Meral: Çin ile rekabet yerine iş birliği yapılmalı''

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin, artık yeni pazarlarda yeni ortaklarla çok daha etkin bir ticari, ekonomik ve sınai hamle içerisinde olacağını söyledi.

Meral: Çin ile rekabet yerine iş birliği yapılmalı''
Meral: Çin ile rekabet yerine iş birliği yapılmalı''
GİRİŞ 01.10.2012 12:22 GÜNCELLEME 01.10.2012 12:22

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin, artık yeni pazarlarda yeni ortaklarla çok daha etkin bir ticari, ekonomik ve sınai hamle içerisinde olacağını belirterek, ''Çin ile güçlerimizi birleştirip, fırsatları değerlendirme stratejisinin her iki ülke için de çok doğru olacağını düşünüyoruz. Çin ile rekabet yerine iş birliği yapmamız lazım'' dedi.

Meral, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gerek kendi içinde gerek ilgilendiği coğrafyalarda çok büyük fırsatlar bulunduğunu belirterek, Çin ile ilişkilere odaklandıklarını, bu fırsatları değerlendirmek için büyük bir finans gücüne ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Çin'de 3,1 trilyon dolarlık döviz rezervinin bulunduğunu ifade eden Meral, TUSKON yeni projelerde yurt dışındaki ulaşım, haberleşme projelerde Çinlilerin bu imkanlarını değerlendirip, bu pazarlardan yeni işler çıkarılmasının istendiğini söyledi.

Meral, özellikle dünyadaki ekonomik büyümenin yavaşlamaya başladığı ve Avrupa'daki talebin hızla düştüğü bir dönemde ilişkilere önem verdiklerini anlatarak, şunları aktardı:

''Türkiye ile Çin'in 24 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Burada büyük bir dengesizlik vardı. Bu sene 2012'nin ilk 7 ayında Çin'den ithalatımız yüzde 4,5 düşerken, ihracatımız ise yüzde 13,4 arttı. Bu yapılan çalışmaların meyvelerini görüyoruz. Çin'den mal almak için insanların yönlendirilmesine ihtiyaç yok ama Çin'e mal satmak için insanların yönlendirilmeye ihtiyacı var.

Önümüzdeki günlerde de ihracat heyetlerini Çin'e götürerek, bu açığın daralması için gayret göstereceğiz. Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için çalışacağız. Önümüzdeki dönemde ticari ilişkilerin artarak büyüyeceğine inanıyoruz.''

''Çin ile rekabet yerine iş birliği yapmamız lazım''

Meral, Türkiye'nin etki alanının yaygınlaşmasının önemine işaret ederek, ''Türk iş adamlarının da bu coğrafyalarda etkin bir oyuncu haline gelmeleri Türkiye'yi bu anlamda da önemli hale getirdi. Türkiye, artık yeni pazarlarda yeni ortaklarla çok daha etkin bir ticari, ekonomik ve sinai hamle içerisinde olacak'' diye konuştu.

Çin'in hızına yetişmenin şimdilik mümkün olmadığını, yapısı, kaynakları, potansiyeli ve ölçeğinin Türkiye'den çok farklı olduğunu ifade eden Meral, ''Çin'deki ekonomik yapı, devlet destekli bir yapıdır. Biz, Çin ile bir yarış içine girmemeliyiz. Bunu tespit ettiğimiz için Çin ile güçlerimizi birleştirip, fırsatları değerlendirme stratejisinin her iki ülke için de çok doğru olacağını düşünüyoruz. Çin ile rekabet yerine iş birliği yapmamız lazım'' dedi.

Bank of China'nın Türkiye'de Çin Masası kurması

Meral, global şirketlerin Türkiye'de temsilcilikler açmasına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çin'den Bank of China'nın Türkiye'de Çin Masası açılması kararı açıklandı. Türkiye'de, Çin finans kuruluşlarına yeşil ışık yakılması gerekiyor. Para ve finans, ekonominin damarlarda akan kanıdır. Biz şu anda daha fazla güç sarf etmek istiyoruz.

Ama finansımız yetmeyince bu gücü hayata geçiremiyoruz. Çin'deki döviz rezervini biz, Türkiye ekonomisinin ve ilgilendiği yatırımların içine kanalize edebilirsek, ülkenin büyümesi, güçlenmesi artar. Biz daha çok Çin finans bankalarının Türkiye'ye gelmesini ve devletimizin de bunlara sıcak bakıp lisans vermelerinin doğru olacağını düşünüyoruz.''

KAYNAK: AA