Tüketim Asya ve güneyine kaydı

Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş, MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi’nde önemli açıklamalar yaptı.

Tüketim Asya ve güneyine kaydı
Tüketim Asya ve güneyine kaydı
GİRİŞ 13.10.2017 14:17 GÜNCELLEME 13.10.2017 14:17

Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş, “Müşteriler artık gelişen coğrafyalarda başka şeyler tüketmek istiyor. Faz değişimi oldu. Tüketim Asya ve güneyine kaydı. Suudi Arabistan, Mısır, Kazakistan’a yatırım yapılıyor” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) iki yılda bir düzenlediği MÜSIAD Vizyoner Sektörler Zirvesi, 11-12 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul Wow Convention Center’da gerçekleştirildi. Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş,  MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi (MÜSİAD Vizyoner'17) kapsamında gerçekleştirilen “Türkiye’nin Dönüşümü” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, dünyanın büyüyen kısmına nasıl yatırım yaparız diye düşündüklerini söyledi. Bir kısım coğrafyaların artık tüketmediğini belirten Karakaş, “Müşteriler artık gelişen coğrafyalarda başka şeyler tüketmek istiyor. Batı Avrupa ve Amerika’da gençler araba almak istemiyor. Faz değişimi oldu. Tüketim Asya ve güneyine kaydı. Suudi Arabistan, Mısır, Kazakistan’a yatırım yapılıyor” dedi.

Şirketlerin kendilerini Premium markalar ile konumlandırdığını ifade eden Karakaş, “Dünyada 800 noktada Godiva storemiz var. Japonya’da 400 milyon dolar ciro üreten en büyük çikolatacıyız. Çin’de 200 milyon dolarlık operasyonu yönetiyoruz. Haftada bir Godiva Store ekliyoruz. Japonya ve Çin’de Premium segmentte büyüyoruz.  Avrupa’da ABD’de İngiltere’de Premium segmentte çikolata ile büyüyoruz. Sadece internetten satacak şekilde bir organizasyona yöneldik. 4 milyar dolarlık bisküvi pazarına sahip. Burada da internetten satış yapıyoruz. Bu kanaldan satışlarınız Çin'de yüzde 80'e ulaştı. Çin'deki bisküvi ve çikolata satışlarının 2016'da yüzde 7'si dijitalden satılırken, şimdi yüzde 21'e çıktı. Dünyanın her yerinde tüketicilerimizin hassasiyetlerine dikkat ediyoruz. Hem vejetaryen hem helal hem de Koşer sertifikası ile üretim yapıyoruz. Kendi çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz ürünü başkalarına satmıyoruz” diye konuştu.

HAMURUMUZDA ESNEKLİK VAR

Türk şirketi oldukları için rekabette avantajları olduğunu vurgulayan Karakaş, şunları kaydetti: “Dünya sıralamasında çikolatada 6.-7., bisküvide 2.-3. Sıradayız. Yeni bir bisküvi 18 ila 24 ayda raflarda olur. Ülker’de 5-6 ayda raflara sunuyoruz. Müşteri artık beklemiyor. Türk olmanın getirdiği esneklik var. Hata olduğu zaman dönebiliyoruz. Global şirketimizde 26 bin kişi arasında AR-GE’cilerimiz dünyanın her yerine Türkiye’den gidiyor. Tek ve en büyük AR-GE merkezi İstanbul’da. Esnek olabilmek bizim hayatımızda var. Türkiye’den AR-GE’cileri yolluyoruz ki esnek olalım. Hamurumuzda esneklik var.”

Bugün 16 bini yurtdışında olmak üzere 56 bin kişiye istihdam sağladıklarını kaydeden Cem Karakaş, tamamına yakını gıda sektöründen olan 12.5 milyar dolarlık cirolarının 5.5 milyar dolarlık kısmının çikolata ve bisküviden geldiğini bildirdi.