'Alacak sigortası'na devlet destekli model geliyor

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ`leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruyacak "alacak sigortası"nın yaygınlaşması için Hazine Müsteşarlığınca devlet destekli milli bir model üzerinde çalışma yürütüldüğünü bildirdi

'Alacak sigortası'na devlet destekli model geliyor
'Alacak sigortası'na devlet destekli model geliyor
GİRİŞ 01.04.2018 14:24 GÜNCELLEME 01.04.2018 14:24
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket bilançolarının  ortalama yüzde 30-40'ını oluşturan alacakların etkin yönetiminin KOBİ'ler için  hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Alacakların tahsilatında yaşanan problemlerin, şirketlerin  likiditesini ve karlılığını olumsuz etkilediğine hatta bazı durumlarda  şirketlerin iflasına neden olduğuna işaret eden Şimşek, şirket iflaslarının  yaklaşık dörtte birinin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleştiğini  belirtti.

Şimşek, Türkiye'de KOBİ'lerin, alacaklarından kaynaklanan riskleri  yaygın olarak çek, ipotek gibi ürünlerle bertaraf etmeye çalıştığını anımsatarak,  bu çözümlerin alıcı firmalar üzerinde komisyon yükü gibi maliyetler yarattığını  dile getirdi.

Alacak sigortasının alternatif bir ticaret finansman yöntemi olduğuna  dikkati çeken Şimşek, bunun finansmana ulaşma imkanını, ilave teminata gerek  olmadan mümkün kıldığını anlattı.

Şimşek, bu sigorta sayesinde firmaların tahsilat ve risk yönetimini  bir nevi bu alanda uzman sigorta şirketlerine devrettiğini vurgulayarak, şöyle  devam etti:

"Böylelikle firmalar pazarlama ve satışa daha çok zaman ayırabilmekte,  kredi değerliliği yüksek alıcılarla çalışma olanağı bulmakta, ölçülebilir riskler  alarak yeni pazarlara ulaşabilmektedir. Sigorta kapsamındaki sorunlu alacaklar  için tahsilat takibi ve hukuki işlemlerle bu işlemlere ilişkin masrafları sigorta  şirketlerine devredebilmektedir."

Türkiye'de alacak sigortasını halihazırda daha çok büyük uluslararası  firmalar, bu şirketlerin Türkiye'deki iştirakleri ve bazı büyük kurumsal  firmalarla kısıtlı sayıda ticari ölçekli firmaların yaptırdığını ifade eden  Şimşek, talep ve arz ayağındaki sorunlar nedeniyle KOBİ ölçeğinde bu sigortanın  yaygınlığının bulunmadığını bildirdi.

"DEVLET DESTEKLİ MODEL ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ" 

Şimşek, alacakları tahsil edememe riskine karşı koruma sağlayan alacak  sigortasının KOBİ'ler arasında yaygınlaşmasını sağlamak üzere, Hazine  Müsteşarlığınca devlet destekli milli bir model üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Çalışmanın hem KOBİ'lerin uygun koşullarla bu sigortaya erişimini  mümkün kılacak hem de sektöre yeni imkanlar yaratacak etkin bir modelin dizaynını  amaçladığını vurgulayan Şimşek, modelin, mevcutta işleyen alacak sigortası  piyasasını bozucu bir etki yapmayacak ve sigortacılık sektörü açısından herhangi  bir dışlama etkisi oluşturmayacak şekilde tasarlandığını dile getirdi.

HALK SİGORTA AŞ'YE GÖREV 

Şimşek, kurulacak milli modelle KOBİ'lerin tahsilat risklerinin,  ihtiyaçlarıyla uyumlu alacak sigortası sayesinde, belirlenen standartlar ve  sürdürülebilir bir model çerçevesinde yönetilmesinin planlandığını belirterek,  şunları kaydetti:

"Mevcut durumda prim tutarlarının yüksek olması, riski yüksek  alıcılardan alacaklara teminat verilmemesi veya poliçe süresince yapılan  incelemelerde başta riskli olmayan ve limit tahsis edilen alıcıların daha riskli  hale gelmesi durumunda bunlara teminat verilmemesi KOBİ'lerde kredi sigortası  nezdinde memnuniyetsizlik yaratıyor. Ayrıca vade süresi, bilanço dışı varlıkların  risk değerlendirmesinde dikkate alınamaması gibi bazı sorunların da milli bir  model çerçevesinde aşılabileceğini ve bu ürünün KOBİ'ler nezdinde yaygınlaşmasına  katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Sigortacılık Kanunu'nun teminat bulunamayan risklere yönelik  Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi (ORYM) oluşumuna imkan tanıdığına dikkati  çeken Şimşek,  bu kapsamda, KOBİ ölçeğinde ticari alacak sigortası kapsamındaki  riskler için, Halk Sigorta AŞ'nin ORYM olarak görevlendirilmesini planladıklarını  söyledi.

Şimşek, "Halk Sigorta AŞ ülkemizde KOBİ ölçeğinde tecrübesi ve  portföyü en geniş kamu bankası olan Halk Bankası AŞ'nin iştiraki olması, aynı  zamanda KOBİ'lere yönelik sigortacılık ürünlerinde önemli bir portföyünün  bulunması nedeniyle bu organizasyonu yönetmek üzere uygun görülmüştür." dedi.

Mehmet Şimşek, kurulacak yapıda, risk değerlendirmesi sürecinin hızlı  bir şekilde yapılabilmesi amacıyla çeşitli veri kaynakları üzerinden skorlama  mantığıyla fiyatlama yapılmasının ve tazminat süreçlerinin daha hızlı  sonuçlandırılmasının amaçlandığını bildirdi.

YORUMLAR 3
  • yrd 6 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel alacaklar için ne güzel uygulama bir tek alacak sigortamız eksikti.Ödeyemediğiz için yapılandırılan vergiler,sigortalar bilmem neler bitti şimdide sıra bunda!
    Cevapla
  • elm 6 yıl önce Şikayet Et
    birileri borç taksın alacaklı bir de sigorta parası ödesin..
    Cevapla
  • Türkiye, 6 yıl önce Şikayet Et
    Geç kalınmış bir uygulama, zaten bu firmalara ait tüm detaylar bizde mevcut, bu durumda firmanın risk analizini en iyi bizim yapmamız gerekiyor. Sektörü neden yabancı firmalara veriyoruz ki; İşletmeler için verilecek limit daha net olmuş olur. buna ilaveten kobi desteği de sizin elinizde, işletmenin yatırımlarını daha yakın takip etmiş olursunuz.
    Cevapla