1 milyon uçan yolcu 3 bin istihdam demek!

TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, havacılık sektöründe extra her 1 milyon yolcunun 3 bin istihdam yarattığını söyledi.

1 milyon uçan yolcu  3 bin istihdam demek!
1 milyon uçan yolcu 3 bin istihdam demek!
GİRİŞ 02.10.2012 14:31 GÜNCELLEME 02.10.2012 14:31

Şener, Yapı Kredi Bankacılık Akademisi tarafından düzenlenen Akademi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, katma değeri yüksek ürün imalatı ve ihracatı için Çin'i incelemenin faydalı olacağını vurgulayarak, ''Çin'in daha önce fason üretim yaptığı birçok alanda şimdi kendisi için üretim yapmaya başladığını görüyoruz. İşi öğrenip devamını getirdiler. Bence Türk yatırımcısı, iş adamları Çin'i gezmeli, gözlemler yapmalı'' dedi.

Havacılık sektörüne ilişkin de bilgiler veren Şener, şunları kaydetti:

''Uçuşlarda başka sektörlerden arkadaşlar bize soruyorlar; 'ileride uçuş sektörü nasıl olacak? Uçuş sektöründe extra her 1 milyon yolcu, 3 bin istihdam yaratıyor. O yüzden fazladan yolcu kitlelerinin oluşması lazım. Bunun için de yeni ve iddiası olan firmaların ortaya çıkması gerekir. Tabii zamanı yakalayabilen, projeleri olan şirketler başarılı olacaktır.''

yemeksepeti.com Üst Yöneticisi (CEO) Nevzat Aydın ise refah seviyesinin artmasıyla 2005-2006 yıllarında internet kullanımında yeni bir süreç yaşandığını, 2011'de ise internetin bankacılıkta, alışverişte kullanımının ön plana çıkmaya başladığını hatırlattı.

E-ticaret, bilişim ve telekomünikasyonun geleceğin sektörleri olacağını kaydeden Aydın, ''Genç nüfusumuz ve bu nüfusun adapte olabilirliği çok yüksek. Başarılı olabilen projelerin bu alanlarda başarılı olamaması çok zor'' diye konuştu.

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ise, ''Rekabet gücünü kaybettiğimiz alanlardan çıkmamız lazım. Enerji yoğun, emek yoğun işleri devam ettirdiğimiz sürece sorunlar yaşarız, kayıt dışıyla baş etmek zorunda kalırız'' dedi.

Güral, büyük ekonomilerin ihracatlarının ortak paydasının kimya ve bilgi teknolojisine, makine imalat sanayisine önem vermeleri olduğunu kaydederek, ''Türkiye olarak 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak biz de bu alanlara gereken önemi vermeliyiz. Özellikle makine ve kimya sanayisi lokomotif sektörlerdir'' diye konuştu.

Firmaların büyümesindeki en büyük engelin ''kayıt dışı'' olduğunu belirten Güral, ''Rekabet gücünü kaybettiğimiz alanlardan çıkmamız lazım. Enerji yoğun, emek yoğun işleri devam ettirdiğimiz sürece sorunlar yaşarız. Kayıt dışını önlemek adına da insana yatırım yapılması en temel önceliğimiz olmalı'' diye konuştu.

KAYNAK: AA