Ev hanımıydı devlet desteğiyle "patron" oldu

Bingöl'de yaşan Songül Güzel, ev hanımıyken Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı hibe ile mobilya atölyesi kurdu.

GİRİŞ 12.10.2018 11:48 GÜNCELLEME 12.10.2018 14:46
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Daha önce çeşitli kuruluşlarda çalışan, doğum sonrası iş hayatına ara veren bir çocuk annesi Güzel, ev hanımıyken aile bütçesine katkıda bulunmak için çalışmaya karar verdi. 

İş bulamayan ve bu nedenle kendi işini kurmak isteyen Güzel, KOSGEB'in uygulamalı girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayarak belge aldı. Eşi Ferhat Güzel ile hazırladıkları, "Mobilya Projesi" KOSGEB tarafından kabul edilen Güzel, 30 bin lira hibe almaya hak kazandı. 

 

 

Atölye için de Bingöl İş Geliştirme Merkezine (İŞGEM) yer talebinde bulunan Güzel, kiraladığı 150 metrekarelik atölyede yaklaşık 4 ay önce mobilya üretimine başladı. Ev hanımı iken devlet desteğiyle patron olan Güzel, eşi de dahil 4 kişiye istihdam sağladı.Güzel'in hedefi işini büyüterek, mobilya ihracatı yapmak. 

Devlet desteği ile işletmemi kurdum, üretime başladım" 

Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet desteğiyle kendi işini kurmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Sektör araştırması yaparken cazip gördüğü mobilya sektörünü seçtiğini dile getiren Güzel, "Devlet desteği ile işletmemi kurdum, makinelerimi alıp üretime başladım. Diğer firmalardan farklı olarak ürünleri önce 3D baskı teknolojisi ile hazırladığımız tasarımları müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. 

Müşterinin onayını alarak üretime geçiyoruz." dedi. 150 metrekarelik atölyede üretimi sürdürdüğünü anlatan Güzel, meslek lisesinden 4 öğrenciye de istihdam sağladığını belirtti. 

Güzel, kent merkezinde bir mağaza açmak istediğini dile getirerek, şöyle konuştu: "Çok şükür, işletmemi kurdum. Devlet desteği alarak kendi işimin patronu oldum. Her kadına da bunu öneriyorum. Mobilya üzerine bir işletme kurma hayalim vardı. Kendime kısa, orta ve uzun vade olarak 3 hedef koydum. Kısa vadedeki hedefimi gerçekleştirdim. Orta vadede çarşı merkezinde bir iş yeri açmak var. 

Uzun vadede ihracat yapmak istiyorum. Bunun için hazırlıklara başladım." Atölyede mutfak ve ev dekorasyonuna ilişkin her tür mobilya üretimi yaptıklarını aktaran Güzel, işini severek yaptığını kaydetti. Güzel, bir işi başarmanın yolunun inanmaktan geçtiğine işaret ederek, "Mobilya normalde erkeklerin egemen olduğu, erkek gücünün daha çok ön planda olduğu bir sektör.

Bir kadın olarak farkındalık yaratmak, kadınlara rol model olmak istedim. Bu işin üstesinden gelebileceğime inandım. Bütün kadın arkadaşlarımın da bir iş fikriyle yola çıkıp tüm sektörlerde yer almalarını istiyorum." ifadelerini kullandı. Güzel'in eşi Ferhat Güzel (36) de eşinin fikri doğrultusunda kurulan atölyede çok güzel yerlere geleceklerine inandığını belirtti. "Eşimle çok güzel bir beyin takımı olduk." diyen Güzel, müşterilerden olumlu tepkiler aldıklarını aktardı. 

"İleride burada usta olarak çalışmayı düşünüyorum" 

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya Bölümü son sınıf öğrencisi Halil Belek, atölyede çalışmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Songül Güzel'in kendilerine çok destek olduğunu anlatan Belek, "Sanayi yerine burada çalışmak daha güzel ve temiz. İleride burada usta olarak çalışmayı düşünüyorum." diye konuştu. 

İŞGEM'de kadınlara pozitif ayrımcılık 

Bingöl İŞGEM Müdürü Serhat Çifçi de geçen yıl hizmete başlayan İŞGEM bünyesinde 22 atölye, idari bina ve sosyal tesislerin bulunduğunu kaydetti. Amaçlarının yeni iş kuracak girişimlerin desteklenmesi olduğuna işaret eden Çifçi, bu konuda kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirtti. 

Çifçi, Songül Güzel'e de bu kapsamda destek sağlandığını dile getirerek, özellikle kadınların iş sahasında etkin rol almaları için gerekli çabayı sarf ettiklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 3
  • aynenöyle 5 yıl önce Şikayet Et
    insan isterse bulur buluşturur olmadı 10 sene calısır senede 4 bin kenara koyar yine baslar ama illaki keni isın olması gerekmiyor. gereken mutlu olman. cok para kazanıp rahat etmen mutluluk degıldır zengınlerın cogu mutsuz yada toprak altında zenginler tenhada dolasamıyo)))
    Cevapla
  • vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    yola cikarken nasil yol parasi yiyecek parasi alirsak bu da ayni az paramiz olmali
    Cevapla
  • serhat 5 yıl önce Şikayet Et
    hiç paranız yoksa kasgeb işinnizi görmez destekten baska sizin cebinizde 50bin tl olması lazım yola cıkmanız için
    Cevapla