Şirketlerde Elektronik Genel Kurul dönemi başladı

Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 1527. maddesiyle borsaya kote şirketlerde genel kurullara elektronik ortamda katılma ve oy kullanma sistemi zorunlu hale geldi.

Şirketlerde Elektronik Genel Kurul dönemi başladı
Şirketlerde Elektronik Genel Kurul dönemi başladı
GİRİŞ 03.10.2012 12:28 GÜNCELLEME 03.10.2012 14:58

Bu kapsamda, genel kurul toplantıları 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) geliştirdiği Elektronik Genel Kurul Sistemi (EGKS) üzerinden yapılacak.

MKK'dan yapılan açıklamada, TTK'nın 1527. maddesi ve İstanbul Finans Merkezi 49 No'lu Eylem Planı çerçevesinde MKK tarafından hazırlanan ve kapsamı açısından dünyada bir ilk olan EGKS'nin 1 Ekim 2012 tarihinde devreye alındığı belirtildi.  

''İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Strateji Belgesi''nin 49. eylemi olan ''Kaydi ortaklık haklarının elektronik ortamda kullanımı'' eyleminde sorumlu kuruluş olarak görevlendirilen MKK, ortaklık haklarının elektronik ortamda kullanımını ve genel kurulların tek bir merkezden yapılabilmesini sağlayacak EGKS projesini tamamlayarak borsaya kote şirketlerin ve yerli/yabancı tüm yatırımcıların hizmetine açtı.

Sadece borsaya kote şirketlerin değil, isteğe bağlı olarak Türkiye'deki tüm anonim şirketlerin de MKK üzerinden kullanabileceği EGKS; şirketler, pay sahipleri, temsilciler, aracı kuruluşlar ve diğer paydaşlar açısından genel kurul öncesindeki, toplantı anındaki ve sonrasındaki bütün işlemlerin elektronik imzayla yapılabildiği ve iletişimine-MKK Bilgi Portalı/e-posta/SMS yoluyla sağlandığı bir bilişim sistemi olarak kuruldu.

Genel kurul toplantılarına ilişkin ön hazırlık ve yasal merasimlerin elektronik yöntemle yerine getirilebildiği EGKS ile, toplantı anına ilişkin her türlü işlem elektronik olarak gerçekleştirilebiliyor.

EGKS, şirket ortaklarının paylarını bloke etmeden elektronik ortamda işlem yapabilmelerine, temsilci tayin edip oy talimatı verebilmelerine, fiziki ortamda yapılmakta olan toplantıyı eş zamanlı olarak takip edebilmelerine, görüntü ve ses aktarımı sayesinde fiziken genel kurula katılmaksızın internet erişimi olan her yerden genel kurulu canlı olarak izleyebilmelerine, görüşülen gündeme ilişkin görüş ve önerilerini eş zamanlı olarak gönderebilmelerine, ilgili gündemin oylamasına geçilmesi ile birlikte oylarını toplantıya fiziken katılanlarla eş zamanlı olarak kullanabilmelerine ve tüm süreçlere ilişkin bilgi ve bildirimleri anlık olarak alabilmelerine olanak tanıyor.

EGKS'ye ilişkin eğitimler, MKK ve Sermaye Piyasası Lisanslama, Sicil ve Eğitim Kuruluşu AŞ işbirliğiyle uzaktan erişimli elektronik eğitim platformu üzerinden ücretsiz olarak verilecek.

Şirketler tarafından belgelerin ve duyuruların İngilizce yayınlanması ve genel kurul görüşmelerinin eş zamanlı İngilizce çevirilerinin yapılması durumunda EGKS İngilizce dil seçeneği ile şirketlerin yabancı ortaklarının toplantıları takibini kolaylaştıracak ve katılımı arttıracak.

Uluslararası standartlar ile AB Direktiflerine uygun ve dünyadaki örneklerinin ötesinde bir sistem olan EGKS, sınır ötesi oy kullanma ve proxy (vekalet) engellerini (genel kurul blokajı, fiziki vekalet belgesi ibrazı vb.) ortadan kaldırıp gerek yabancı ortakların, gerek temsilcilerinin genel kurul belgelerine zamanında, tam erişimini ve kolayca oy kullanmalarını sağlayacak.

KAYNAK: AA