İstanbul Ticaret Odası'nda Toshiba krizi!

İTO, meclis üyelerine bir günde 257 adet laptop hediye edince oda karıştı. Yarım milyon TL'yi aşan hediyeyi protesto eden üyeler, "Aidatlarımızla saltanat sürülüyor" diyerek kurumu Başbakanlık'a şikâyet etti

İstanbul Ticaret Odası'nda Toshiba krizi!
İstanbul Ticaret Odası'nda Toshiba krizi!
GİRİŞ 03.01.2013 08:07 GÜNCELLEME 03.01.2013 10:11
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) Toshiba krizi çıktı. Yılbaşında 257 meclis üyesine değeri 3 bin TL'yi bulan Toshiba marka laptop hediye eden kurumda üyeler kazan kaldırdı.

Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre Odanın kendilerinden zorunlu olarak toplanan aidatları lüks harcamalar ve seyahatler için kullandığını ifade eden çok sayıda üye, Başbakanlık İletişim Merkezi BİMER'e imzalı dilekçeyle şikâyette bulundu.

Kapılaçarşı esnafının başını çektiği grup, kendilerinden alınan zorunlu aidat uygulamasının da kaldırılmasını istedi. 257 üyeye hediye edilen laptopların değerinin ise 600 bin TL'yi aştığı ifade edildi. Hediye laptop iş dünyasının da gündemine girdi.

Yüksek maliyetli hediye uygulamasının kabul edilemez olduğunu ifade eden İstanbul Gemi İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayraktar, esnaftan KOBİ'den zorla toplanan aidatların yanlış yerlere harcandığını söyledi. Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:

"Hediye laptoplara tahminen 600 bin ila 1 milyon lira arasında ödeme yapıldığı ifade ediliyor. Meclis üyelerinin böyle bir ihtiyacı mı vardı? Bu bilgisayarlar neden ve niçin hediye edildi. Sadece bu konuda değil. İş seyahati diye turistlik geziler düzenleniyor. Serbest piyasa ekonomisine yakışmayan zorunlu aidat uygulamasının kalkmasını istiyoruz."

ŞİRKETLERİ BIKTIRDILAR

İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde zorunlu aidat uygulamasının kaldırılması gerektiğini söyledi. Mete, "TOBB'un ve odaların milyarlarca doları olduğu ifade ediliyor. Bu paralar Türkiye'deki esnaftan zorla alınıyor. Odadaki her işlem için de para kesiliyor. Şirketler artık bıktı" dedi.

ESNAFA AİDAT HACZİ

Zorunlu aidatlara bir başka isyan da Eminönü'nde iflas eden bir tuhafiyeciden geldi. Kendisine 2.500 TL'lik oda aidatı için haciz geldiğini anlatan A.H, "Vergi borçlarımızı kapadık. Ama İTO'ya aidat borcum bulunuyormuş. Bizden haciz yoluyla tahsil ettiler" dedi.

ANAYASADA DÜZENLEME

TOBB'un Türkiye'deki 1.3 milyon üyesinden topladığı milyarlarca liralık aidatların resmi dayanağını 1982 Anayasası oluşturuyor. Anayasasının 135'inci maddesinde, meslek örgütlerine zorunlu üyelik şartı bulunuyor. KOBİ'ler, yeni anayasada bu şartın kaldırılmasını talep ediyor.

YORUMLAR 5
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    TOSHİBA MÜŞTERİ İLETİŞİMSİZLİK MERKEZİ (CALL NOT CENTER) Toshiba laptopumun formatlanması 500 GB diskin C/D/E/F ye bölünmesini ve recovery cd sinin gönderilmesini arıza talep formunda yazmıştım. ödenecek miktar bana mesaj gelir gelmez ödemeyi yaptım fakat sanki muhasebe ile servis ayrı dünyalarda yaşıyorlar ki yaptığı m ödemeyi göremiyorlar defalarca ödeme yapınız mesajı ile rahatsız ediliyorum.her seferinde de dönüş yapmama rağmen notlar alınıyor yine ..! yeniden..! ama meğerse boşu boşuna imiş
    Cevapla
  • mehmet bal 11 yıl önce Şikayet Et
    ticaret odası ne işe yarar?. bizde ticaret odasına zoraki üyeyiz. üye olmazsan bu ülkede verginide ödesen ticaret yapamıyorsun. adamlar oturdukları yerden zorlama olarak yıllık aidat (haraç bence) alıyorlar.bugün ticaret odası olarak kobilere ne yararları oldu acaba? bizim paralarımızla saltanat kurdular kendine, oh be ne güzel ye kürküm ye. haram zıkkım olsun o aldıkları paralar.
    Cevapla
  • HAKAN KAHRAMAN 11 yıl önce Şikayet Et
    hakkımı helal etmiyorum. istanbulda esnafım, bunlara ve bunlara ön ayak olana siyasetçilere, soygunda emeği geçen herkese hakkımı helal etmiyorum..
    Cevapla
  • demir demir 11 yıl önce Şikayet Et
    soygun. şu odalara üye olmayı seçime bıraksalar ne güzel olur. tamamıyla soygun yapılıyor odalar vasıtasıyla. odaların yaptığı bir iş de yok. halkı kerizleme odası. hele tşof,esnaf sanatkarlar,zart zurt odası. ulan var mı millete bir hayrınız. ne ürettiniz bugüne kadar.
    Cevapla
  • cemal ağaç 11 yıl önce Şikayet Et
    bunlar çok olağan şeyler artık.. ben gümüşhanede ticaret odası üyesiyim.13,12,2012 de annem ve babam şofbenden zehirlenerek rahmetli oldular 1 gün sonrada eşim beyin kanaması sonucu hakkın rahmetine kavuştu . ve o yüksek makamdaki oda başkanlarım birgün gelipde ne yapıyorsun demediler bu gümüşhane oda başkanları başka ne zaman yanımızda olacaklar. onların hepsi kendi hesaplarının derdindeler . üyeleri niye düşünsünlerki.üyelerin biri gider biri gelir bu saltanatta böyle devam eder .yazıklar olsun onlara başka birşey demiyorum.
    Cevapla