Haşim Kılıç: Kararımızdan dönemedik

TOBB kararıyla gündeme oturan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, "kararlarımızdan dönmedik" mesajı verdi. Kılıç, "TÜRMOB'da bekleme süresi 6, TOBB'da 8 yıldı. TOBB'unkini ölçüsüz bulduk" dedi

Haşim Kılıç: Kararımızdan dönemedik
Haşim Kılıç: Kararımızdan dönemedik
GİRİŞ 17.01.2013 08:37 GÜNCELLEME 17.01.2013 08:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sabah'tan Ersan Atar'ın haberine göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yasasındaki 'iki dönem üst üste başkanlık yapanlar 8 yıl geçmedikçe yeniden seçilemez' hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç iddiaları yanıtladı. TOBB, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Kanunu ile Yeminli Mali Müşavirler Yasası'ndaki kararlarını hatırlatan Anayasa Başkanı Haşim Kılıç, "Davalar farklı, kararlarımızdan dönmedik" diye konuştu. TÜRMOB, TOBB kararını gerekçe göstererek yeniden dava açmaya hazırlanırken Haşim Kılıç iki hükümle ilgili şu yorumu yaptı:

"Müşavirler Kanunu'ndaki gerekçemizi aynen burada da kullandık. Orada 6 yıl sınırlamasını ölçülü bulduk, TOBB'da 8 yıl sınırlamasını ölçüsüz bulduk. Tamamen kendine özgü şartlar içinde değerlendirdik."

BEKLEME SÜRELERİ BİRBİRİNDEN FARKLI

Yeminli Mali Müşavirler Kanunu'nu ölçülülük ve eşitlik ilkesine ters düşmediği şeklinde yorumladıklarını belirten Kılıç, "Dolayısıyla Yeminli Mali Müşavirler ile TOBB düzenlemesi birbiriyle uyuşmuyor. Birinde 6 yıl, birinde 8 yıl. Karşılaştırma yaparken bu sürenin göz önünde tutulması lazım" diye konuştu.

2005'TE YASA GERİ YÜRÜYORDU

Haşim Kılıç, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Kanunu davasının 2005'te karara bağlandığını belirterek, "Bu iptalde benim de oyum var. Orada, halen görev başında olanlar için geriye doğru yürütülen bir anlayış hâkimdi. Yasa ancak yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçerli olur. Geriye doğru bir fonksiyon icra ettiğinden dolayı iptal kararı aldık" dedi.

GEÇİCİ MADDE İPTAL EDİLDİ

Kılıç, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Yasası'ndaki iptal isteminin ise 2008'de karara bağlandığını hatırlattı. Burada 6 yıllık bekleme süresinin iptalinin istendiğini belirten Kılıç, geriye dönük hükümler içermeyen ana maddelerin iptal isteminin reddedildiğini kaydetti. Kılıç, 2008 yılındaki bu kararda da geriye dönük yürürlük içeren geçici maddenin tıpkı 2005 yılında olduğu gibi iptal edildiğinin altını çizdi.

6 YIL MECLİS'İN TAKDİRİYDİ

Kılıç, 2005'te iptal edilen Esnaf Kanunu kararında seçilme engelinin 8 yıl olduğunu, 2008'de yürürlüğüne devam kararı verilen Yeminli Mali Müşavirler Kanunu'ndaki engelin ise 6 yıl olduğunu tekrarladı. Başkan Kılıç, "Biz 6 yılla ilgili konuda ana maddeleri iptal etmedik, reddettik. Gerekçemiz, bunun kanun koyucunun takdirinde olmasıydı" dedi.

TOBB'DA İKİ FARKLI GEREKÇE VAR

TOBB'daki iptal kararında çelişki olmadığını tekrarlayan Kılıç, gerekçeyi şöyle anlattı: "17 üyeli heyetten 2'si düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığını savundu. Ben dahil 4 kişi, 8 yıl seçilememenin ölçülü olmadığı yönünde görüş bildirdik. Müşavirler Yasası'nda olduğu gibi 6 yıl olsaydı, bir şey demeyecektik. Ölçüsüz bulduğumuz için iptal kararına katıldık. 11 kişi sınırlamanın demokratik hakları engellediğini söyledi."

YORUMLAR 1
  • ibrahim balcıoğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    sebebe bak hizaya gel.... yani öyle laf etmişki başkan; sebebe bak hizaya gel. kardeşim sen mahkeme değil misin, sen kurala aykırı mı ona bakarsın. birinde 6 yılmış uygun bulmuş bunda 8 yılmış uygun bulmamış. birinde görev yaparken 4+4=8 yıl görev yapıyor. yapamaması gereken süre de aynı; diğeri de öyle. 6 yıl tbmm takdirinde ise 8 yıl niye takdirinde olmasın. sonra geriye dönük bir hak kaybı da yok. savunulacak hiçbir yönü yok; tamamen adamına göre bir karar olmuş...
    Cevapla