Shell'den Nijerya'ya tazminat ödeyecek

Hollanda'da bir mahkeme çevre kirliliği tazminat davasında Shell Nijerya'yı kısmen kusurlu buldu.

Shell'den Nijerya'ya tazminat ödeyecek
Shell'den Nijerya'ya tazminat ödeyecek
GİRİŞ 31.01.2013 00:24 GÜNCELLEME 31.01.2013 00:24

Nijeryalı 4 çiftçi, İngiliz-Hollanda ortaklığı Shell'e ait petrol boru hatlarında meydana gelen sızıntıların Nijer Deltası'ndaki balık çiftliklerine ve tarım alanlarına zarar verdiğini iddia ediyordu.

Çokuluslu şirketlerin kalkınmakta olan ülkelerdeki faaliyetlerindeki sorumlulukları açısından örnek teşkil edecek davanın sonucu ilgili çevre kuruluşunun tepkisine yol açtı.

Dava, beş suçlama temelinde açılmıştı.

Shell "memnun", davacılar "şaşkın"

Mahkeme Shell Nijerya adlı şirket hakkındaki dört suçlamayı yerinde bulmadı ancak bir çiftçiye tazminat ödemesine hükmetti.

Çevre kuruluşu Friends of the Earth de çiftçilerle birlikte davacı olmuştu; kuruluş kararın büyük şaşkınlık yarattığını ve temyize gitme niyetinde olduğunu duyurdu.

İngiliz-Hollanda ortaklığı Shell'den yapılan açıklamadoa ise karardan mumnuniyet duyulduğu ifade edildi.

Mahkeme hükmünü açıklarken tarım alanları ya da balık çiftliklerin de sızıntı olduğu tespitini kabul etti ancak bunun Shell'in bakımsızlığının değil üçüncü tarafların sabotajlarının eseri olduğunu ifade etti.

Mahkeme, öte yandan bir sabotaj olayında Shell'in gerekli önlemleri kolayca alabileceğine işaret ederek, esas olarak, ihmalin yol açtığı zararı karşılamasına hükmetti.

Kirliliğin yaşandığı bölgeler arasında Bayelsa Eyaleti, Goi, Ogoniland ve Oruma bölgeleri de bulunuyor.

KAYNAK: BBC