Hataylı iş adamlarından saldırıya cevap

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen ve yaklaşık 50 vatandaşın hayatını kaybettiği bombalı saldırıya Hataylı dernekler büyük tepki gösterdi.

Hataylı iş adamlarından saldırıya cevap
Hataylı iş adamlarından saldırıya cevap
GİRİŞ 14.05.2013 13:58 GÜNCELLEME 14.05.2013 13:58

Alevi, Sünni, Hristiyan ve Musevi üyeleri de bulunan dernekler adına yapılan basın açıklamasında, binlerce yıldır birlikte yaşayan etnik ve dini unsurların birbirine düşürülmeye çalışıldığı belirtilerek, "Biz birlikte büyüdük, nasıl unuturuz?" denildi.

Hataylı derneklerin çatı kuruluşu olan Hatay İşadamları ve Bürokratları Derneği'nin (HATİAB) Beşiktaş'taki merkezinde düzenlenen toplantıya Hataylı iş adamları ve dernek yönetim kurulu üyeleri katıldı. Reyhanlı'da meydana gelen bombalı saldırıda hayatlarını kaybedenler için duyulan büyük üzüntünün dile getirdiği toplantıda konuşan HATİAB Başkanı İbrahim Güder, binlerce yıldır birlikte yaşayan bu insanların bombalarla birbirine düşürülmeye çalışıldığını ancak buna en başta Hatay halkının karşı duracağını söyledi. Hataylı olduklarını ve orada doğup büyüdüklerini dile getiren Güder, "Kendi ailem 12 kişi ama soframızda komşularımızla beraber sürekli 20-25 kişi yemek yerdik." diyerek toplumsal barışın Hatay'da çok güçlü olduğunu söyledi. Güder, Lazı, Kürdü, Alevisi ve diğer mezhepsel unsurlarıyla binlerce yıllık birliktelik örneği sergilendiğini ifade ederek, "Biz orada beraber büyüdük. Ben Joseph'i, Margo'yu nasıl unuturum? Onlar bizi nasıl unutur? Onlarla beraber oynadık, büyüdük. Büyük bir oyun oynanıyor. Biz Hataylılar olarak asla ve asla bu oyunun içinde yer almayacağız. Ülkenin huzurunu bozmak için Hatay'ın seçilmesine şiddetle karşıyız." ifadesini kullandı.

ÖLÜ SAYISI ÜZERİNDEN İNFİAL PLANLANIYOR

Başkan Güder, yaşanan terör eyleminin bölgedeki ekonomik faaliyetleri de sekteye uğrattığını ve bölge halkının bundan zarar gördüğünü ifade etti. Kamuoyuna yansıyan bazı dedikodularda saldırı sonrası ölü ve yaralı sayısının abartılı şekilde ifade edildiğini belirterek bu girişimlerin toplum üzerinde infial oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Güder, "Tanıdıklarımızdan akrabalarımızdan soruyoruz, orada ölü sayısı çok mu diye? Ama aldığımız cevap resmi kurumların açıkladığı rakamlarla aynı." dedi.

Toplantıya katılan üyelerden İlhan Türkmani de, Hatay'ın derin tevazusu ve bu zamana kadar ortaya koyduğu birliktelik anlayışıyla bu badireli dönemi de atlatacağına inandığını belirtti.

Derneğin Alevi üyesi Ecevit Fahracı ise, Hatay'da kendileri üzerinden oynanmak istenen oyuna alet olmayacaklarını belirterek, "Biz orada Hristiyanı, Yahudisi, Sünnisi, Alevisi bütün din kardeşlerimizle bugüne kadar hiç bir olay yaşamadık. Ben de 23 yaşına kadar orada yaşadım, böyle bir olay yaşamadım." diyerek tepkisini dile getirdi.

AMAÇ; SURİYELİ SIĞINMACILARA KARŞI TEPKİ OLUŞTURMAK

Toplantının dikkat çeken konuşmalarından birini de patlamadan yarım saat önce olay yerindeki camide namaz kılan bir Hataylının oğlu Mustafa Karadağ yaptı. Karadağ, olayın hemen ardından yaşadıklarını anlatarak, Türkiye'nin Suriye'deki mültecilere açtığı kapıyı kapatmak için bu kanlı eylemlerin yapıldığını anlattı.

Toplantının son sözünü söyleyen Hatay Medeniyetler Sofrası'nın sahibi İsmail Özdemir ise, bunca kışkırtmaya ve provokasyona rağmen Hatay'dan gelen misafirlere kucak açmaya devam edeceklerini, gerekirse kendi evlerini boşaltıp gelen muhtaçlara vereceklerinin altını çizdi.

KAYNAK: CİHAN