KOBİ'lere ve esnafa 70 milyar TL'lik müjde

17 Aralık ile birlikte faiz artışının reel sektöre zarar vermesinin önüne geçecek paket hayata geçiyor.

KOBİ'lere ve esnafa 70 milyar TL'lik müjde
KOBİ'lere ve esnafa 70 milyar TL'lik müjde
GİRİŞ 08.02.2014 12:15 GÜNCELLEME 30.06.2014 18:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

17 Aralık darbe teşebbüsünün ardından piyasaya yapılan saldırılar sonucu artırılan faizlerin özellikle reel sektöre zarar vermesinin önüne geçmek için planlanan tedbirler birer birer hayata geçiyor, TAKVİM'in de gündeme getirdiği kredi desteği için İşsizlik Fonu'ndaki 70 milyar lira kullanılacak.

LOBİYE FIRSAT YOK

Bu şekilde hem bütçe dengelerinin bozulmasının önüne geçilecek hem de lobilerin istediği kamu harcamalarını artırıp hazinenin tekrar yüksek faizle borçlanması da önlenmiş olacak. Yeni sisteme göre İşsizlik Fonu'nda biriken para, kredi olarak KOBİ ve esnafa verilecek. 70 milyar lirayı bulan Fon'daki kaynak bundan sonra üç kamu bankasından biri tarafından değerlendirilecek. Böylece kamu bankaları esnaf ve KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektöre daha çok kredi kullandırabilecek. Fon'da biriken para için Ziraat Bankası, Halk Bankası ve VakıfBank sunacakları cazip faiz oranı teklifleriyle yarışacak. En yüksek faiz oranını veren banka Fon'da biriken mevduatı değerlendirecek.

ÖNCELİK TARIMA

Bono ve tahvile yatırılacak finansman Merkez Bankası'nın politikalarına da aykırı olmayacak. Fon'un kamu bankaları tarafından değerlendirilmesinin Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'nın da elini güçlendireceği belirtiliyor. Fon'dan gelen kaynak ile tarım sektörü daha fazla desteklenirken, iş dünyasının finansmana rahat erişiminin ülke ekonomisinin büyümesine de katkı sağlayacağı belirtiliyor. Birçok bankanın aktif büyüklüğünden daha büyük olan bu kaynak Hazine'nin iç ve dış borçlanma çerçevesinde ihale, halka arz, doğrudan satış ve benzeri yöntemlerle ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri'ne (DİBS) yatırılabilecek.

Kredileri yüzde 36 arttı

KOBİ'lere kullandırılan toplam nakdi kredilerin tutarı 2013 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 271.4 milyar liraya ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KOBİ'lere verilen toplam kredilerin yüzde 42.3'üne karşılık gelen 114.9 milyar liralık kısmı orta büyüklükteki işletmelere kullandırıldı. Küçük işletmelere 85.7 milyar lira, mikro işletmelere ise 70.8 milyar lira krediler kullandırıldı.

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR 4
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. bu ülkenin yüzyıla yakın kambur gibi taşımış odugu koç ailesi yerine kobileri desteklemesi daha hayırlıdır vatanımıza ulusumuza ümmeti muhammede. faiz konusu oldum olası hoş olmayan bir söylem lmakla beraber ihlaslı müslümanın faizli para almadığıda bir gercekdir...
    Cevapla
  • vedayt 10 yıl önce Şikayet Et
    Her önüne gelene. Kredi verilmiyor tabi.Birkaç prosödür var.O da suistimali önlemek için.Haksızlık etmeyin.Benim bildiğim çok sayıda insan var bu hibe ve kredileri alıp işini gücünü kurup yürüyen.Hatta krediye hak kazanıp ne yapacağını bilmeyenler bile var.
    Cevapla
  • ahmet can 10 yıl önce Şikayet Et
    tabi tabi git al gel krediyi . ne kredisi ne esnafı halk bankasına gidiyorum ben esnafım diyorum bana kredi lazım bana dedikleri şey git iki tane memur kefil getir memurları buldun bu seferde eşlerini de getir yani kısacası kredi falan yok sana ey esnaf diyorlar iki kefil değil 4 kefil neresi esnaf bankası esnafına güvenmeyen esnaf bankası ipotek olayı tapı getir onun bu sefer eksper masrafı ipotek masrafı harç ona da 1500 lira masraf faizler aynı şartlara geldi diğer bankalara gidiyorum selam bana kredi lazım hayhay 5 tane imza atıp kredimi alıp çıkıyorum düşük kredi vereceklerde o krediler bizim gibi esnafın cebine girmez girdirmezler saygılar ..............
    Cevapla
  • yusuf kartın 10 yıl önce Şikayet Et
    Yok böyle bir kredi fakir esnafa. Öyle bir haberki yarın bankaya gidip parayı alacakmışız gibi.Allah aşkına verdiği krediye ipotek teminatı almadan banka kredi verirmi vermez tabiki.Eeeee biz bu krizi yaşarken devletin bize verdiği herhangi bir teminat varmı? yok. Ayrıca kaç esnafın ipotek verecek gücü var.Onun için Allah aşkına bu haberi yaparken bedevadan bir krediymiş gibi yazmayın,Haaaaaaaaaaa şurasıda var tabiki alırsınız hükümette dayınız varsa o zaman başka.Biz yıllarca bu hükümet için çalıştık halada çalışıyoruz ama bu kredileri üç beş zengin kullanıyor. Selam ve dua ile
    Cevapla