Elektronik yayıncılık 5 milyar dolara büyüyebilir

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Murat, FATİH projesiyle birlikte, elektronik yayıncılık sektörünün 10 yıl içerisinde dünyada rakipleriyle boy ölçüşebilecek 5 milyar dolarlık bir sektör haline gelebileceğini belirtti.

Elektronik yayıncılık 5 milyar dolara büyüyebilir
Elektronik yayıncılık 5 milyar dolara büyüyebilir
GİRİŞ 11.01.2013 12:35 GÜNCELLEME 11.01.2013 12:35

Zambak Yayıncılık Genel Müdürü de olan Murat, AA muhabirine FATİH projesinin sektöre katkılarına ilişkin bilgi verdi.

FATİH projesinin tablet alım ayağı, akıllı tahta alım ayağı, alt yapının yaptırılması ayağı gibi bir kaç ayağı olduğunu hatırlatan Murat, tabletlerin içerisindeki ders notlarının hazırlanmasının, şimdilik hükümetin ücretsiz verdiği kitapları elektronik yayıncılığa çevrilmesi ile devam ettiğini anlattı.

Türkiye'deki yayıncıların içerik konusunda ''İçeriği hazırlayalım ve devlete verelim''den anlayışından ziyade yeni bir sektör oluşturduğunu söyleyen Murat, ''FATİH projesiyle birlikte yayıncılar dünyada marka olma adına çok önemli bir sıçrama fırsatı yakaladı. Sıfır noktasında giden Türkiye'deki elektronik yayıncılık, birden bire karşısında 14-15 milyon civarında tablet sahibi olan bir çocuk tüketici ortamıyla karşılaştı'' diye konuştu.

Yayıncıların, elektronik yayıncılığa geçişi hızlandırması ve dokümanları arttırması gereğine dikkati çeken Murat, ''Dünyanın hiç bir yerinde bir anda bu kadar tablet ile karşılaşan bir ülke yoktur. Fakat proje çok gecikti. Altını çizerek söylüyorum, iyi ki de gecikti. Çünkü gecikmesi sayesinde çok daha sağlıklı, uygulamaların sonuçlarını ve bastığı yeri gören bir proje haline geldi. Belki bu konuda muhalefet eden insanlar bunun gecikmesini bir eksiklik olarak yorumlayabilirler, ama bizim gibi faydayı ön planda tutan, işin sağlıklı gitmesini ön planda tutan kurum ve kuruluşlar bu işin gecikmesini devlet adına da ekonomik giderlerin verimli kullanılması adına da sağlıklı görüyoruz'' değerlendirmesini yaptı.

''FATİH Projesi dünyaya açılma fırsatı sunacak''

Devletin, TÜBİTAK'la birlikte içeriklerin yönetimini sağlamaya çalıştığını ifade eden Murat, yayıncıların ise FATİH projesini kendilerini hazır hissettiklerinde dünyaya açılmak için bir fırsat olarak gördüğünü dile getirdi.

Türkiye'de fiziki kitap sektörünün korsan piyasasıyla birlikte 2 milyar dolar civarında bir hacme ulaştığını belirten Murat, ''Elektronik yayıncılık ise FATİH projesiyle birlikte, 10 yıl içerisinde Türkiye'deki tüm kültür, eğitim kitaplarının elektronik hale çevrildiği, dünyada rakipleriyle boy ölçüşebilecek 5 milyar dolarlık bir sektör haline gelebilir'' öngörüsünde bulundu.

Zambak Yayıncılık olarak yaklaşık 5 senedir eğitimin elektronik yayıncılığa dönüştürülmesi süreçlerini takip ettiklerini söyleyen Murat, ''Biz FATİH projesinden önce başladık. Çünkü zaten Türkiye'deki özel okulların yüzde 97'si akıllı tahtaya geçmiş durumdalar ve yaklaşık 25 bin öğrenciye tablet dağıtmış durumdalar. Biz onlarla beraber üst seviyede nasıl yaparız, Türkiye'de en güzel şekilde nasıl geliştiririz ve dünyaya nasıl açılırız hesabını yapıyoruz. Bununla birlikte, FATİH projesi içerik ihalesine çıktığında kendimizi hazır hissedeceğiz'' şeklinde konuştu.

''FATİH Projesi dünyada tek''

Bu konudaki Türkiye modelinin dünyada bir benzeri olmadığına dikkati çeken Murat, şunları kaydetti:

''Dünya'da FATİH projesi gibi devlet tarafından blok halinde tablet dağıtıldığı, içeriğinin ücretsiz verildiği, tabletin ücretsiz verildiği, internet ortamının verildiği, öğretmen eğitiminin sağlandığı böyle bir proje yok. Böyle bir projenin gerek mali olarak büyüklüğü gerek operasyon olarak büyüklüğü zaten yok.

Muhtelif ülkelerde farklı modeller var, ancak böyle bir model yok. Dolayısıyla böyle büyük bir projenin aceleye getirilmeden çok sağlıklı ve yavaş gitmesi gerekiyor. Teknolojinin gelişmesini takip ediyoruz, içeriklerimizi geliştiriyoruz, öğretmenlerin eğitimleri ona göre gidiyor. Bu proje hızlandırıldığı takdirde o kadar yanlışlıklar ortaya çıkar, yavaş gittiği takdirde sonuçları daha sağlıklı olur. Bu proje ile birlikte bu işe hazır olan yayıncı kuruluşlar artık bir dünya markası haline gelebilir.''

''Elektronik yayıncılıkta Türkmenistan, Irak gibi farklı ülkelerden ilgi görmeye başladık''

Kendilerini özel okullar ve devlet okullarına beğendirmek zorunda kaldıklarını, ancak dünyada örnek olacak elektronik içerikler ürettiklerini vurgulayan Murat, ürünlerinin Türkmenistan, Irak gibi farklı ülkelerden ilgi görmeye başladığını belirtti.

Bunu da çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini aktaran Murat, sözlerini şöyle tamamladı:

''Özellikle eğitim ürünlerinde dünyada dijitalleşme çok yaygın olmadığı için o sektör gelişmemiş durumda. Bize fırsat sunmasının sebebi de bu. Dünyada eğitim yayıncılığının elektronik hale çevrilmesi meselesi şuan çok bakir bir alan. Elektronik yayıncılığında inovasyon, Ar-Ge yatırımını bir kez yaptığınızda her ülkenin diline ve eğitim modeline uygulamak o kadar kolay. Elektronik yayıncılığın yapısı çok esnek. Küçük maliyetlerle yayınlarınızı her ülkenin modeline uygulayabiliyorsunuz. O yüzden 2-3 yıl içerisinde başta Zambak olmak üzere çok iyi markaların doğacağına inanıyoruz. Bize farklı ülkelerden gelen görüşme ve randevu talepleri de bunun yavaş yavaş bir göstergesi.

Bu kadar tablet dağıtılıyorsa aslında bu tabletin içeriği olan ürün de Türk yayıncısından isteniliyor. Dolayısıyla biz buna hazırlanırken, dünyanın her bir ülkesiyle ilgili bakir sahaları da otomatik olarak doldurmuş olacağız. Burada yazılımcılar da, fikir sahibi insanlar da, animasyoncular da eğitim alanıyla ilgili çapraz olarak katma değerli ürün üretecekler.''

KAYNAK: AA