Talep patladı! 200 yıllık mayadan üretiliyor...

Bursa'da, 1890'dan günümüze ekmek üreten ailenin temsilcisi Hakan Doğan, 2 asırlık mayadan geleneksel ekmek üretiyor.

Talep patladı! 200 yıllık mayadan üretiliyor...
Talep patladı! 200 yıllık mayadan üretiliyor...
GİRİŞ 24.12.2018 16:01 GÜNCELLEME 24.12.2018 16:01
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Merkez Osmangazi ilçesi Akpınar Mahallesinde unlu mamüller üzerine işyeri bulunan Hakan Doğan, 2 asırlık mayadan ekmek üretiyor. Ailesinin 1890'dan beri ekmek üretimi gerçekleştirdiğini ve kullandıkları mayanın da 2 asırlık maya olup, Gümüşhane'nin Çiçekli köyünden getirildiğini belirten Hakan Doğan, "Yaklaşık 130 yıldır ekmek üreten ailenin en küçük ferdiyim. Ailem 1890'da ekmek üretmeye başlamış. Ekmek üretiminde eski usulleri tamamen bilen bir ailede yetiştim. Herkes yeni yeni ekşi mayalı ekmekler yapmaya başlarken, biz de tekrar eskiye, atalarımızın yaptığı ekmeğe geri dönüş yaptık. Bunun için de en eski mayayı araştırıp, Gümüşhanede Çiçekli köyünde bulduk. Yaklaşık 2 asırlık maya. Bu maya ile ekmeklerimizi üretiyoruz. Bu geleneksel ekmeklerde ekşi maya kullanıyoruz ve yaklaşık 24 saat fermente oluyor" diye konuştu.

200 yıllık mayadan üretiyorlar

FIRINDAN ÇIKINCA ANADOLU KOKUYOR

Ürettikleri ekmeklerde de geleneksel buğday kullandıklarını belirten üretici, "Bu geleneksel ekmeklerde aynı zamanda geleneksel buğdayları tercih ediyoruz. Bizde yaklaşık 42 çeşit ekmek var. Yerli buğdayları tercih ediyoruz. Gerçi diğer ekmeklerimizde de yörelerine göre buğdayları seçiyoruz ama bunlarda özellikle atalık buğdayların olmasını istiyoruz. Onun da ayrı lezzeti, dokusu olduğunu bildiğimizden onları daha çok tercih ediyoruz ve ekşi mayaya da çok ciddi manada yakışıyor. Fırından çıktığında buram buram Anadolu kokuyor. Beyaz ekmekten ziyade, bu tarz ekmekler tercih ediliyor. Eskiden çok az üretiyorduk. Şimdi üretimimizin çoğunu bu tipteki ekmeklere kaydırdık. Bu ekmekle ilgili de oldukça yoğun bir talep var" ifadelerini kullandı.

200 yıllık mayadan üretiyorlar

İşyerinden sürekli alışveriş yaptığını ve ekşi mayalı ekmeğin çok lezzetli olduğunu belirten Serkan Tan da "Oğlumla sabahları geliyoruz buraya. İki asırdır ürettikleri ekşi mayalı ekmekleri var. Çok farklı bir tat ve aroması var. Herkese tavsiye ederim bu ekmeği. Gerçekten çok güzel bir ekmek" sözlerini kullandı.

200 yıllık mayadan üretiyorlar

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • Akıllı olun 5 yıl önce Şikayet Et
    evde fırının varsa kendin yap. cok basit ve saglıklı. 3 kilo bugday unu 100 gr arpa 100 yulaf 100 gr bugday kepegini ve tuzu önceden erittigin küp seklındeki mayayla 2 lıtre su ile yogur kulakmemesi kıvamında olmalı suyu ona gore ayarla. üstunu ört 45 dakka beklet tekrar yogur bunu 3 kere tekrarla 3 kere 45 dak. porsıyonlara böl 20 dak beklet. sonra 180 derecede kızarıncaya kadar pısir. En saglıklı ekmek budur. midene bak saglıklı beslen kepeksiz ekmek yeme hasta olursun
    Cevapla
  • Harun 5 yıl önce Şikayet Et
    200 yıllık ... vay bee
    Cevapla
  • Mizah 5 yıl önce Şikayet Et
    Devletin bu maya işine bir el atması lazım. Ekmekler çıkan onca kararnameye rağmen değişmedi. Sanırım karar alınıyor ama denetim yapılmadığı için kararlar kağıt üstünde kalıyor. Bayatlayınca kabuğu plastik gibi olan ekmekleri yemeğe devam ediyoruz.
    Cevapla
  • objektif 5 yıl önce Şikayet Et
    Maya 2 asırlık olabilir ama.. bugdaylar unlar değişti eski tatlar yok artık maalesef...
    Cevapla
  • kullawa 5 yıl önce Şikayet Et
    bu tur lezzetleri çoğaltmalı . geçmişimize dönmeliyiz
    Cevapla