'Yumuşak iniş düşünüldüğünden sert oldu!'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını ''ekonomideki yumuşak inişin düşünüldüğünden sert olduğu'' şeklinde yorumladı.

'Yumuşak iniş düşünüldüğünden sert oldu!'
'Yumuşak iniş düşünüldüğünden sert oldu!'
GİRİŞ 10.12.2012 15:02 GÜNCELLEME 10.12.2012 15:02

Özdebir, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın faiz indiriminde geç kaldığını öne süren Özdebire göre; Enflasyon ve iç talep şartları faiz indirimini destekledi. Merkez Bankasının faiz indiriminde daha fazla gecikmesi halinde ekonomik faaliyetlerdeki ivme kaybını, telafi etmek zorlaşacak ve 2013 yılındaki büyüme beklentileri de olumsuz etkilenecek.

Özdebir'e göre, Türkiye'nin, bu büyüme verisiyle yılı yüzde 3'ün altında bir büyümeyle kapatma ihtimali güçlendi. Ekim ayında sanayi üretimindeki yüzde 5,7'lik sert düşüş de bu beklentiyi destekliyor. İç talepteki artışın eksiye dönmesi, iç pazarda yaşanan sıkıntıları açık bir biçimde gösteriyor. İhracatın büyümeye olumlu katkısı olmasaydı büyüme hızı daha da düşük olacaktı.

Özdebir, AB'deki durgunluğa rağmen ihracatta sağlanan artışın önemli bir başarı olduğunu belirterek, ''Ancak küresel ekonomideki ve AB'deki gelişmeler dikkate alındığında bu başarının önümüzdeki dönemde de sürdürülebilmesi zor görünüyor'' ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA