3-5 bin TL maaşla 2500 eleman arayan sektör!

Birçok sektörde olduğu gibi işitme sektöründe de ara eleman sıkıntısı had safhada...Öyleki büyüme trendine giren ve dışarıya açılmak isteyen firmaların, eleman sıkıntısı nedeniyle yatırımları aksıyor. 3-5 bin lira maaşla 2 bin 500 eleman aranıyor ama bulunamıyor

3-5 bin TL maaşla 2500 eleman arayan sektör!
3-5 bin TL maaşla 2500 eleman arayan sektör!
GİRİŞ 31.01.2013 15:01 GÜNCELLEME 31.01.2013 15:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin ve Almanya'dan Çin'e kadar olan bölgenin tek işitme cihazı üreticisi olan Türk firması Ear Teknik'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, sektördeki yoğun kalifiye eleman ihtiyaçına vurgu yaptı.

MİLYONLARCA DOLARLIK YATIRIM YAPILDI AMA YENİ CİHAZLARIN AYARLAMASINI VE SATIŞINI YAPACAK ELEMAN YOK

İşitme sektöründe 3 bin-5 bin TL arasında maaşla çalıştırılacak en az 2 bin 500 civarında (akustiker, odyolog ve odyometrist) kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Emin Ağaç, şunları söyledi: "Sektör sürekli büyüyor. 

Ear Teknik olarak biz de son bir yılda 1 milyon doların üzerinde Ar-Ge yatırımı yaptık, fabrika kapasitesini artırdık. Dünyada ilk olan yeni işitme cihazları ürettik...Bu ürünleri, ihtiyacı olan insanlarla buluşturmak istiyoruz.  Yurtiçi ve yurtdışından yeni şube talepleri geliyor, ancak bu cihazları halka anlatacak, gerekli teknik testleri yapacak eleman sıkıntısı çekiyoruz. Yeni mağazalarda çalıştırılacak yeterli oranda akustiker ve odyolog yok. Örneğin; şu anda Irak ve Azerbaycan'da şubelerimiz var, Hindistan ve Endonezya'da da şube açmak istiyoruz, ama görevlendirecek eleman bulamadık."

MESLEKİ OKULLARININ SAYISI AZ İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Sektördeki yetişmiş eleman sıkıntısının mesleki eğitimle aşılacağına vurgu yapan  Mehmet Emin Ağaç, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: "Ülkemizde mevcut bulunan meslek yüksekokulları ne kamunun ne de özel sektörün ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Açılan yeni 4 Odyoloji fakülesi gerekli talebi karşılayamaz. Mezun olanlar ancak kamunun ihtiyacını karşılayabilir. 2020 yılından sonra ancak özel sektöre personel verebilirler. Özel hastaneler ve işitme merkezleri kalifiye personel konusunda ciddi sorunlar yaşamaktadır.

Acil yapılması gerekenlerin başında;

1-Kamunun sektörden eleman alımını durdurması,

2-Odyometrist yüksekokullarının AB uyumlu müfredata tabi tutulması ve en az 6 ay

uygulamalı eğitimin şart koşulması,

3-Odoyometrist okullarında kontenjanın artırılması.

4-Odyoloji bölümü açmak isteyen fakültelere kadroların hemen verilmesi ve

projelerinin desteklenmesi

5- Açılmış olan Odyoloji Fakülteleri'nin desteklenmesi, ve kontenjanın artırılması,

6-Yukarıda sayılan şartlar mümkün değilse minimum 300 kontenjanlı yeni yüksek okulun açılması, teknik açıdan donatılması gerekmektedir. Müfredatın AB uyumlu olması için teori ve uygulamalı eğitim verilmesi..

7- Ayrıca bizimle görüşen iki üniversite Dr. düzeyinde Eğitmen Kadrosu bulamadıkları için bölüm açamadığını ifade ettiler. Yurtdışından kadro tedarikiyle ilgili kolaylığın gösterilmesi ve finanse edilmesi de çözümde katkı sunacaktır.

8-Bir önerimiz de, sektörlerin kurmuş oldukları vakıf ve derneklerle kendi elemanlarını yetiştirme ruhsatını alarak eğitim kurumlarında personel yetiştirmesidir.

Bu çözüm hem özel sektörün gelişmesine katkı sunacaktır hem de devlete yük getirmeyecektir. Örneğin, işitme sektöründe olan derneklerin AB uyumlu müfredatı uygulayarak kendi elemanlarını yetiştirmesi ve Bakanlığın belirleyeceği bir heyet arafından sınava tabi tutulması çok iyi çözüm olabilir. Avrupa'da bunun çok iyi örnekleri bulunmaktadır.

Serbest piyasa koşullarında sektörler kendi alanında yatırım yapmak durumundadır. Ve burda çıkacak olan öğrencilerin daha iyi yetişeceği açıktır. Devlet bu konuda denetim mezkanizmasını çok iyi işletebilir."

Öte yandan, Avrupa ülkelerinin mesleki eğitim konusunda harekete geçtiğini de belirten Mehmet Emin Ağaç; "Avrupa ülkeleri işsizlik sorununu, kalifiye elamanla, meslek uzmanları yetiştirerek çözüleceğine inanıyor. Özellikle Almanya'da meslek eğitimi mezunları arasında işsizlik % 5 in altındadır" diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • ÇAGLAR BOZKAYA 9 yıl önce Şikayet Et
    ben 20 yasındayım suan işşizim calışmak iştiyorum tlfnum 5462881829
    Cevapla
  • yunus erdem 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben 33 yasindayim ve su an issizim sizin gibi buyuk bir firma ne devlete nede piyasadaki kalifiyeli elemana ihtiyaciniz var.Siz kendiniz kalifiyeli elemanlari yetistirebilirsiniz.Orneyin bir futbol takiminin alt yapisi var diger futbol takiminin alt yapisi yok.Benim gibi issiz insanlari yetistirip kendi bunyenize katabilirsiniz.
    Cevapla