Yeni Teşvik Sistemi'nin ilk stratejik yatırımı!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Ege Rafinerisi Stratejik Teşvik Belgesi (STAR Rafineri) stratejik teşvik belgesinin verdi...

Yeni Teşvik Sistemi'nin ilk stratejik yatırımı!
Yeni Teşvik Sistemi'nin ilk stratejik yatırımı!
GİRİŞ 05.12.2012 13:33 GÜNCELLEME 05.12.2012 13:46

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, STAR Rafineri'ye stratejik teşvik belgesinin verilmesine ilişkin, ''Bu verilen teşvik belgesi, yeni teşvik sistemimizin stratejik yatırımlarının ilkidir. Yine bir ilk olarak bu belgeyle bina inşaatlarına da KDV iadesini getirdik'' dedi.

Çağlayan, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Ege Rafinerisi Stratejik Teşvik Belgesi (STAR Rafineri) takdim töreninde yaptığı konuşmada, bu yatırımın bittiği zaman 80 yılda Türkiye'ye gelen toplam yatırım değerinden daha fazla olacağını belirterek, ''Türkiye'nin yatırım ortamı kalitesinin artırılması, en güvenilir yatırım limanlarından biri haline gelmesi, üretim ve ihracat kapasitemizin yükseltilmesi ve yeni teşvik sistemiyle geliştirme arzumuz bulunuyor'' diye konuştu.

Çağlayan, ihracat kapasitesini arttıran Türkiye'nin artık ithalatını da azaltabildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu yılın ilk 9 ayı ile geçen yılın aynı dönemini mukayese ettiğimizde cari açığımızda 21,3 milyar dolar azalma var. Bu kadar azalmanın en önemli sebebi 15,7 milyar dolarının ihracat artışından geliyor olmasındandır. İhracatımız şu anda 151,5 milyar dolardır. Türkiye'nin büyük ölçekli yatırım yapamayışının sebebi Türkiye'deki tasarruf eksikliği ve sanayicinin bunu destekleyecek bankacılık sisteminin olmayışıydı.

Bunun için teşvik sistemini gerek ulusal, gerek uluslararası tüm yatırımcılara açıyoruz. Azeri kardeşlerimiz, bu yatırımla adeta kendi ülkelerine yatırım yapıyor. Arada hiçbir ayrım yok, tercüme yok. Gerek motorin gerek naftada bu yatırım Türkiye'ye çok önemli kazanımlar getirecek. Bu yatırımla 7 milyon ton motorin üretilecek. Biz 8,5 milyon ton ithalat yapıyoruz, bu yatırım devreye girdiğinde 1,5 milyon tona düşecek. Bizim 7 milyar dolar ithalatımızı azaltacak. Nafta olarak bakıldığında 1,4 milyar dolar daha az ithal etmiş olacak.''

''15 milyar dolarlık yatırım başvurusu''

Çağlayan, yeni teşvik sistemine ilişkin gelişmelerin kamuoyuyla paylaşıldığını anlatarak, şunları aktardı:

''Türkiye üretim, yönetim ve dağıtımda önemli bir üs olarak ortaya çıkmaya başladı. Bu verilen teşvik belgesi, yeni teşvik sistemimizin stratejik yatırımlarının ilkidir. Yine bir ilk olarak bina inşaatlarına da KDV iadesini getirdik. Stratejik yatırımlarda gümrük vergisi, katma değer vergisi istisnası var.

Yani yüzde 90 oranında vergi indirimi var ve bunun yüzde 50'si yatırım indirimine gidiyor. Yüzde 50'sinin yüzde 50'sini de yatırım devam ederken kullanıyor. İş veren sigorta primi desteği, faiz desteğimiz var. Faiz desteğinde yatırımın yüzde 5'ini geçmemek üzere 50 milyon liraya kadar faiz desteği veriyoruz.

SOCAR bu yatırımda kullanacağı kredilerin finansman desteğinin faizinin 50 milyon lira kadar kısmını benim bakanlığımca düzenleyeceğiz. Türkiye bu yatırımla dünyada önemli bir mesaj veren bir ülke olmaya devam edecek.''

Stratejik yatırımlar çerçevesinde Türkiye'nin ihtiyacı olan üretilmeyen ürünleri üreten yatırımlara destek verdiklerini ifade eden Çağlayan, ''İnşaallah bu bereketli olacaktır ve Türkiye hak ettiği ihtiyacı olan yatırımları almaya başlayacak.

Türkiye, dünyada ihracatını en hızlı arttıran ülkelerden biri olmuştur. Durmak yok yola, yatırıma, istihdam artışına, ihracata devam'' diye konuştu.