Remzi Gür BDDK'nın Adabank kararı için ne dedi?

Başbakan Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Remzi Gür, TMSF'den ikinci kez istediğini alamadı. Türk Ticaret Bankası'nın Eminönü'ndeki genel müdürlük binasını İTO'ya kaptıran Remzi Gür'ün Adabank'ı almasına da BDDK engel oldu.

Remzi Gür BDDK'nın Adabank kararı için ne dedi?
Remzi Gür BDDK'nın Adabank kararı için ne dedi?
GİRİŞ 04.10.2012 07:15 GÜNCELLEME 04.10.2012 07:35

Başbakan Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Remzi Gür, TMSF'den ikinci kez istediğini alamadı. Türk Ticaret Bankası'nın Eminönü'ndeki genel müdürlük binasını İTO'ya kaptıran Remzi Gür'ün Adabank'ı almasına da BDDK engel oldu.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) ihalelerinde sık  sık adı geçen Ramsey, Emilio ve KİP markalarının sahibi Gürman Group'un patronu Remzi Gür, TMSF'nin Adabank ihalesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) engeline takıldı.

TMSF'nin düzenlediği ihalede Körfezli ortağı G Capital ile Adabank'a 75 milyon dolar veren Gür'e BDDK'dan onay çıkmadı. Remzi Gür, yine TMSF'nin satışa çıkardığı eski Türk Ticaret Bankası'nın Eminönü'ndeki genel müdürlük binasını da 2010'da İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) kaptırmıştı.

Remzi Gür, BDDKkararından sonra, "Katılım bankacılığında faaliyet göstermeyi istiyoruz. Bu sorunu çözdükten sonra yolumuza devam ederiz. Başka banka mı yok" dedi.

Adabank'a onay bekliyordu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 'ailece tatil yapacak' kadar iyi dost olan Remzi Gür, daha önce TMSF'nin el koyarak satışa çıkardığı Kütahya Manyezit İşletmeleri, Aslanlı Köşk, antika eserler, tablolar ve fermanları satın almıştı. Gür, Bahreynli ortağı ile son olarak Adabank'ın ihalesini kazanmıştı. Ancak BDDK bu satışa onay vermedi.

Gür'ün yüzde 49.9 hissesi var

G Capital Danışmanlık, Gulf Finance House'un Dubai'de kurduğu G Capital Limited'inTürkiye'deki iştiraki. Remzi Gür, Gulf Finance House'a İslam Kalkınma Bankası ve Dubai Islamic Bank gibi kuruluşların da iştirak ettiğini açıklamıştı. İslam Kalkınma Bankası'nın sermayesi 21.5 milyar doları buluyor. Türkiye bu sermayenin yüzde 8.41'ini sağlayarak en çok katkı veren 5'inci ülke durumunda.

Remzi Gür'ün G Capital'de yüzde 49.9 hissesi bulunuyor. Şirketin diğer ortakları, yönetim kurulu başkanlığını Esam Yousif Janahi'nin  yaptığı GFH'nin yanısıra, İngiliz Salem Patel ve David Lawrence Haigh, Avustralyalı Saidi Arash ile Bahreynli Ali Muhammed Salih Şeyh Ali...

Remzi Gür, Adabank ihalesini aldıkları gün, "Şube sayısını artırarak Adabank'ı katılım bankası yapmayı planlıyoruz. Dubai, Bahreyn, Katar'da da şube açabiliriz" demişti.

 

İlk mağlubiyeti İTO'ya karşı

İTO Yönetimi, TMSF tarafından 31 Mayıs 2010 tarihinde, 16 milyon lira muhammen bedelle açık artırmaya çıkarılan Türk Ticaret Bankası'nın Eminönü'ndeki eski genel müdürlük binasını 20 milyon 200 bin TL bedelle satın aldı. Remzi Gür'ün de talip olduğu bina İTO için çok önemliydi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve ekibi ihaleye asıldı ve ve Remzi Gür binayı alamadı. Bu olay Remzi Gür'ün Ak Parti'nin etkin olduğu kurumlardaki ilk malubiyetiydi.

Yine TMSF'de kaldı

Gür ikinci malubiyeti ise Adabank'ta oldu. BDDK, Remzi Gür ve Körfezli ortağı G Capital'e Adabank satışına onay vermedi. Böylece daha önce dört kez satışa çıkarılan ve çeşitli nedenlerle satışı gerçekleştirilemeyen Adabank yine TMSF'de kaldı.

Remzi Gür ve ortağı G Capital, Adabank için 53 milyon dolarlık teklif vermişti. Teklif daha sonra 56 milyon dolara çıkarılmış, ancak TMSF'nin muhammen bedelde ısrar etmesi üzerine 75 milyon dolarda anlaşılmıştı.

Adabank 6 yıldır elden çıkarılamadı

1 - Adabank 1984 yılında Uzan Grubu tarafından kuruldu. TMSF, Uzan Grubu'nun kamuya olan borçlarından dolayı Adabank'a el koydu. Banka 2006 yılının haziran ayında 60 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkartıldı. İhalede Adabank'a talip çıkmadı.

2 - Temmuz 2006'da yeniden ihale yapıldı, Kuveytli The International Investor Company 45.1 milyon liralık teklif verdi. Ama ihale BDDK'nın onayına takıldı, izin alınamadı.

3 - Eylül 2008'de üçüncü kez satışa çıkan Adabank'a Sinpaş şirketler grubu 57.1 milyon dolarteklif verdi. Ama bu ihaleye de onay verilmedi.

4 - Kasım 2010'da 4'üncü kez ihaleye çıkan Adabank için o dönemde tek teklif Bank Pozitif'tengelirken, 90 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkan bankaya, Bank Pozitif'in teklifi 42 milyon dolarda kaldı.

5 - TMSF, Adabank'ı Temmuz 2011'de 75 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardı. Remzi Gür ve ortağı G Capital, Adabank için 75 milyon dolarlık teklifte bulundu.

6 - BDDK, 2 Ekim 2012'de Adabank'ın Remzi Gür ve ortağı G Capital'e satışına izin vermediğini açıkladı.

BDDK'dan cevap bekliyorum

BDDK'dan henüz kendisine bir cevap gelmediğini antalan Remzi Gür, "Henüz onayla ilgili bir geri dönüş alamadık. Kimse bize cevap vermiyor. Yurtdışındaki işlerimle ilgili olarak bir süre Türkiye'de değildim.

Döndüğüm gibi de Adabank'la ilgili durumla karşılaştım. Hemen BDDK yetkililerine başvurumuzu yaptık. Ancak gün içerisinde geri dönüş alamadık" açıklamasını yaptı.

Remzi Gür kimdir

· 1968 yılında öğretmen okulunu bitirdikten sonra Londra'da babasının yanında terzilik yaptı.

· Gür ailesi, 1985 yılında birikimlerini Türkiye'de değerlendirmeye karar verdi ve İstanbul Merter'de bir tesis açtı.

· Daha sonra memleketi Kastamonu'da fabrika kurdu.

· Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Gürmen Group'ta Ramsey, Emilio ve KİP markaları bulunuyor.

· Remzi Gür, Başbakan'ın çocuklarına burs veren işadamı olarak ünlenmişti.

Gür'ün TMSF'den aldığı eserler

· Osmanlı Sultanı adlı yağlı boya tablosu.
· Mısır'ın Fethi tablosu.
· Fatih Sultan Mehmet tablosu.
· Hat levha kitabeyesi.
· Sultan lll. Selim Tuğralı ferman.
· l. Abdülhamid, lll. Mustafa ve lll. Ahmet tuğralı ferman.
· Metal üzeri altın kakma miğfer.
· Osmanlıca yazılı ipek mendil.
· Osmanlı İmparatorluğu armalı üç adet metal pano.
· İki adet de Hilye-i Şerif.

BDDK: Mali gücü yeterli bulmadık

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TMSF'nin satışa çıkardığı Adabank'ın, Dubai merkezli G Capital Limited'in Türkiye'de kurduğu G Capital Danışmanlık'a satışına ortaklığın mali gücünün yeterli bulunmaması sebebiyle onay vermedi. G Capital Limited, Bahreynli Gulf Finance House (GFC) ile Türk işadamı Remzi Gür'e ait şirketlerin ortaklığından oluşuyor. Bir BDDK yetkilisi, "Satışa, ortaklığın mali gücü yeterli bulunmadığı için onay verilmedi" dedi.

 

KAYNAK: AJANSLAR