MÜSİAD Başkanı Kaan: Yüksek faiz kalkınmaya duvar

MÜSİAD Başkanı Kaan, faiz maliyetinin yüzde 20’lere yakın olduğunu belirterek, “Bu oranla iş adamlarının yatırım yapması mümkün değil” dedi.

MÜSİAD Başkanı Kaan: Yüksek faiz kalkınmaya duvar
MÜSİAD Başkanı Kaan: Yüksek faiz kalkınmaya duvar
GİRİŞ 09.10.2017 11:53 GÜNCELLEME 09.10.2017 14:06
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye’de faizlerin yüzde 20’lere yaklaştığını belirterek, “Bu oranlarla yatırım mümkün değil” dedi. Global Katılım Finans Zirvesi’nde alternatif çözümün masaya yatırılacağını ifade eden Kaan, “Buna ‘insani finans’ adını verdik. Faizsiz finans sistemini tartışmaya açacağız” diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD 97. Genel İdare Kurulu toplantısı için geldiği Aksaray’da, değerlendirmelerde bulundu. Geçen günlerde 2018-2020 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili Genelge’nin açıklandığını anımsatan Kaan, bu yıl itibarıyla ilk çeyrekte yüzde 5, ikinci çeyrekte yüzde 5,2’lik büyüme gerçekleştiğine dikkati çekti.

Kaan, üçüncü çeyrekte yüzde 7’ye, yıl sonunda ise yüzde 6’ya yakın büyüme beklediklerini ifade ederek, “Kredi Garanti Fonu’nun özellikle piyasayı sübvanse etmesi ve rahatlatması piyasada canlılığa işaret etti. İnşallah güneyde yaşadığımız kaos ortamının da hafiflemesiyle bunun daha da rahatlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kaan, Türkiye’de yatırımların önünün açılabilmesi adına sanayici ve imalatçının daha rahat hareket edebilmesi için finans konusunda rahat bir borçlanma imkanının olması gerektiğini aktardı.

MÜSİAD olarak 16-17 Kasım’da İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde ‘Global Katılım Finans Zirvesi’ni düzenleyeceklerine işaret eden Kaan, şunları kaydetti: “Zirveye bu konuda uzman akademisyenler ve ticari hayata yön veren iş dünyasından 10 bine yakın kişi katılacak. Türkiye’de faizler çok yüksek, yüzde 20’lere yakın. Bu oranla iş insanlarının yatırım yapması mümkün değil. Bu zirveyi onun için düzenleyeceğiz. Buna ‘İnsani Finans’ adını verdik. Faizsiz finans sistemini tartışmaya açacağız. Türkiye’de katılım bankacılığı yüzde 5 seviyesinde. Bunun daha da arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Faizin bir sömürü aracı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. İş insanlarına, iş dünyasına yüzde 20’ye yakın oranda para satmakla Türkiye’nin kalkınmasının önünde bir duvar örmek aynı değerdedir. Biz insani finansla ilgili yapacağımız kongrede özellikle tarımsal finansmandan, girişim sermayesi fonundan başlayarak kooperatif bankacılığına kadar birçok projeyi masaya yatıracağız. İnsani Finans Zirvesi’nin Türkiye’nin geleceğine aydınlık sunacağını düşünüyorum.”

YORUMLAR 15
  • Halid Dazkiri 6 yıl önce Şikayet Et
    ev fiyatları almış başını gitmiş, evin maliyeti belliyken bu fahiş fiyatlar neden? arsa en çok kazandıran yatırımlardan, durduğu yerde nasıl bu kadar para kazandırıyor? çünkü insanlar kredi ile ev alıyor, olmayan parasıyla ev alıyor bu da fiyatları şişiriyor. Ev fiyatları şişince kredi daha fazla cazip hale geliyor, resmen kısır döngü. En çok bu düzenden kar edenler de inşaat sektörü, hani şu ne pahasına olursa olsun desteklenen. Faizle krediyi bırak bak bakalım inşaat sektörüne ne oluyor. Faiz gerçek ekonomiyi kemirir.
    Cevapla
  • Halid Dazkiri 6 yıl önce Şikayet Et
    herkesten faiz kötüdür açıklaması ama mevzuu başka kabahatlere gelince insanları kınamaktan kendini alamayan müslümanlar kredi ile ticaret yapmaktan geri durmuyor ve bazen bunu gizleme ihtiyacı bile duymuyor. faizle iş yapmanın kurandaki hükmü belli. müsiad kendi bünyesinde faizli kredi kullananları üyelikten atsın sonra bu açıklamalar emin olun daha anlamlı olacaktır.
    Cevapla
  • Vatann sever 6 yıl önce Şikayet Et
    Zenginler bir araya gelsin katılım bankası kursun faizsiz bankacılığı başlatsınlar
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Var zaten
    Cevapla
  • Ali aksoy 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanin bu vize oyunu,cebinde dolar olanlarin ve vergilendirilmemis nakitleri olanlarin, geceleri uykusu kacmistir!yahu düsürün enflasyonu!halki aydinlatin pazarci,doktoru,avukati kazikliyor,bir gün firsati da geldimi ,pazarciyi kazikliyor sonunda kim karli hic biri!yalniz cocuklarimiz bu suni pahaliktan iyi beslenme imkani bulamiyor.
    Cevapla
  • bayram 6 yıl önce Şikayet Et
    önce devlet bankaları önü olsun peşinden rekabet dolayısı ile özel bankalarda gelir başbakanın bir talimatına bakar ama maalesef yağmasalarda gürlüyorlar hep icraat yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle