İş adamının PKK'ya para aktardığı iddiası

İş adamı Celalettin Birtane hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İş adamının PKK'ya para aktardığı iddiası
İş adamının PKK'ya para aktardığı iddiası
GİRİŞ 08.09.2017 12:52 GÜNCELLEME 08.09.2017 12:52

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya finans sağladığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan iş adamı Celalettin Birtane hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanık iş adamı Birtane  hakkında hazırlanan iddianame 9. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
 
İddianamede, terör örgütü PKK'nın yasama organı konumunda olan  Demokratik Toplum Kongresi (DTK) hakkında detaylı bilgiye yer verilerek,  Birtane'nin 2013'te DTK içerisinde aktif olarak yer aldığı, dosya kapsamında  diğer birçok hedef kişi ile irtibatı ve ilişkisinin bulunduğunun tespit edildiği  bildirildi.
 
Birtane'nin farklı zamanlarda DTK toplantılarının yapıldığı binalara  giriş çıkış yaptığı kaydedilen iddianamede, toplantılarda gelen katılımcılara  hitaben konuşma yaptığının, teknik ve fiziki takip sonucu belirlendiği aktarıldı.
 
TSO seçimlerini etkilemişler
 
DTK'nın, Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine sadece kendi adaylarının  olması için faaliyette bulunduğu aktarılan iddianamede, söz konusu seçimi terör  örgütünün silah gücünü de kullanmak suretiyle baskı yoluyla kazandıklarının  yapılan ortam dinlemelerinden anlaşıldığı belirtildi.
 
İddianamede, gizli tanık "Cesur Yürek"in sanık hakkında verdiği  ifadesi de şöyle:
 
"Birtane, Diyarbakır Ticaret Odası Meclis Başkan Vekilliği görevini  yürütmektedir. PKK örgütü üst düzey yöneticileri tarafından kendisine 'Örnek  Ekolojik Köy' proje sorumluluğu verilmiştir. PKK terör örgütüne sözde  'vergilendirme' adı altında para vermektedir."
 
Gizli tanık "Yıldız" ise Birtane'nin PKK terör örgütü adına yatırımlar  yaptığı, terör örgütünün parasını yönetip işlettiği, bu yolla örgüte yüklü  miktarda maddi kaynak sağladığını savundu.
 
İddianamede, 21 Ağustos 2016'da Bingöl'de "Azad Farkin" kod isimli  terörist Nevzat Gündüz ve beraberindeki silahlı saldırı ve faaliyetlerde bulunan  teröristlere yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda, elde edilen örgütsel  dijital malzemelerin yapılan incelemesinde Birtane'nin bilgilerinin yer aldığı  doküman ele geçirildiği kaydedildi.
 
Şüphelinin gözaltına alındıktan sonra iş yerinde arama yapıldığı  aktarılan iddianamede, dağıtılması ve satışa sunulmasının yasaklanmasına yönelik  karar verilen 4 kitabın bulunduğu ifade edildi.
 
İddianamede, şüphelinin PKK/KCK terör örgütü ile açık bir şekilde  ilişki ve irtibat halinde olduğu ve mali yapılanması içerisinde yer alarak terör  örgütüne maddi destek sağladığının anlaşıldığı bildirildi
 
İstenilen ceza
 
İddianamede, Birtane hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak"  suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası, mahkumiyetleri halinde de Türk  Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine  karar verilmesi isteniyor.

KAYNAK: AA