İSDEMİR mağduru işçilerin son umudu Başbakan

İskenderun Demirçelik fabrikası özelleşince zoraki emekli edilen yaklaşık 11 bin işçi, İSDEMİR'de sahip oldukları yüzde 11 hisseden 10 yıldır payını alamıyor. İşçiler ne yargıdan ne yürütmeden sonuç alabiliyor. Onbinlerce mağdur ailenin son umuduysa Başbakan...

İSDEMİR mağduru işçilerin son umudu Başbakan
İSDEMİR mağduru işçilerin son umudu Başbakan
GİRİŞ 25.09.2012 09:19 GÜNCELLEME 25.09.2012 10:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İskenderun Demir Çelik Tesisleri 2001 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile özelleştirilirken 10. madde gereği yüzde 11 hissesinin bedelsiz olarak işçilere verilmesi kararlaştırıldı. Bu hisselerin de özelleştirme sonrası 4 ay içinde kurulacak bir vakıf tarafından işçilere dağıtılması şartı 2002 devir sözleşmesine madde olarak konuldu.

Ancak şirket yöneticileri işçilerin vakıf kurmasına fırsat vermeden İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. Çalışanları Yardımlaşma Vakfı'nı kurarak olayı tamamen kendi kontrollerine aldılar. Hisseler bu vakfa devredildi. İddiaya göre vakıf yönetimi kendi arasında 3 sayfalık bir keyfi "İştirak Hisseleri Yönetmeliği" hazırlayarak bu yönetmelikte tüm hissedarları dışladı.

11 bin kişinin hakkı bu vakıfta toplandı. Böyle olunca şirket 2 ortaklı görünüyor ve şirket İMKB'ye girmek zorunda kalmıyor. İSDEMİR, borsaya girmeyince de işçilere para ödemiyor. Çünkü borsada bedelsiz hisse işlemi yok.

2002 yılında da hissedarlık konusunda işe yeni giren kişilere hisse verilmesi konuyu mahkemelik yaptı.

İddiaya göre özelleştirilen İSDEMİR yönetimini zaman aşımını sağlamak için bir takım engellemelerle davanın uzamasını sağladı. 2010 yılına kadar süreci uzatan şirket yönetimi 11 bin hak sahibine piyasada hiçbir maddi değeri olmayan şerhli hissedarlık belgesi dağıttı.

SON UMUT BAŞBAKAN

Emekli işiler haklarını aramak için çalmadık kapı bırakmadı. İşçiler Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a gönderdikleri mektupta "Bizleri 10 yıldır oyalayan ve çoluk çocuğumuzun rızkının her gün daha da azalmasına neden olanlardan huzurunuzda şikâyetçiyiz. 2001 yılında fabrikada çalışan gerçek yüzde 11 hissedarların tespit edilmesini, İSDEMİR hissesinden cüzi bir miktarın borsaya aktarılıp gerçek piyasa değeri ortaya çıkana kadar 11 bin ailenin aleyhine antlaşmalı sermaye artırımlarının artık yapılmamasını istiyoruz" dediler.



YENİ DAVA 

Emekliler Derneği bünyesinden bir araya gelen işçiler, şimdi yargı sürecini tekrar başlatıyor. İskenderun Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava dilekçesi sunuldu. İSDEMİR yönetimi de mahkemeye davaya itiraz eden dilekçesini teslim etti.

"ERDEMİR REKOR KIRIYOR İSDEMİR ZARAR GÖSTERİYOR"

İSDEMİR Çalışanları Ve Emeklileri Derneği Başkanı Bayram Özarslan, "Hisse senetlerimizi borsadaki değerine göre almak istiyoruz. Ancak İSDEMİR'in birlikte çalıştığı İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. Çalışanları Yardımlaşma Vakfı bizim haklarımız için mücadele etmiyor. Mesela ERDEMİR rekorluk karlar yaparken İskenderun Demir Çelik tesisleri sürekli zararda gösteriliyor. Buna gerekçe olarak ise finansal giderler ve teknolojik yatırımlar gösteriliyor. 10 yıl içinde işçi başı aldığımız kar payı 350 TL gibi komik bir rakam. Biz hisse senetlerimizin gerçek değeri üzerinden bize verilmesini ve şirketin borsaya girmesini istiyoruz" dedi.

"KURULAN VAKIFTA BİZDEN YÖNETİCİ YOK"

Hisselerle ilgili açıklamanın vakıf tüzüğünün 25. maddesine sıkıştırıldığını belirten Özarslan, şöyle devam etti: "Bu madde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de dikkatinden kaçmış. İskenderun'a gelip inceleme yapan müfettişler, 'davanızda haklısınız, ama tüzüğe öyle bir madde koymuşlar ki bir şey yapamıyoruz' dedi. Bu vakıf maalesef bizi temsil etmiyor. 5 yöneticisini sendika, 4'ünü şirket atıyor. Vakıftaki bu 9 yönetici bizim lehimize çalışmak yerine aleyhimize yıllarca çalıştı. Hisseler maalesef şuan bu vakıf üzerinde görünüyor. Benim 8431 hissem var. Ama hisse belgesi yok elimde."

GÖZLER SERMAYE PİYASA KURULU'NDA

OYAK tarafından 2001 yılında 50 Milyon dolara satın alınan İSDEMİR'in bugünkü değerinin milyar dolarlık olduğu belirtiliyor. Sermaye Piyasası Kurulu, fabrikanın değerini önümüzdeki günlerde tespit edecek.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • M/Y 11 yıl önce Şikayet Et
    11000 kişi ile çalışan isdemir,. şimdi kaç kişi ile çalışıyor ve kâr ediyor ona bakmak lazım.. eğer daha düşük işçi ile çalışıp kâr ediyorsa hak isteyenler aldıkları fazla paralara saysın, 5 kuruş verilmesin, yok daha fazla işçi ile çalışılıyorsa o zaman haklarını vermek lazım.. seydişehir aluminyumda 4000 işçi ile çalışıp zarar ediyordu satıldı şimdi 650 işçi ile gül gibi çalışıp kâr ediyor .. aynı hesap 75 milyonun hakkı götürülüp zamanın sendika ağalarının bol keseden dağıttığı işçilere verilemez ben kendi hakkımı helal etmem..
    Cevapla