ASKON’dan enflasyon açıklaması

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, TÜİK, tarafından açıklanan Kasım Ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ASKON’dan enflasyon açıklaması
ASKON’dan enflasyon açıklaması
GİRİŞ 04.12.2017 14:23 GÜNCELLEME 04.12.2017 14:23

Kasım ayında yıllık enflasyondaki 1,08’lik artışta özellikle işlenmemiş gıdanın etkili olduğunu belirten Cesur bu konuda gıda ve tarım politikaların net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini söyledi. Enflasyonun artışı ile birlikte Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklentisi için de görüş belirten Cesur, faiz artışın kalıcı bir çözüm olmayacağını belirtti.

ASKON Başkanı Cesur’un konuya ilişkin ifadeleri şu şekilde oldu:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon verileri gıda ve tarım politikaları üzerine bazı tedbirler alınmasını ortay koymuştur. Sebze fiyatlarındaki dönemsel faktörler ve işlenmemiş gıdanın yıllık 1,08’lik artış içindeki payının yüksek olduğunu görüyoruz. Buna ayrıca konut ve ulaştırmada etkide bulunmuş. Bunlar biraraya gelince gıda ve tarım politikalarının net bir şekilde belirlenmesi gereği ortaya çıkmıştır.

Merkez Bankası’nın Faiz Arttırması Çözüm Olmaz

Bir diğer konuda enflasyon rakamları sonrası Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklentisi. Biz bu beklenti karşılansa bile bunun geçici bir etkide bulunacağını soruna kalıcı bir etkide bulunmayacağı düşüncesi içindeyiz. Merkez Bankası’nın ortalama fonlamasının üzerinde bir enflasyon rakamı var. Bu nedenle Merkezin faiz arttırması çözüm olmaz.