Müsiad: Hedefler için birlikte hareket etmeliyiz

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, hükümetin ortaya koyduğu enflasyon, cari açık ve ihracat hedefinin tutturulması için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Müsiad: Hedefler için birlikte hareket etmeliyiz
Müsiad: Hedefler için birlikte hareket etmeliyiz
GİRİŞ 28.01.2013 15:08 GÜNCELLEME 28.01.2013 15:08

Olpak, Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen MÜSİAD Adıyaman Şubesi 2. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın görüşlerini ''ortak aklın ürünü'' olarak ortaya koyduğunu belirtti.

Hükümetin 2023 yılı için koyduğu büyüme hedeflerinin yakalanması için bütün kurumların bir bütünlük içinde çalışması gerektiğine dikkati çeken Olpak, ''Hükümetin ortaya koyduğu enflasyon, cari açık ve ihracat hedefinin tutturulması için herkesin birliktelik içerisinde hareket etmesi gerekiyor'' dedi.
2012 yılı ihracatının yüzde 15 arttığını anımsatan Olpak, şunları kaydetti:

''TÜİK rakamları açıklanmadı ama 2012'de 152-153 milyar dolar arasında gerçekleşecek bir ihracatımız var. İhracatta bu rakam şunun için önemliydi. Bizim bir numaralı ihracat pazarımız küçülmekle birlikte hala Avrupa Birliği (AB) ülkeleridir. AB ülkeleriyle ihracatımız yüzde 57 seviyesindeydi. Son üç yıl içerisinde bu rakam yüzde 39'lara kadar geriledi. Hükümet bu açığı kapatmak için başta Uzakdoğu, Ortadoğu ve Orta Asya gibi tarihi bağlarımız olan ülkelerle ihracatı artırmak için çalışmalara ağırlık vermiş durumda. Yine büyük oranda ihracat yaptığımız Libya, Mısır, Suriye gibi yerlerde yaşanan gelişmeler ihracatımızı önemli oranda etkiledi. Buna rağmen yüzde 15'lik artış çok önemlidir. Yaşanan gelişmelere rağmen Hükümetin 2023 yılı için koyduğu 500 milyar dolar ihracat, kişi başı milli gelir 25 bin dolar, yüzde 5'in altında enflasyon ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi hedefini yakalayacağına inanıyorum.''

5084 sayılı Teşvik Yasası

5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu'nun uygulama süresinin 31 Aralık 2012'de sona erdiğini anımsatan Olpak, ''Bu sorunun çözümü için girişimde bulunduk. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile görüşmemiz oldu. Bu yasa devam etmeyecek. Bu yasasının temelinde istihdam vardı. Hükümetimiz bu istihdam ile ilgili kısmını devam ettirmek için bir takım çalışma içinde. Önümüzdeki günlerde sonuçlarını alırız'' diye konuştu.

2012 yılı büyüme rakamlarıyla ilgili görüşlerini dile getiren Olpak, şöyle devam etti:

''Henüz büyüme rakamları açıklanmadı ama yaklaşık olarak yüzde 2,8 ile 3 arasında bir beklenti var. Önceki yıl yüzde 8,5 büyümüştük. Bakıldığında büyüme biraz düşmüş. Ama uzun yıllar bütün büyümelerimizi AB'ye göre yaptık. Bizde nasıl, AB'de nasıl diye. 2012 yılında AB yaklaşık yüzde 1 civarında küçülmüş olacak. Hep gelişmiş olarak gördüğümüz AB'nin 2012 yılını küçülterek kapatacağı bir yılda Türkiye'nin yüzde 3 civarında büyümesini olumlu bir gösterge olarak görüyorum.''

Türkiye'nin önceki yıl 77 milyar dolan olan cari açığını geçen yıl 50 milyar dolar seviyesine indiğini vurgulayan Olpak, ''Bu rakamdan dolayı mutlu olduğumuzu söylemek isterim. Ancak gelinen noktada yaklaşık yüzde 35 civarındaki bu hızlı düşüşün Türkiye'nin geleceği açısından önemli olduğunu düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki işsizlik oranlarını da değerlendiren Olpak, sözlerini şöyle tamamladı:

''Rakamlar açıklanmadı ancak Türkiye 2012 yılını yüzde 9,2 ile 9,3 arasında bir işsizlikle kapatacak. Elbette gönül ister ki işsizlik hiç olmasın. Bir tarafta işsizlikten bahsederken bir tarafta da işletmelere istediği şekilde eleman bulmakta zorlanıyoruz. Hatta zaman zaman sadece vasıflı değil, vasıfsız kişi bulmakta da zorlanıyoruz. Dolayısıyla bu işsizliğin altında bir miktarda iş beğenmeme gibi başka unsurların yattığını da göz ardı etmememiz lazım. Ayrıca, AB'de 2012 yılında işsizlik yüzde 14-15 civarında oldu. Böylesine bir krizin olduğu noktada bunu da göz ardı etmememiz lazım.''

MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin ise derneğin Adıyaman'da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

KAYNAK: AA