Köy köy dolaşıp fabrikaya işçi arıyorlar

Sinop'ta yaklaşık 11 ay önce faaliyete geçen ve ürettiği tekstil ürünlerini farklı ülkelere ihraç eden bir firma fabrikasında çalıştırılacak işçi bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Köy köy dolaşıp fabrikaya işçi arıyorlar
Köy köy dolaşıp fabrikaya işçi arıyorlar
GİRİŞ 07.09.2018 13:43 GÜNCELLEME 07.09.2018 13:43
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 bin 200 metrekare alan üzerine kurulan ve 500 kişi kapasiteli, uluslararası iki giyim markası için üretim yapan fabrikada işler 152 işçi ile yetiştirilmeye çalışılıyor.      

Şirket Yöneticisi Yavuz Kurutaş, AA muhabirine, ülke olarak ekonomik açıdan çeşitli saldırılara maruz kalınan bir dönemde herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.      

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve gelecekle ilgili kaygı duymadıklarını anlatan Kurutaş, "Ancak bu süreçte sadece biz yatırımcılar değil, çalışanlar da elini taşın altına koymalılar." dedi.      

"MAALESEF İŞÇİ SIKINTIMIZ VAR"      

Sinop'ta kurdukları fabrikada üretim yaparak hem ülke ekonomisine katma değer hem de istihdama katkı sunmaya çalıştıklarını ifade eden Kurutaş, ancak işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.      

Fabrikaya işçi bulabilmek için artık insanların ayaklarına kadar gitmeye başladıklarını anlatan Kurutaş, şunları dile getirdi:      

"Fabrikamız 500 kişi istihdam edilecek şekilde kuruldu. Ancak biz şu an sadece 152 işçimiz ile ürünlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü maalesef işçi sıkıntımız var. İşçi bulma ilanlarımızdan ve İŞKUR'a yaptığımız başvurulardan istenilen sonucu alamadık. Artık köy köy, belde belde gezerek insanlara iş teklif ediyoruz. Onların ayaklarına giderek ikna etmeye çalışıyoruz."  

"NE KADAR İŞÇİ O KADAR İHRACAT"      

Kurutaş, ihracat miktarını artırmaları için işçi açıklarını kapatmaları gerektiğine işaret ederek, çalışmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu vurguladı.      
İşçi sayısının artmasının, beraberinde ihracatın da artmasını sağlayacağına dikkati çeken Kurutaş, şunları kaydetti:      

"Yani ne kadar işçi o kadar ihracat. Konuştuğumuz bazı kişilerde sektöre karşı güvensizlik hissettik. Kötü tecrübe yaşayanlar olmuş. Biz onlara kendimizi anlatıyoruz, maddi ve manevi haklarını ortaya koyuyoruz. İkna çabamız oluyor. Bazıları ise açıkça söylemek gerekirse işi beğenmiyor. Daha kolay olsun, parası çok olsun mantığı hakim."   

KAYNAK: AA
YORUMLAR 26
  • Dobra Karadenizli 5 yıl önce Şikayet Et
    Yani devletin öngördüğü asgari ücreti bile çalışana vermezsen, çalışacak eleman bulunamaması gayet normal bir durum. Teşvikler çerçevesinde yeni çalışanın maaşı asgari ücret üzerinden devlet tarafından işverene ödenirken, devletten alınan maaşın bile çalışan emekçiye verilmediği bir ortamda çalıştıracak işçi bulunamaması gayet normal. İddiaların titizlikle araştırılıp, kanun dışı uygulama yapan işletmelere gerekli yaptırımların uygulanması en büyük arzumdur.
    Cevapla
  • Dobra Karadenizli 5 yıl önce Şikayet Et
    Söz konusu şirket ve sözcüsünün ifadelerine bir şey diyemiyorum. Şu gerçeklerde bilinmeli.. Yeni işe başlayan kişiye Aylık 225 saat normal çalışma süresi karşılığı asgari ücret verilmesi kanuni zorunluk iken; İş öğretiyoruz diye aylarca "5-6 ay" maaş verilmediği bölge çalışanlarının iddiaları içerisindedir. Dahası; Örneğin Asgari net ücret 1600 TL iken; Çalışana senin maaşın 1000 TL deyip, kanuni zorunluluk gereği çalışanın maaş hesabına 1600 TL yatırıp, maaşın ertesi gün her çalışandan zarflar içerisinde 600 TL nin çalışanlardan geri alındığı ifade edilmektedir.
    Cevapla
  • Hayal Dünyası 5 yıl önce Şikayet Et
    İşçi bulmada sıkıntı yaşıyormuş gülücükler atarak. Asgari ücrete 12 saat sürekli el becerisi ve dikkat gerektiren bir işte köle aranıyor. Daha çok ararsın efendi. Yalan dolan işler.
    Cevapla
  • Rizeli 5 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş kolay para istemez yapılan işe göre hakkını ister ve de çalışma saatlerinin uygunluğuna bakar. Sen eğer işçini 10 saat çalıştırıp özel hayatından kısarak asgari ücret verirsen haliyle o kişi de kendime terzi dükkanı açsam daha iyi der.
    Cevapla
  • ferhat 5 yıl önce Şikayet Et
    işçiye askeri ücretin iki üç katı maaş ver de bak insanlar nasıl çalışmaya geliyor. üç kuruşa kendin çalış fabrikan da
    Cevapla
  • madi 5 yıl önce Şikayet Et
    sadi ne diyon sen arkadaş... millet köle olmaktansa boş gezerim diyor. ne var bunda... Adam gibi maaş ve sosyal haklar verilse günaha mı girer bu cebi dolu işverenler...
    Cevapla
  • PARDUS 5 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücretin üç katı 4800 tl eder sigortası sotopajı vesairesi 6350 tl. bu ülkede üniversite mezunu devlet memuru alamıyor bu maaşı neyin kafasındasın . yaptığın makinada standart iş fabrikaya projemi üretecekdin üretsen bile yine bu maaşı alamazsın . anlaşılan senin hayaller paris gerçek türkiye..
    Cevapla
  • sadi 5 yıl önce Şikayet Et
    yav arkadas iyi guzel diyorsunda , turkiyedeki cogu kisilerde , turkiyenin durumunu ve sartalarini dikkate alarak calismakaya yanasmiyorki ! herkes turkiye de avrupa maasi istiyorlar , kusura bakmayinda buda bir gercek, yalan mi? !ama iphona almaya geldimi 8 bin lira yi hic tereddut etmeden sanli cerez parasiymis gibi vermeyi de iyi biliyoruz.. bu gercekleri de soyleyelim ve bilelim lutfen !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle