Prof. Kızılot: Bardağın dolu tarafı daha fazla

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda, bardağın dolu tarafı daha fazla ancak boş tarafı da var'' dedi.

Prof. Kızılot: Bardağın dolu tarafı daha fazla
Prof. Kızılot: Bardağın dolu tarafı daha fazla
GİRİŞ 11.10.2012 21:49 GÜNCELLEME 11.10.2012 23:12

Kızılot, Eskişehir Sanayi Odası Başkan adayı Nebi Hatipoğlu ev sahipliğinde, Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Getirdikleri'' konulu konferanstaki konuşmasında, iş adamlarına yeni kanunun olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilgi verdi.

Kanunun 1535 maddeden oluştuğunu anımsatan Kızılot, bu kanunu yarısı su dolu bir bardağa benzeterek, Yeni Kanun'da değişen dünya ve Türkiye koşullarının, günümüz mevzuat ve teknolojisine uyum, şeffaflık, şirketlerin sağlıklı denetimi gibi olumlu özellikler taşıdığını söyledi.

Bu kanunun eksikliklerinin de bulunduğunu dile getiren Kızılot, Meclis'ten jet hızıyla geçmesini eleştirerek, ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda, bardağın dolu tarafı daha fazla ancak boş tarafı da var. Boş tarafı konusunda olaya Nasrettin Hoca'nın 'erkek adam' fıkrası gibi bakmamak gerekiyordu'' ifadesini kullandı.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda şirketleri ve şahısları ilgilendiren çok önemli değişiklikler olduğunu vurgulayan Kızılot, bazı para ve hapis cezaları konusunda iş adamlarını uyardı.

Kanun'un yüzde 45'inin eski kanun maddelerinden oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Kızılot, şunları kaydetti:

''Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre artık tek kişilik Anonim Şirket(AŞ) ya da  Limited şirket (LTD) kurulabilecek. Daha önce Anonim Şirketler en az 5 kişiden oluşuyordu. Kanunda değişen en önemli maddelerden birisi bu. Yönetim Kurulu da tek kişi olabilecek. Ortak olması şartı da kalkıyor. Mevcut şirketleri de 1 Temmuz 2012'den itibaren ana sözleşme değişikliği ile tek kişilik şirkete dönüştürmek mümkün.''

Türkiye'deki mevcut şirketlerin yüzde 85'inin limited, yüzde 15'inin ise Anonim Şirket olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kızılot, Anonim şirketlerin kurumsallaşma ve organizasyon yönünden limited şirketten daha avantajlı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bu avantajlardan bazıları şöyle; Anonim şirket halka açılabilir, limited şirkette bu olanaksız. Anonim şirkette ortağın vergi, prim borçlarından dolayı sorumluluğu yok, limited şirkette ise ortakların hisseleri oranında borçtan sorumlu. Anonim şirkette hamiline veya nama pay seneti çıkarılabilir ve devrinde sınırlama yaşanmaz ama limited şirkette hamiline pay seneti çıkarılamaz.''

Anonim şirketlerin 1 yıl içerisinde, ana sözleşmelerini değiştirmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kızılot, iş adamlarına, ''Bir yıl içerisinde mali müşavirlerinizi, hukukçularınızı bu konuda görevlendirin'' çağrısında bulunarak, sürenin bir yıl daha uzayabileceğini ancak şimdiden çalışmalara başlamaları tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda ''değişen fatura ve teyit mektubuna itiraz'', ''borçlanma'', ''akrabaya vadeli satışın yasak olması'', ''ceza uygulamaları'', ''avans kar dağıtımı'' ve ''kapanış tasdiki'' konularında sunum yaptı.

Konferansa ev sahipliği yapan Nebi Hatipoğlu ise gelişen teknoloji ile beraber değişime ayak uydurmak gerektiğine dikkati çekerek, ''Bu gelişim sürecinde asıl önemli olan konu bu gelişmelere yön verebilmektir. Biz sanayicilerin ilk ödevi bu gelişmeleri bilmektir. Adapte olmaktır'' dedi.

KAYNAK: AA