Sert, Fitch'in not artırımını değerlendirdi

TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasını ekonomide yaptığı sıçramaya rağmen geç kalmış bir karar olarak değerlendirdi...

Sert, Fitch'in not artırımını değerlendirdi
Sert, Fitch'in not artırımını değerlendirdi
GİRİŞ 12.11.2012 15:44 GÜNCELLEME 12.11.2012 15:52

TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasını ekonomide yaptığı sıçramaya rağmen geç kalmış bir karar olarak değerlendirerek, "Adalet duygusu gelişmiş her insan gibi bu kararın kesinlikle geç kalmış bir karar olduğunu altını çizerek vurguluyoruz" dedi.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti ve görünümü de 'durağan' olarak teyit etti. Yapılan açıklamada not artırımında mali dengelerdeki iyileşmenin etkili olduğu belirtildi. Açıklamada "Türkiye'nin kredi görünümü şoklara karşı daha dayanıklı hale geldi" denildi.

TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, Fitch'in bu kararının geç kalmış bir karar olduğunu belirterek, "Kredi Derecelendirme Kuruluşları Batı menşeli olup, Türkiye hakkındaki tavır ve duruşları herkes tarafından açıkça bilinmektedir. Nitekim Moody's, 30 Ekim'de yaptığı açıklamada Ülkemizin not durumunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmeyişine "laik-dindar kesim arasındaki gerilimi" gerekçe göstererek bu adaletsiz duruşu bir kez daha yinelemiştir. Bu konu üzerinde söylenecek çok da fazla söz olmadığına inanıyor ve polemik yaşamak yerine işimizi yapmamız gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Türkiye'nin son on yılda müthiş bir sıçrama yaptığını vurgulayan Sert, "Özellikle TTK, Yeni Teşvik Sistemi, Yeni Yargı Paketleri, vergi düzenlemeleri gibi ekonomiye ve ticaret hayatına güç veren ve yeni vizyonlar katan yapısal reformlar, büyümedeki istikrar ve başarılı performans, mali disiplindeki dik duruş, cari açıktaki düşme eğilimi, ihracattaki artışındaki başarılı çizgi ve bütün bunlarla beraber yakalanmış olan güven ve istikrar ortamı tüm dünyanın takdir ve beğenisini topluyor. Yaptığımız bütün yurtdışı seyahatlerinde biz gereken ilgiyi görüyor ve başarılı performansımız için yeterli takdiri topluyoruz. Türkiye hamdolsun, dinamik ekonomisi, geniş iç pazarı, güçlü sanayisi ve yetişmiş iş gücüyle yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunmaktadır" diye konuştu.

Sert şöyle devam etti: "Gösterilen takdir ve ilginin rakamsal yansımalarına bakacak olursak sadece ülkemize gelen doğrudan yabancı yatırım miktarı son 8 yılda 95 milyar dolardır. Bu rakam 1980'de 18 milyon dolar, 2001'de 3 milyar 266 milyon dolardır. Sadece bu orana baktığınızda bile bu kuruluşların değerlendirmelerinin yabancı yatırımcı açısından ne kadar kayda değer olmadığını görebilirsiniz. Bu kuruluşlar hiç mi belirleyici değildir sorusu akla gelebilir. Tabii ki de belirleyicidir. Not artırımı sonucunda, Türkiye'de faiz oranlarının düşecek ve borçlanma maliyeti azalacak.  Not artırımı oluşmuş olan güven ortamını pekiştirecek ve yabancı yatırımlar artacak. Umuyoruz ki Fitch'in not artırımı kısa zamanda diğer Kuruluşlar içinde emsal teşkil edecek ve notumuza pozitif olarak yansıyacaktır"