General Elektrik tersine beyin göçü başlattı

General Electric (GE) Türkiye Üst Yöneticisi CEO'su Canan Özsoy, Gebze'de açılışı yapılan ve dünyada sadece üç örneği bulunan ''Onarım Teknolojileri Geliştirme Merkezi''nin yurt dışındaki Türk mühendislerinin büyük ilgisini çektiğini söyledi.

General Elektrik tersine beyin göçü başlattı
General Elektrik tersine beyin göçü başlattı
GİRİŞ 17.12.2012 11:18 GÜNCELLEME 17.12.2012 11:18

 General Electric (GE) Türkiye Üst Yöneticisi CEO'su Canan Özsoy, Gebze'de açılışı yapılan ve dünyada sadece üç örneği bulunan ''Onarım Teknolojileri Geliştirme Merkezi''nin, dünyanın dört bir yanındaki başarılı Türk mühendislerin ilgisini çektiğini belirterek, ''Tersine beyin göçü yaşıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir gurur vesilesi'' dedi.

AA muhabirinin sorularının yanıtlayan Özsoy, General Electric'in Türkiye'ye ve araştırma ve geliştirme çalışmalarına büyük önem verdiğini söyleyerek, ''Biz Türkiye'deki araştırma geliştirme faaliyetlerimizi geliştirdikçe ve bu konuda yatırımlarımızı artırdıkça tersine beyin güöçü sayısının yukarı doğru çıkacağını biliyoruz'' değerlendirmesini yaptı.

General Electric'in, dünyada sadece üç noktada bulunan ''Mükemmeliyet Merkezleri''nden dördüncüsünü TUSAŞ Motor Sanayi (TEİ) işbirliği ile ''Onarım Teknolojileri Geliştirme Merkezi'' olarak Gebze'de faaliyete geçirdiğini vurgulayan Özsoy, ''Pek çok yeni teknolojiyi kullanarak, 200'ü aşkın Türk mühendisin çalışması ve emeği ile uçak motorlarının bütün ömrü boyunca yapılması gerekli bakım ve onarım teknolojilerinin yenilerini geliştireceğiz'' diye konuştu.

Özsoy, ''Tersine beyin göçü yaşıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir gurur vesilesi. Bu merkezdeki teknoloji yöneticisi arkadaşların girişimiyle sayıları 10'u geçen, üst uzmanlıkları, çok güzel eğitimleri ve deneyimleri olan Türk mühendisleri ülkemize geri getirme şansına sahip olduk. Bu bizim için bir sevinç ve gurur kaynağı'' ifadelerini kullandı.

-''Ar-Ge teşviklerinden de yararlandık''-

Yeni teknolojilerin Türkiye'den bütün dünyaya yayılacağını belirten Özsoy, ''Bulduğumuz, geliştirdiğimiz teknolojileri sadece Türkiye'de değil, sayıları 60'ı aşan bakım onarım tesislerinde kullanılmak üzere ihraç edeceğiz'' dedi.

General Electric Başkan Yardımcısı John Rice'ın önümüzdeki üç yılda Türkiye'ye altyapı geliştirme ve inovasyon konusunda 900 milyon dolarlık yatırım yapma kararını açıkladığını hatırlatan Özsoy, ''900 milyon dolarlık bir yatırım pastasının yanında, 5 milyon dolarlık çok sağlam bir başlangıç yatırımı yaptık. Bu, pek çok yetişmiş Türk gencine, Türk mühendisin iş imkanı tanıması açısından son derece önemlidir'' yorumunu yaptı.

Özsoy, Mükemmeliyet Merkezi'i yatırımında Ar-Ge teşviklerinden yararlandıklarını da belirtti.

-''Üretimin üçte ikisi ihracata gidiyor''

TEI ile birlikte Eskişehir ve Ankara'da uçak motorlarının içerisinde kullanılan yüksek teknoloji ürünü pek çok uçak parçasını ürettiklerini dile getiren Özsoy, şunları kaydetti:

''Bu üretimin bir kısmı, ülkemizde Türk havayolları tarafından veya diğer uçak şirketleri tarafından kullanılan GE motorlarının yapımında ya da bakım onarımında kullanılmakta. Büyük bir bölümü ise yine GE'nin motorlarında kullanılmak üzere ihraç ediliyor. Bu yatırımımızın cirosu bugün 300 milyon doları aşmıştır. Bunun 200 milyon doları aşkın bir bölümü ise ihracattan katma değer olarak ülkemize gelmektedir. Burada yaptığımız parçaların yaklaşık üçte ikisini ihraç ediyoruz.

Merkez'in ana faaliyet alanı, ileri kaynak ve robot teknolojilerini kullanarak dünya çapındaki GE Onarım Merkezleri'nde uygulanan mevcut süreçlerinin optimizasyonunu sağlamak veya uygulanacak yeni onarım yöntemlerini geliştirmek olacak. Burada geliştirilen çözümler karmaşık yapıdaki ve pahalı uçak ve gaz türbin motor parçalarının hem ömrünü uzatacak hem de performansını artıracak. GE ve TEI ortak teknoloji yatırımı olan merkez, 200'ü aşkın Türk mühendisin tasarım ve Ar-Ge çalışmaları yürüttüğü Türkiye Teknoloji Merkezi'nin (TTC) bir parçası olarak hizmet verecek.''

 

KAYNAK: AA