Gümüşhane'de yapılıyor! O ülke tadına bayılıyor

Gümüşhane'nin coğrafi işaretli ürünü olan dut pestili ve kömesi son yıllarda başta Arap ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. İl genelinde geçen yıl 80 bin dolar olarak gerçekleşen ihracat, bu yılın ocak-eylül döneminde 99 bin dolara yükseldi.

Gümüşhane'de yapılıyor! O ülke tadına bayılıyor
Gümüşhane'de yapılıyor! O ülke tadına bayılıyor
GİRİŞ 07.11.2019 11:32 GÜNCELLEME 07.11.2019 11:32
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Gümüşhane denilince akla ilk gelen ürünlerden pestil ve köme ihracatından yılın 9 ayında 99 bin dolarlık gelir elde edildi. Gümüşhane'de uzun yıllar evlerde kışlık çerez olarak üretilen dut pestili ve köme, kentteki bir firmanın ticari amaçlı üretime başlamasının ardından iç piyasada alıcı buldu. 2004 yılında coğrafi işaretli ürün tescil belgesi alınan dut pestili ve kömeden, şu anda kentteki 28 işletmede yıllık 5 bin ton üretiliyor.

Kazanlarda kaynatılan dutun belli işlemlerden geçirildikten sonra fındık ya da ceviz ilave edilerek özel bezlerde kurutulmasıyla elde edilen Gümüşhane pestil ve kömesi, Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri sonucu 2009 yılında yurt dışına açıldı. Kentte üretim yapan firmalardan biri direkt, üçü ise dolaylı yollardan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Almanya, Ürdün ve Azerbaycan gibi ülkelere pestil ihraç ediyor. Geçen yıl 80 bin dolarlık pestil ve köme ihraç edilen kentte, bu yılın 9 ayında 99 bin dolarlık dış satış gerçekleşti. Pestil ve köme ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

"BÜTÜN DÜNYAYA DUT PESTİL VE KÖMESİ YEDİRECEĞİZ"

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, AA muhabirine, pestil ve köme üretiminin kentte katma değer üreten başat sektörlerden olduğunu söyledi. Dünyanın en güzel dut pestil ve kömesinin Gümüşhane'de üretildiğini savunan Akçay, kentte bu işte 350'ye yakın kişinin çalıştığını ve dolaylı olarak 2 bine yakın kişinin sektörden kazanç sağladığını bildirdi.

Akçay, yıllık 5 bin ton üretimi artırmak için çaba sarf ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz sektörümüzü 2-3 kat büyütmektir. İç piyasanın yüzde 80'ine hakimiz. Bununla birlikte yurt dışına açılım ile ilgili 2017 yılında başlatmış olduğumuz uluslararası rekabetin geliştirilmesi ve fırsatların değerlendirilmesiyle ilgili proje kapsamında sektördeki arkadaşlarımızı Azerbaycan ve Dubai'ye gönderdik. Uluslararası gıda fuarlarına katıldık. 2019 yılının 9 ayında 99 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu rakama bakmaksızın mesafe almaya devam etmek için çalışıyoruz. Yıllar itibarıyla bunu katlayacağımıza inanıyoruz. Bütün dünyaya duttan yapılan, anavatanı Gümüşhane olan dut pestil ve kömesini yedireceğiz." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • El-aziz li 4 yıl önce Şikayet Et
    Orcik deriz biz Elazığda. Fabrikasyon olanı da vardır ama esas köylümüzün yaptığını tatmanızı tavsiye ederim. Ne kadar coğrafi işaret alsalar da Elazığ dır anavatanı.
    Cevapla
  • six sigma 4 yıl önce Şikayet Et
    Bölgenin hepsinde var gakkoş emmim. Maraşta da var Antepte de var Urfada da var.Üzüm yetişen her yer de var. Bu mikro milliyetçiliğin ne gereği var. Orçik olmasın cevizli sucuk olsun. Maraşın köylerinde hala yapılır. Pekmez kaynatılır. Cevizler ipe dizilir. batır çıkar kurut. Neymiş efendim ORÇİKK..
    Cevapla
  • LAEDRİ 4 yıl önce Şikayet Et
    de get işine
    Cevapla
  • Gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    cevizli sucuk (orcik) en iyi elazığ'da yapılıyor. tecrübe etmek isteyen buyursun gelsin:)
    Cevapla
  • six sigma 4 yıl önce Şikayet Et
    Tüm Türkiye'yi gezip aynı şeyi tattıktan sonra bu kanıya varabilirsin.Bunu yapmışsan eyvallah...Şu ülkedeki mikro milliyetçiliğe de hastayım ya... - ''Kebap Adanada yenir ne münasebet Urfada yenir....'' - Urfada yenmezzz Adanada yenir....Şu basit tartışmalara girmesek olmaz ha.....
    Cevapla
  • guest 4 yıl önce Şikayet Et
    hiçde güzel değil kusura bakmayın
    Cevapla
  • bayırbucak 4 yıl önce Şikayet Et
    sen şu su gibi olan kilosu 15 tl den satılandan yemişsindir.tane olarak da satılır açık kahverengi saydam olan içinde fitil ceviz olan. onun tadı güzel değil köme yoğun ve farklıdır tadı..
    Cevapla
  • metin 4 yıl önce Şikayet Et
    bestili Tud,,,,,,,,,hayattır. ya ben olsam satmam hepsini kendim yiyerim'' biraz şaka.
    Cevapla
  • Hakan Ay 4 yıl önce Şikayet Et
    Kömelere dikkat! %90 mısır şurubu kullanıyor .Aldığınız kömeler durdukça dışı beyazlamaya başlıyorsa doğru köme odur, şeker, glikoz, mısır şurubu kullanılmamıştır.Beyazlama yoksa katkılıdır.Doğru kömeyi Gümüşhanede 1-2 firma (birisi eski Belediye Başkanındır)yapıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle