TOBB gibi 16 kurumun anayasal özelliği kalkıyor

AK Parti, yeni anayasadan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını çıkaracak. Başta TOBB olmak üzere TESK ve Tabipler Birliği gibi kuruluşlar anayasal kurum vasfını yitirip zorla aidat toplayamayacak

TOBB gibi 16 kurumun anayasal özelliği kalkıyor
TOBB gibi 16 kurumun anayasal özelliği kalkıyor
GİRİŞ 19.01.2013 08:29 GÜNCELLEME 19.01.2013 08:29

Zübeyde Yalçın-Mehmet Ali Berber'in haberi

AK Parti yeni anayasadan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını çıkarıyor. Düzenlemeyle başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipler Birliği olmak üzere 16 kurum anayasal niteliğini kaybedecek. Böylece TOBB'da üyelerin sürekli şikâyet ettiği aidat konusu da anayasal zorunluluk olamayacak.

BİR İLDE BİRÇOK ODA

Düzenlemeyle bir ilde birçok oda, baro ya da meslek birliği kurulmasının yolu da açılacak. Örneğin İstanbul'da üç baro kurulabilecek ve isteyen istediği yere üye olabilecek. AK Parti'nin hukukçu kurmayları önceki akşam toplanıp yeni anayasanın idare bölümüne ilişkin Meclis Başkanlığı'na sunulacak önerileri tartıştı.

Hazırlanan taslak metin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşülüp son şeklini alacak ve hafta başında Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Bu niteliğe sahip olan kurumlar şunlar:

Türk Eczacılar Birliği, Türk Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Tohumcular Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği.

PARALAR NEREYE GİDİYOR KİMSE BİLMİYOR

LDT'nin TOBB, TESK, Eczacılar Birliği gibi birçok kurumla ilgili yaptığı araştırmaya göre, yöneticilerin maaşları, odaların aylık gelirleri, aidatların nerelere harcandığı bilinmiyor. Yönetimler tek elde toplanıyor. Oda yönetimleri şeffaf değil ve siyasi yönleri ağır basıyor.

KAYNAK: SABAH