Avrupalı yetişmiş beyinler Türkiye kapısında!

Avrupalılar çalışmak için rotasını Türkiye'ye çevirdi. Çoğunluğu Yunanistan, İtalya ve İspanya'dan olan 3 bin üst ve orta düzey yönetici Türkiye'de iş ararken, yurt dışındaki Türkler de yurda dönmek istiyor.

Avrupalı yetişmiş beyinler Türkiye kapısında!
Avrupalı yetişmiş beyinler Türkiye kapısında!
GİRİŞ 15.02.2013 10:49 GÜNCELLEME 15.02.2013 10:49

EKONOMİK açıdan darboğazdaki bazı Avrupa ülkelerinde işsizlik oranı yüzde 25'leri aşarken, yabancılar için Türkiye istihdamın çekim merkezi oldu. Türkiye'de iş arayan yabancı yöneticilerin sayısı 3 bini bulurken, en yoğun talep krizle boğuşan Yunanistan, İspanya ve İtalya'dan geliyor. AB bölgesindeki çöküş Avrupalı yöneticilerin Türk firmalarına yönelmelerine yol açtı. Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, Avrupa'dan çok sayıda üst ve orta düzey yöneticinin kendilerine CV'lerini gönderdiğini söyledi.

En çok başvuru İspanya'dan

Altunkaya, başvuruların yüzde 30'unun üst düzey yönetici olduğunu belirterek, "Bin başvurunun yüzde 20'si Yunanistan, yüzde 25'i İspanya, yüzde 15'i İtalya, yüzde 8'i Fransa'dan, kalanı ise İngiltere, Almanya ve diğer AB ülkelerinden. Türk yöneticiler de yurda dönmek istiyor" dedi.

Türkiye cazibe merkezi

Öte yandan Bank Of America Merrill Lynch'in raporunda Türkiye'nin cazibesini koruduğu, Moody's'in Türkiye'nin notunu yükseltmemesinin hayal kırıklığı olduğu, yaz aylarında notunun artacağı öngörüldü.

Fransızlar teknoloji, Yunanlar perakende

Dört-beş yıl deneyimli orta ve üst düzey yönetici olan bu kişilerin özellikle perakende,otomotiv, teknoloji ve finans sektörlerinde çalışmak istediğini dile getiren Altunkaya "Ülkeler bazında ele alınacak olursa Fransızlar teknoloji, Yunanlar perakende, İspanyollar finans, otomotiv ve teknoloji, İtalyanlar ise perakende ve teknoloji alanlarındaki iş aramalarında yoğunlaşıyorlar. Bunların içinde halen çalışanlar, işi olanlar da var. Bu tür CV paylaşımı geçtiğimiz yıllarda çok az sayıda iken son bir yılda gözle görülür artış söz konusu. Bu önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek" dedi.

Planlı ancak sabit fikirliler

Hasan Altunkaya, Avrupalı yöneticilerin avantajlarına ve dezavantajlarına da değindi. Yabancı yöneticilerin avantajlarına ilişkin Altuntaş "Avrupalılar planlı, zaman yönetiminde başarılı, delegasyona açık, takım odaklı, hızlı aksiyon alabilen, kişisel pozisyon ve fikirleri için mücadele eden, konuştuklarını gerçeğe dönüştüren ve güvenilirlerdir" dedi. Altuntaş, Avrupalı yöneticilerin dezavantajlarını ise şöyle sıraladı: "Çok duygusal değiller, diğer kültürleri küçümsemeye meyilli, kültürler arası düşünme becerileri eksik, Avrupa'nın her zaman en iyi olduğu yönünde sahip fikirli, risk almayı ve belirsizliği sevmeyen, kusursuz bir dünyada çalışmaya alışmış kişiler."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL