TUSKON 17. ticaret köprüsü de kurdu

130 ülkeden 2.000 iş insanının buluştuğu, TUSKON tarafından gerçekleştirilen Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü'nde konuşan Bakan Zafer Çağlayan, yaşanan krizler nedeni ile gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisinden çekilmeye başladığını söyledi.

TUSKON 17. ticaret köprüsü de kurdu
TUSKON 17. ticaret köprüsü de kurdu
GİRİŞ 28.11.2012 16:03 GÜNCELLEME 29.11.2012 08:21

130 ülkeden 2.000 iş insanının buluştuğu, TUSKON tarafından gerçekleştirilen Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü'nde konuşan Bakan Zafer Çağlayan, yaşanan krizler nedeni ile gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisinden çekilmeye başladığını belirterek, "10 yıl içinde Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin tahtına kurulacak" dedi.

Farklı ülkeler arasında ekonomik ve kültürel köprüler kurulması için öncülük yapmaya devam eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2012 organizasyonu ile Latin Amerika'dan 100, Asya Pasifik'ten 45, Afrika'dan 600, Ortadoğu'dan 35, Balkanlar'dan 165, Avrasya'dan 200 ve Kuzey Amerika'dan 15 olmak üzere toplam 1.160 yabancı iş insanı ile 1.000 Türk iş insanı ile buluşturdu.

Organizasyonun açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı Avrupa ülkeleri ziyaretlerinde Türkiye'den övgü ile söz edildiğini belirterek, "Eskiden biz Avrupa ülkelerinin başarı hikayeleri dinlerken, son yıllarda Türkiye'nin başarı hikayelerini dinler olduk.

Bu hikayeleri anlatanların Avrupalı olması bizi ayrıca memnun ediyor" dedi. Dünya ekonomisinde gelişmiş ülkelerin ağırlığının azaldığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Artık dönem gelişmekte olan ülkelerin dönemi.

10 yıl önce gelişmiş ülkeler dünya ekonomisinden yüzde 65 pay alırken, bugün ibre tersine dönmeye başlamıştır. Gelecek 10 yılda Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler aralarında Almanya ve Fransa gibi Avrupa'nın önemli ülkelerinin de yer aldığı gelişmiş ülkelerin tahtına kurulacaktır" dedi.

"10 dakika sonrasını göremiyorduk"

Artık Türkiye'nin dünyanın her yerinden çok net ve belirgin gözüktüğünü ifade eden Bakan Çağlayan, Avrupa'da birçok ülkenin Türkiye'yi takdir ile karşıladığını kaydederek, "Kriz döneminde gerek ihracat, gerek GSMH, gerek istihdam da gösterdiği ivme, Türkiye'yi Avrupa'da önemli bir noktaya getirmiştir.

Özellikle dünya kriz ile boğuşurken Türkiye'nin başarıdan başarıya koşması, Avrupa'da şaşkınlıkla karşılanmaktadır" dedi. Yıllardır başka ülkelerin masallarını dinlediklerini söyleyen Bakan Çağlayan, "10 yıl önce 10 dakika sonrasını bile göremeyen bir ülke idik.

Bugün ise AB'nin de içinde bulunduğu birçok kıta ülkesi 10 gün sonrasını göremez halde. Biz ise Türkiye tarihinde ilk kez 12 yıl sonrasına ilişkin hedefler belirlemiş ve bunu da Yüksek Planlama Kurulu kararına bağlamış durumdayız. Artık bizim de başarı hikayemiz var. Bunu dünyanın her yerinden çok net görebiliyoruz" dedi.

Krize meydan okuyoruz

2012 yılında 150 milyar dolarlık ihracat ile yeni bir rekor kırmaya hazırlandıklarını açıklayan Bakan Çağlayan, "Hep birlikte diyoruz ki; 2023 yılında bugünkü ihracatımızı 4'e, milli gelirimizi 3'e katlayalım. Üretimimiz ve istihdamımız artsın" dedi. Türkiye'nin krize meydan okuyan bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Zafer Çağlayan, "Önümüzdeki dönem gelişmekte olan ülkelerin dönemidir.

Ve başta Türkiye olmak üzere bütün gelişmekte olan ülkeler kendilerini bu yeni sürece hazırlamak zorundadır" dedi. Hazır giyim, tekstil ve deri ürünlerinin Türkiye ihracatında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Bu alandaki ihracat rakamı 26.2 milyar dolardır. İmalat sanayinin yüzde 15.3'ü, imalat alanındaki istihdamın ise dörtte biri bu sektörden sağlanmaktadır. İhracat potansiyeli oldukça yüksek olan bu tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri sektörünü çok önemsiyoruz" dedi.

16 köprüde 26 milyar dolar ticaret hacmi oluştu

Organizasyonda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, bugüne kadar gerçekleştirilen 16 ticaret köprüsü programına 26 binden fazla yabancı ve 40 bine yakın Türk insanının katıldığını belirtti.

Rızanur Meral, "Tahminlerimize göre ticaret köprüsü programlarında bugüne kadar 26 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturuldu" dedi. Türkiye -Dünya Ticaret Köprüsü 2012'de 130 ülkeden bin 160 iş insanı ile bin Türk iş insanının buluştuğuna dikkat çeken Rızanur Meral, organizasyon çerçevesinde 25 bin ikili iş görüşmesinin gerçekleşeceğini bildirdi.

Rızanur Meral, "Dünyada ticaret hacmi sürekli büyüyen ve hem üretim hem de pazarlarında sürekli bir değişkenlik gözlenen tekstil sektöründe, hem moda hem de üretim olarak artım standart belirleyen bir ülkede bulunuyor olmamızın avantajıyla programımızın katılımcılarına çok ciddi fırsatlar sunacağına gönülden inanıyorum" dedi.

Karamsarlık gelişmiş ülkelerde mevcut

Bugüne kadar TUSKON ile birlikte 11 ülkeye ticari heyet düzenlediklerini açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, organizasyonda yaptığı konuşmasında tüm dünyada karamsar bir havanın mevcut olduğuna dikkat çekti. Mehmet Büyükekşi, "Gelişmiş ülkelerde yaşanan bu durum gelişmekte olan ülkelerde gözükmüyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler dış ticarette önemli farklılıklar yaratıyorlar" dedi.

Geçen yıl 135 milyar dolar olan Türkiye ihracatının bu yıl 150 milyar dolara çıkacağını ifade eden Büyükekşi, "Artık Türk ürünleri yüksek kalitesi, yenilikçi ve inovatif yönü ile tüm dünyanın beğenisini kazanmış durumda. 2023 yılında dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi olacağız. Türkiye'nin potansiyelini göstermiş olacağız" dedi.

KAYNAK: HABER7