Ruslar, Turkcell'i Karamehmet'e mi bırakıyor?

Türkiye'nin en değerli şirketlerinden Turkcell'de ortaklardan Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ile Rus Alfa grubu arasındaki mülkiyet kavgasında sona yaklaşılırken, uluslararası piyasalarda konuyla ilgili ortaya yeni bir söylenti ortaya çıktı.

Ruslar, Turkcell'i Karamehmet'e mi bırakıyor?
Ruslar, Turkcell'i Karamehmet'e mi bırakıyor?
GİRİŞ 19.12.2012 11:24 GÜNCELLEME 19.12.2012 11:47

Türkiye'nin en değerli şirketlerinden Turkcell'de ortaklardan Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet ile Rus Alfa grubu arasındaki mülkiyet kavgasında sona yaklaşılırken, uluslararası piyasalarda konuyla ilgili ortaya yeni bir söylenti ortaya çıktı.

Finansgündem'in iddiasına göre Alfa'nın Çukurova Grubu'na kullandırdığı 1.6 milyar dolarlık kredi karşılığı teminat olarak aldığı Turkcell hisselerinin borç ödemede temerrüde düşüldüğü iddiasıyla kendisine verilmesi gerektiğine ilişkin davada son kararı Londra'da bulunan Privy Council verecek.

Burası İngiltere'de 1386 yılında kurulan ve üyelerinin Avam Kamarası'ndan siyasetçiler ya da Lordlar Kamarası'ndan Lordlar arasından seçildiği en üst karar mercii. Yani bir anlamda ticari davalarla ilgili karar veren üst mahkeme.

ALFA'NIN ÖNÜNÜ KAPATACAK KARAR

Üç Lord'dan oluşan mahkeme, Aralık sonu veya en geç Ocak 2013 başında kararını ve gerekçesini açıklayacak. Böylelikle Turkcell'in rehin edilen yüzde 13.8'lik hissenin sahibi belili olacak. Mahkeme, Mayıs 2012'de verdiği ara kararda, Alfa'nın Çukurova Grubu'na kullandırdığı 1.6 milyar dolarlık krediye karşılık rehin edilen yüzde 13.8'lik Turkcell hissesinin kendisine verilmesi talebini reddetmişti.

Bu ara karar, konuya yakın çevrelerde Mehmet Emin Karamehmet'in davayı kazanmaya daha yakın olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Çünkü mahkemenin kredinin ödenmesinde temerrüde düşülmediğine ve hisse takasına gerek olmadığına karar vermesi Alfa'nın, Turkcell'de hisse sahibi olmasının önünü kapatıyor.

Alfa, Çukurova'nın 16 kez temerrüde düştüğünü iddia ederken, Karamehmet cephesi de Rus tarafının kendilerini temerrüde düşürmek için bilinçli olarak ödeme kabul etmediğini iddia ediyorlar.

RUSLAR, KARAMEHMET'İN KAPISINI ÇALDI MI?

Londra merkezli yatırım bankalarında çalışanlardan duyduğumuza göre Alfa da, mahkemedeki gelişmelerden sonra böyle yorumlamaya başlamış. Böyle yorumlamaya başlayınca da iddialara göre Karamehmet'in kapısını çalmış.

Bir süredir devam ettiği öne sürülen temaslarda Karamehmet'in, Turkcell'deki yüzde 13 civarında olduğu Alfa hisselerini satın alması ve 1.6 milyar dolarlık borcunu ödemesi konusu görüşülüyormuş.

Çünkü Alfa, mahkemeyi kaybetmeleri durumunda Turkcell'de yıllardır temettü dağıtımını ve önemli yatırım kararlarının alınmasını engelleyen yönetim kördüğümünün çözülemeyeceğine inanıyorlarmış. Bu durumda da artık "satıp çıkmayı, en iyi çözüm olarak görme noktası"na gelmişler.

Yine Londra'daki bankacıların anlattığına göre Mehmet Emin Karamehmet de böyle bir operasyon için gerekli finansmanın peşine düşmüş. Avrupalı ve Amerikalı bankaların pek rahat olmamaları nedeniyle de Çinli bankalarla görüşüyormuş.

Genel kanı Karamehmet'in Turkcell gibi önemli bir şirket yatırımı için finansman bulmakta zorlanmayacağı yönünde. Bu arada Alfa Grubu'nun temsilcisi Mustafa Kral'ın da son dönemlerde bazı gazete ve dergilerde yer alan "Turkcell yatırımızdan memnunuz, satıp gitmek gibi bir niyetimiz yok" açıklamaları 30 yıllık meslek hayatımla ilginç anıları da canlandırdı. O da şu: Ne zaman bir yönetici ya da işadamı mülkiyetle ilgili benzer açıklamalar yapsa genelde gelişmeler tersi yönde seyreder...

DENİZBANK'IN SBERBANK'A SATIŞI RASTLANTI MI?

Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın Rusya ziyaretinde gündeme geldiği iddia edilen, "Size banka verelim, siz de Turkcell'den çıkın" önerisinin Putin yönetimi tarafından olumlu karşılandığı söylentileri, Londra kulislerinde konuşulan Alfa olayıyla birebir örtüşüyor. Çünkü, herkes Moskova'dan sızan pazarlığın gerçekliğini merak ederken, Denizbank Rus Sberbank'a satılmasıyla gelişmeleri an an izleyen ve yorumlayan gözler hemen Turkcell'e dönmüştü. Yani, bir noktada bu, Alfa'yı devre dışı bırakacak adımların atılması demekti.

Öte yandan Türk iş dünyasında konuşulan bir başka ilginç iddia ise, Ruslar ayrılırsa dengelerin Mehmet Emin Karamehmet lehine mi aleyhine mi değişeceği konusu! Çünkü kulislerde gezinen iddialara göre, Turkcell için bir başka Türk işadamı devreye girebilirmiş. Yani iş sadece Alfa'nın ayrılması değilmiş! Tüm bu iddialar da gösteriyor ki önümüzdeki günler, Turkcell'in kaderini belirleyecek süreç olacak. Bekleyip, göreceğiz...

KEŞKE SADECE PROFESYONELLER OLSA...

Son bir not; bu arada, patronların kavga ettiği ve kararların güçlükle alındığı Turkcell'de Süreyya Ciliv liderliğindeki ekibin ne kadar başarılı olduğunu şirketin ikinci çeyrek bilançosunda gördük. İnsanın keşke patronlar bulaşmasa da Turkcell'i yalnızca profesyoneller yönetse diyesi geliyor.

KAYNAK: FİNANSGUNDEM.COM