Yapağı hayvan yetiştiricisinin elinde kaldı

Bursa'da Haziran ve Temmuz aylarında, koyunların kırkımından elde edilen yapağılar, müşteri çıkmayınca hayvan yetiştiricilerinin elinde kaldı. Ellerinde kalan yapağıları nasıl değerlendireceklerini bilemeyen hayvan yetiştiricileri, çaresiz kaldı.

Yapağı hayvan yetiştiricisinin elinde kaldı
Yapağı hayvan yetiştiricisinin elinde kaldı
GİRİŞ 08.07.2019 11:31 GÜNCELLEME 08.07.2019 11:31
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Koyun ve kuzulardan yaz aylarında elde edilen yapağılar, üreticinin elinde kaldı. Yapağı alımı yapan tüccarlardan gelen taleplerin giderek azaldığını belirten Marmaracık Mahallesi Muhtarı Mithat Arı, yapağı dolu yüzlerce çuvalın kuruluklarda bekletildiğini anlattı.

Koyunların her yıl en az bir kez kırkılması gerektiğine işaret eden Arı, "Bu zorunluluktan dolayı kaçınılmaz bir şekilde yapağı üretiyoruz. Bursa'daki Merinos Fabrikası yıllar önce kapanınca, yapağının pazarı da büyük ölçüde daraldı. Çünkü tüccarın talebi giderek azalıyor. Bugünlerde elimizde kalan yapağıları nasıl değerlendireceğimizi şaşırdık" dedi.

Kilosu 125 kuruşa kadar düşen yapağılar için tüccarın da artık gelmediğini söyleyen Arı, "Yer işgal eden çuvallar dolusu yapağıyı kışın sobalarda yakmaya da gönlümüz razı olmuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu soruna el atıp köklü çözüm bulmasını bekliyoruz" diye konuştu.

ESKİ DEĞERİ KALMADI

Eskiden ekonomik ve sosyal yapının biçimlenmesinde rol oynayan yapağının kırsal her bakımdan değerinin olduğuna dikkat çeken Arı, "Hayvancılık yoğun yapılıyordu. Merinos Fabrikası kapanıncaya kadar, 10-15 yıl öncesine kadar. 1 yılda elde ettiğimiz yünden kazandığımız parayla havanların bir yıllık yiyeceğinin yarısını karşılıyordu. Yünün eski değeri kalmadı. Yünleri satamıyoruz, satsak değerinde satamıyoruz. Bu yıl kırktığımız yünler elimizde kaldı, satamadık. Yatak, yorgun yastık, yün kazak, yün takke, yün eldiven örüyordu. Sağlıklı ürünler yapıyordu annelerimiz. Eldiven, yün, takke, kazak örmesini bilmiyorlar. 100 koyun, 150 kilo yapağı, elimizde kaldı, satamadık" ifadelerini kullandı.

EVİMİZDEKİ HER ŞEY YÜNDENDİ

Yünün eskiden çok değerli olduğunu vurgulayan Semra Arı da "Kız istemeye damadın ailesinden 50 kilo yün istenirdi. Benim ailem de istemeye geldiklerinde 40 kilo yün istemiştik. Kış gecelerinde yün çorap örerlerdi büyüklerimiz" dedi.

Evdeki eşyaların tamamına yakınının hem yünden imal edildiğini ifade eden Vasfiye Şebin ise "Çorap, yatak, yorgan, yastık, minder, yelek, hırka örüyorduk. Şimdi giymiyorlar ki örelim. Ne çetik, ne çorap giyiyorlar. Yıkayıp temizleyerek yün haline getirdiğimiz yapağıdan çorap örülüyor, yorgan, yastık, minder dolduruluyordu.

Komşular bir araya geliyordu. Çeyizlik örüyorduk kızların çeyizlerine. Yünlerden kepenek yapılıyordu. Şimdi giymiyorlar ki örelim. Çetik, patik, çorap, eldiven, yelek, hırka, kaşkol, takke örüyorduk yünlerden. Yastık, yorgan, minder dolduruyorduk. Evimizdeki her şeyimiz yündendi" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 13
  • EDE46 4 yıl önce Şikayet Et
    avrupadan birinin gelip bize bunu öğretmesi gerek nasıl değerlendiririz. iş de durumumuz bu ne kimya nede metafizik eğitim şart
    Cevapla
  • zekha kol 4 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede bir girişimci bu yünleri incelterek toprakla karıstırmış ve toprakda suyun daha fazla kalmasını saglamış büyük başarı elde etmiş bu toprağı da dış ülkelere satmaya başlamışdı bu toprak seracılıkta çok iyiydi bu yapılabilir
    Cevapla
  • oya 4 yıl önce Şikayet Et
    keçe için avustralyadan yün ithal ediliyor yerli yün neden değerlendirilmiyor?
    Cevapla
  • püf noktası 4 yıl önce Şikayet Et
    yünden yapılan giysilerin tercih edilmemesinin sebebi ağır ve hantal olmaları. çok ince kıyafetler yapılabilir. yün ile. ve muhteşem olur. yün ile yapılan eşyalar incelik olarak kumaşla rekabet edemiyor. ince ürünler yapılırsa yün çok daha kaliteli ve sağlıklı bir malzeme.
    Cevapla
  • ince yorgan 4 yıl önce Şikayet Et
    bol dikişli ince yorgan yapımında elyaf kullanıyorlar. elyaf yerine yün kullansalar çok daha iyi. sağlamca dikilmiş gözeneklerin içine yün konduğunda gerçekten çok hafif ve çok sıcak bir yorgan elde ediliyor. üstelik yüzlerce defa yıkanabiliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle