13 kuruşa alıp, işleyip 5 liraya satıyorlar

Yalova'da yaşayan Nurettin ve Gülhan Levent çiftinin Çin'den ithal ettikleri cam çubukları 10 metrekarelik dükkanda işleyerek yaptıkları çay kaşıkları, yurt içi ve dışından ilgi görüyor.

GİRİŞ 07.08.2018 12:46 GÜNCELLEME 08.08.2018 17:27
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Cam kristal ustası Nurettin (54) ve eşi Gülhan Levent (47), geçimlerini yaklaşık 30 yıldır cam çubuklardan yaptıkları çay kaşıklarını satarak sağlıyor.

Kent merkezinde Rüstempaşa Mahallesi'nde kiraladıkları 10 metrekarelik dükkanda yaptıkları kaşıkları ülkenin dört bir yanına gönderen Levent çiftinin ürünleri, bazen doğrudan bazen de aracılar vasıtasıyla yurt dışına da gidiyor.

 

 

 

Nurettin Levent, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sade, sapı yaldızlı, platinli, renkli ve dekorlu çay kaşıkları ürettiklerini söyledi.

Eşiyle birlikte günde 700-800 cam kaşık yaptıklarını belirten Levent, günlük üretimlerinin bin adede çıktığı zamanlar da olduğunu ifade etti.

13 kez elden geçiriliyor

Yaldızlı ve dekorlu cam çay kaşığı yapabilmek için 4-5 yılını ve Yalova'da 1,5 daire parası harcadığını anlatan Levent, şöyle devam etti:

"Genelde yaldızlı kaşık üretimi yapıyoruz. Önceden ham maddeyi Paşabahçe'den alıyorduk. Daha sonra bu camları Çin'den getirmeye başladık. Daha ucuz oldu. 1,5 metrelik cam çubuğu yaklaşık 13 kuruş maliyetle getiriyoruz. İçinde 2 bin cam çubuk bulunan bağ halinde alıyoruz. Kesiyoruz, 700-800 derece sıcakta işliyoruz ve cam kaşık haline getiriyoruz. Kaşığın sapına yaldız yapıyoruz. Yaldız işleminden sonra kaşığın ağzını yapıyoruz. Renkli cam kaşıkların yapımı sapı yaldızlı ve platinli olanlara göre daha zor. Renkli cam kaşığı yaparken 13 kez elden geçiriyoruz."

Levent, yaldızlı kaşıkları içinde 6 adet bulunan torbalar içinde 2 liradan, kutulu olarak da 2,5 liradan sattığını belirterek, "Bir cam çubuktan 11 çay kaşığı çıkıyor. 2 pakette 12 kaşık bulunuyor ve 4-5 liradan satıyoruz." dedi.

13 kuruşa alıp, işleyip 5 liraya satıyorlar

Yaldızlı kaşıklara Arap ülkelerinden kendilerini tatmin edecek seviyede talep geldiğini ifade eden Levent, "Yaptığımız ürünler en çok Gürcistan'a gidiyor. Ayrıca İran, Irak, ABD gibi ülkelere de gidiyor. ABD'ye İstanbul'dan ürünlerimi alan bir kişi gönderiyor." diye konuştu.

Gülhan Levent ise 30 yıldır eşine destek olarak camdan kaşık yaptığını söyledi. Levent, "Ben severek başladım. Eşimden görerek başladım zaten. Kadın için güzel bir iş, oturduğun yerde yapıyorsun. Pek bir zorluğu yok. Aslında tam kadınlara göre bir iş." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 25
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    maliye gitsin bodrum esnafını denetlesin 20 liraya içilen çayın sodanın karını tahsil etsin.
    Cevapla
  • TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara bak herkes maliyeci olmuş adam esrar satsa birininde gıkı çıkmaz ayıp be..
    Cevapla
  • zafer gülten 5 yıl önce Şikayet Et
    bu gibi sanatkarlara maliye fazla yüklenmemeli,bir vergi indirimi yapılmalı,çünki adam memlekete katkı sağlıyor,yaptığı elişleri yurtdışındada satılıyormuş,bu gibi kişileri teşvik etmek,kolaylık sağlamak lazım. yurt dışına ne olursa olsun mal satmak ülkemize döviz girmesi,yabancı paranın düşmesi demek.
    Cevapla
  • Ahmet aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    Maliye kayıtları var mı acaba
    Cevapla
  • beyazferda 5 yıl önce Şikayet Et
    sizde böyle emekçilerin zanaatkarların kazandığına göz dikin...3.lig topçusu bile 1 milyon tl ye imza atıyor.vergi sıfır...net kar...sizde burdaki adamı eleştirin...adam zaten ihracaat yapıyor ,vergisiz kayıtsız kuyutsuz bir iş yapamaz ,saf olmayın bu kadar
    Cevapla
  • RuHi 5 yıl önce Şikayet Et
    Evde yapıp satılıyor belli. Hazır sıcak para lübb diye cepte. Faturasız oraya sat buraya sat. Bunun gibi bir yığın. Diyelim ki bu yapmıyor ama inanın bir yığın. Muazzam paralar kazanıyorlar
    Cevapla
  • cerrah 5 yıl önce Şikayet Et
    yakında paşabahçe üretmeye başlar yada başlamıştır.
    Cevapla
  • hee 5 yıl önce Şikayet Et
    git paşabahçeye fiyatlarını gör.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle