Sberbank ile Eximbank'tan 1 milyar $lık anlaşma

Sberbank, Türk Eximbank ile Türkiye'nin Rusya'ya ihracatını ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmak için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Sberbank ile Eximbank'tan 1 milyar $lık anlaşma
Sberbank ile Eximbank'tan 1 milyar $lık anlaşma
GİRİŞ 03.12.2012 19:13 GÜNCELLEME 03.12.2012 19:13

Sberbank, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ile de yatırım işbirliği ile mevcut ilişkileri güçlendirme, iki ülkedeki yatırım projelerinin geliştirilip uygulanması ve yatırım ortamlarının iyileştirilmesi konusunda anlaştı.

Yapılan açıklamaya göre, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Doğu Avrupa'nın en büyük finansal kurumu olan Rusya Sberbank ile Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Exim Bank) arasında, Türkiye'nin Rusya'ya ve Sberbank'ın faaliyet gösterdiği ve aynı zamanda Türk Exim Bank'ın programlarının da mevcut olduğu diğer ülkelere artan mal ve hizmet ihracatını kolaylaştırmak için 1 milyar dolar değerinde bir mutabakat zaptı imzaladı.

Sberbank, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile de yatırım işbirliği yaparak mevcut ilişkileri güçlendirme, Rusya ve Türkiye'de yatırım projelerinin geliştirilip uygulanması ve iki ülkenin yatırım ortamlarının iyileştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Eximbank ile yapılan mutabakat zaptına, Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Başkanı Herman Gref ile Türk Exim Bank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan imza attı.

Anlaşmaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yaptığı çalışma ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı uyarınca, Türk Exim Bank ve Sberbank, önümüzdeki 3 yılda Türkiye'nin Rusya'da ve diğer hedef ülkelerde faaliyet gösteren alıcılara yaptığı ihracata 1 milyar dolara kadar destek vermeyi amaçlıyor. Ayrıca Türk Exim Bank, talebin 1 milyar doları geçmesi durumunda, sunduğu finansman desteğini arttırma ihtimalini de gözden geçirecek.

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Rus Sberbank arasındaki anlaşmayı ise Ajans adına Başkan İlker Aycı ile Sberbank adına yine Herman Gref imzaladı.

Söz konusu anlaşma uyarınca taraflar, yatırım işbirliği yaparak mevcut ilişkileri güçlendirme, Rusya ve Türkiye'de yatırım projelerinin geliştirilip uygulanması ve iki ülkenin yatırım ortamlarının iyileştirilmesi konusunda mutabakata vardı. Ayrıca, mutabakat zaptı çerçevesinde, yatırım proje ve işlemlerinin tanıtılması ve uygulanması sırasında bilgi ve tavsiye alışverişi ile yardım sağlanması öngörülüyor.

-''Sberbank Grubun Türkiye'deki konumu güçlenecek''-

Sberbank Yönetim Kurulu Başkanı Herman Gref, yaptığı değerlendirmede, ''Rusya ve Türkiye, artan uluslararası ticaret akışları ve karşılıklı yatırım projeleri çerçevesinde stratejik ortaklık yapmaktadır. Yakın zaman önce DenizBank'ın Sberbank grubuna katılmasını da göz önünde bulundurarak, Rusya ve Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler arasındaki faaliyetlerin finansmanını arttırmayı hedefliyoruz. Bu mutabakat zaptı sayesinde, Sberbank Grup olarak faaliyet gösterdiğimiz her yerde müşterilerimizin operasyonlarını modern ve en uygun finansman programlarıyla daha fazla destekleyeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Rusya ve Türkiye arasındaki yatırım işbirliğinin giderek arttığını dile getiren Gref, ''Yatırım projelerinin tanıtılması konusunda çok deneyimli olan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile bu mutabakat zaptının imzalanması, Sberbank Grubun Türkiye'deki konumunu güçlendirecektir'' bilgisini de verdi.

 

KAYNAK: AA