'Kayıt dışı ekonomi uykularımızı kaçırıyor'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kayıt dışı ekonominin Türkiye'nin temel sorunlarından biri olduğunu belirterek, ''2020 yılında inşallah kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15'in altına indirmeyi hedefliyoruz'' dedi.

'Kayıt dışı ekonomi uykularımızı kaçırıyor'
'Kayıt dışı ekonomi uykularımızı kaçırıyor'
GİRİŞ 28.01.2013 15:37 GÜNCELLEME 28.01.2013 15:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sakarya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SSMMO) konferans salonunda düzenlenen ''Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları, İş Sağlığı ve Güvenliği'' konulu konferansta konuşan Acar, SGK reformunun Türkiye tarihinin en büyük reformu olduğunu söyledi.

Reformla sigorta hak ve yükümlülüklerinin eşitlendiğini, erişilebilir genel sağlık sigortasının hayata geçirildiğini belirten Acar, ''2008 yılında kurumlarımız birleşti, bugün gıptayla bakılan bir kurum haline geldik. 2008'den sonra çok şey yapıldı. En önemlisi vatandaş odaklı kamu hizmetini yaygınlaştırdık. 74 milyona hizmet veren bir kurumuz, insanlarımızın sıkıntısı bizim sıkıntımızdır. Bu kapsamda yüzlerce bürokrasi ortadan kaldırıldı'' diye konuştu.

Acar, reform öncesinde 10 milyon emeklinin maaş kuyruğunda vefat ettiğini kaydederek, 27 bankayı emeklilere açtıklarını ve perişanlığa son verdiklerini anlattı.

''Kurumlarımız kuyruklarla gündeme geliyordu''

Emeklilerin maaşlarını evlerine kadar götüren sistemi kurduklarına dikkati çeken Acar, şöyle devam etti:

''Kurumlarımız kuyruklarla gündeme geliyordu. Bu rezaleti sona erdirdik. E-devlet uygulamasıyla vatandaşlarımızın kuruma gelmeden işlemlerini yapmasını sağladık. Zaman ve kağıt israfını ortadan kaldırdık. Bu şekilde vatandaş odaklı uygulamaları yaygınlaştırdık. Merkezden uzak ilçelerdeki vatandaşlarımızın ayağına hizmet götürdük. 423 SGK merkezi açarak vatandaşımızın hizmetine sunduk.

Kayıt dışı ekonomi, uykularımızı kaçıran sorunlardan biri. 'Uzun vadede bu sorunu çözeceğiz' dedik ve 2023 hedefimizde kayıt dışı istihdamı yüzde 15'e indireceğiz ama bu hedefimizi 3 yıl daha öne alıyoruz. 2020 yılında inşallah kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15'in altına indirmeyi hedefliyoruz.''

Acar, kurumdaki memnuniyet oranının yüzde 76 olduğunu, yüzde 100'çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek, vatandaşlara yardım amacıyla yaklaşacaklarını, 75 milyon 600 bin kişinin hayır duasını alacak çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • HAYRULLAH DOĞAN 11 yıl önce Şikayet Et
    evet, herşeyi yaptınız amaaa hala bişeyi yapamadınız !!!. işverenlerin yüzde 80'i çalışanının maaşını asgari ücretten gösteriyor sizde buna seyircisiniz. bu sgk'lı aynı hizmeti alıyor ama primi eksik ödeniyor devleti dolandırmak değilmi bu . vergi kaçıryorlar göz yumuyorsunuz göz göre göre... bunu yapın
    Cevapla