Kırıkkale'de silah için özel sanayi bölgesi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kırıkkale'de Mühimmat ve Silah Sanayisi Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını belirterek, ''MKEK'in Barut Fabrikası tarafında yaklaşık 500 dönümlük arazi, mühimmat ve silah için sanayi bölgesi kurulacağını açıkladı.

Kırıkkale'de silah için özel sanayi bölgesi
Kırıkkale'de silah için özel sanayi bölgesi
GİRİŞ 16.11.2012 21:54 GÜNCELLEME 16.11.2012 21:54

 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kırıkkale'de Mühimmat ve Silah Sanayisi Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını belirterek, ''MKEK'in Barut Fabrikası tarafında yaklaşık 500 dönümlük arazi, Mühimmat ve Silah Sanayisi Organize Sanayi Bölgesi kurulması için kullanılacak'' dedi.

Atalay, Kırıkkale Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda, Türkiye'de savunma sanayisinde büyük atılımlar yapıldığını bildirdi.

Kırıkkale'de kamu yatırımları ve kamu hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili alanlarda sorun yaşanmadığını belirten Atalay, şöyle devam etti:

''Yeni hastanelerimiz yürütülüyor. İki hastanenin açılışını yapacağız. Eğitimde bir sıkıntımız yok. Ancak biraz daha özel yatırımları Kırıkkale'ye nasıl çekeriz? Bunun hem Kırıkkale'nin gelişmesi hem istihdam hem de Kırıkkale'nin biraz daha ülke gündeminde yer tutmasıyla ilgili sonuçları üzerindeyiz. İki konu üzerinde yoğunlaştık. Birincisi bir İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması. Bunun ihtisas alanı, mühimmat ve silah. Önce savunma sanayisi diye konuşuyorduk ama Savunma Sanayisi Müsteşarımız, bölgenin silah sanayisine yönelik olmasını önerdi. Mühimmat ve Silah Sanayisi Organize Sanayi Bölgesi anlamında bu içerikte kurulmasını teklif etti. Bunun çalışmaları yapıldı. Niçin silah ve mühimmat sanayisi? Böyle bir ihtisasın organize sanayi bölgesi. Bunu anlamak zor değil.''

-Silah ve mühimmat sanayisi, Kırıkkale ile bütünleşecek-

Atalay, silah ve mühimmat sanayisini, Kırıkkale'nin tarihiyle bütünleştireceklerini anlattı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin silah sanayisinin Kırıkkale'de doğduğunu dile getiren Atalay, şunları kaydetti:

''Savunma sanayisi ve özellikle silah sanayisinin, mühimmat boyutu da dahil olmak üzere en fazla odaklandığı yer Ankara çevresi ve Kırıkkale'dir. Kırıkkale'yi biraz daha nasıl bunun merkezine çekeriz? Onun çabası içindeyiz. MKE büyük bir imkan. Bugün de gezdik. Dün tanıtılan Altay Tankı'nın tüm silah kısmını Kırıkkale'de bulunan fabrikalar üretiyor. Bir kısım parçalarını yan sanayi ürettiriyor ama esas ağır kısmı Kırıkkale'de üretiliyor.

'Silah konusunda Kırıkkale'yi biraz daha merkez konumunda nasıl getiririz?' diye çalışıyoruz. İşte bunun yolu da Organize Sanayi Bölgesi'nden geçmektedir. MKEK'in Barut Fabrikası tarafında yaklaşık 500 dönümlük arazi, Mühimmat ve Silah Sanayisi Organize Sanayi Bölgesi kurulması için kullanılacak. Bunun hukuki işlemleri yürütülüyor. Daha sonra da hem Savunma Sanayi Müsteşarlığımız hem MKEK, Ticaret Odası ve Kırıkkale'nin diğer kurumları, müteşebbisler içinde kurucu kurumlar arasında yer alacak ve çok güçlü bir potansiyelle böyle bir Organize Sanayi Bölgesi olacak. Bu sayede Kırıkkale'ye ciddi anlamda yatırım geleceğine inanıyoruz. Organize Sanayi Bölgesi kurulma işlerini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yürütüyor. Bunda da ivedilikle çalışacakları inancındayız.''

-''Üniversiteyi teknoloji geliştiren bir yere dönüştürmeliyiz''-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de Kırıkkale'nin en büyük avantajının, MKEK tesislerinin burada bulunması olduğuna dikkati çekti.

Burada silah ve mühimmat konularında ihtisaslaşan firmaların çalışacağı bir Organize Sanayi Bölgesini hızlı bir şekilde kurabileceklerine işaret eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bölgenin altyapısı, inşaatı ile ilgili kredilendirme noktasında gereken desteği sağlayacağız. Önemli bir destek mekanizmamız var. Yıllık yüzde 1 faiz, 15 yıl vade, 5 yılı ödemezsiz buradaki bir Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapısının inşası için yolları, kanalizasyonu, elektrik şebekesi, arıtma tesisi, ne gerekiyorsa tüm bunlarla ilgili yapım işinde böyle bir imkan var. Türkiye, eski Türkiye değil. Allah'a çok şükür imkanlarımız bol.

Bir diğer konu ise üniversiteyi teknoloji geliştiren bir yere dönüştürmeliyiz. Onun da mekansal yapısını oluşturmak gerekecek. Bilgi var ama bu bilgiler bir hamur olmalı. Teknoloji Geliştirme Bölgesi, üniversite içinde kurulacak. Onun için de imkanlarımız var. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde hibe verme şansımız var. Hibe olarak da buranın altyapısının kurulması amacıyla Kırıkkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne ihtiyaç oranında hibe kaynağımız var zaten. Bunları yapmamız durumunda Kırıkkale ne elde edecek? Yepyeni firmalar Kırıkkale'ye gelecek. Silah ve mühimmat işinde çalışan firmalar burada kümelenecek. MKEK bünyesinde bir kümelenme meydana gelecek.''

Ergün, kurulacak bölgenin istihdama da katkı sağlayacağını ifade ederek, yeni yaklaşımlarının, özel sektörün de Endüstri Meslek Lisesi kurmasına imkan vermek olduğunu anlattı.

Böyle bir lise kurulduğunda programlarını tamamen kendilerinin oluşturacağını, öğretmenlerin tamamen kendilerine ait olacağını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gözetimi ve denetimi altında yürüyen bütün okullar gibi olacağını dile getiren Ergün, ''Meslek liselerinde öğrenci başına nakit destek verilecek. Devletin kendi meslek liselerindeki öğrenci başına yaptığı harcamanın 1,5 katı kadar öğrenci başına destek verilmiş olacak. Bunun mesleki eğitimin yapısına da önemli katkıları olacak. Onun için Kırıkkale'deki mesleki eğitimin alt yapısını da bu şekilde oluşturmuş oluyoruz'' ifadelerini kullandı.

Buradaki toplantıya, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, MKEK Genel Müdürü Emekli Tümamiral İzzet Artunç, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile diğer yetkililer de katıldı.

Atalay ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, buradaki toplantının ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek, partililerle sohbet etti.

KAYNAK: AA