Bakan Özlü'den KOSGEB kredisi açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'den kredisi onaylanıp, kredilerini çekemeyenler hakkında açıklamalarda bulundu. Özlü, konuyu BDDK'nın araştırdığını açıkladı.

Bakan Özlü'den KOSGEB kredisi açıklaması
Bakan Özlü'den KOSGEB kredisi açıklaması
GİRİŞ 07.06.2017 16:12 GÜNCELLEME 07.06.2017 16:12

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi'nden (KOSGEB) 50 bin TL ve 20 bin TL faizsiz kredi almaya hak kazanan vatandaşların bankalara gittiğinde, kefilleri olmasına rağmen bazı şube müdürlerinin keyfi uygulamalarına maruz kaldığını ifade etti. Özlü, birtakım gerekçeler sunularak faizsiz kredi kullandırılmadığı iddialarına yönelik inceleme ve soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı, bu bankaların hangileri olduğu, Vakıfbank ve Halkbankası'nın 2016 Aralık ayından itibaren 21 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye genelinde illere göre kaç vatandaşa ne kadarlık faizsiz kredi kullandırdığı sorularının yer aldığı önergeyi yanıtladı. 

Tanrıkulu'nun TBMM'ye verdiği soru önergesine yazılı cevap veren Bakan Özlü, bahsi geçen iddiaların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından da değerlendirmeye alınacağını belirterek, diğer taraftan KOSGEB "Kredi Faiz Desteği" Programlarının, KOSGEB, ticari bankalar ve Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında imzalanan protokoller kapsamında yürütüldüğü ve bu çerçevede Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Bankası ile anlaşma yapıldığını ifade etti.

Özlü, şunları kaydetti:

"2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredi Faiz Desteği Programı kapsamında protokol yapılan bankalardan Vakıfbank toplam 22 bin 84 işletmeye 529.8 milyon TL tutarında, Halkbank ise toplam 20 bin 93 işletmeye 482.7 milyon TL tutarında kredi kullandırmıştır. Bu bankaların bahse konu tarih aralığında Ankara ve İstanbul illerindeki şubelerinde kullandırmış oldukları faizsiz kredi tutarlarına ilişkin istatistiki bilgiler ise ilgili bankalarca tutulmaktadır. Hedef kitlemizin kullanımına sunduğumuz bu kaynaktan azami sayıda esnafımızın yararlanması ve programın sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için büyük çaba gösterilmektedir"