Her yıl bu yüzden 15 milyar dolar kaybediyoruz

Türkiye her yıl iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle 15 milyar dolar kayba uğruyor.

Her yıl bu yüzden 15 milyar dolar kaybediyoruz
Her yıl bu yüzden 15 milyar dolar kaybediyoruz
GİRİŞ 02.11.2012 10:12 GÜNCELLEME 02.11.2012 10:12

İş güvenliği uzmanı Nabi İnce, 2006 yılı verilerine göre SSK`ya kayıtlı işçilerin 79 bininin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini belirterek, "Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO)'nın yaptığı araştırmalara göre mesleki hastalık ve iş kazaları, gayri safi milli hasılayı yüzde 3 ile 6 arasında kayba uğratıyor." dedi.

Balıkesir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda eğitim düzenlendi. Müdürlük bünyesindeki 165 işçinin katıldığı eğitimde iş güvenliği, işçi sağlığı ve iş kazalarının maliyeti hakkında bilgi verildi. Nabi İnce tarafından Karesi Toplantı Salonu`nda verilen eğitime Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Aktaş ve Gintem A.Ş. İşletme Müdürü Bahadır Büyükyörük de katıldı. İnce, ILO'nun yaptığı araştırmalara göre dünyada her yıl 120 milyon iş kazası yaşandığını, bunun sonucunda 210 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İş kazası maliyetlerini buzdağına benzeten İnce, görünen maliyetlerin üçte biri, görünmeyenlerinse üçte ikiyi oluşturduğunu vurguladı. İşverenlerin gerekli tedbirleri alıp çalışanlarını daha dikkatli olmaları için bilgilendirmesini ve eğitim verilmesini tavsiye eden İnce, maddi ve manevi kayıpların asgariye indirilmesi için iş güvenliğine önem verilmesini istedi. Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının hem işverene hem yöneticilere hem de çalışanlara maddi ve manevi büyük yararlar sağlayacağını belirterek, "İşverenler, hiçbir zaman işletmesinin ve makinelerinin kazalardan dolayı zarar görmesini, iş kaybını ve iş kazasından dolayı tazminat ödemeyi arzu etmemektedir. Yöneticiler de kendi sorumluluklarından doğacak iş kazasından dolayı meydana gelecek hukuksal sonuçlarla muhatap olmak istemez." diye konuştu. Çalışanların da iş kazası sonucunda yaralanmayı, sakat kalmayı ya da hayatını kaybetmeyi istemeyeceğine işaret eden İnce, sistemli ve bilimsel çalışmalar sayesinde işyerlerinde ve çalışanlarda iş güvenliği kültürü oluşturulabileceğini kaydetti.

Yaklaşık üç saat süren eğitim sonunda Başkan Yardımcısı Öztozlu, Nabi İnce`ye katkılarından dolayı teşekkür ederek çiçek verdi.

 

KAYNAK: CİHAN