İş dünyası referandum sonucunu değerlendirdi

Referandum sonuçlarının ardından iş dünyasından destek mesajları peş peşe gelmeye başladı.

İş dünyası referandum sonucunu değerlendirdi
İş dünyası referandum sonucunu değerlendirdi
GİRİŞ 16.04.2017 22:23 GÜNCELLEME 16.04.2017 22:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Referandumun resmi olmayan sonuçları ortaya çıktı. Türkiye'nin kaderini değiştirecek referandumda 'evet' kazandı. Ekonomi dünyası referandum sonuçlarını değerlendirdi.

TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Halkımız, güven ve istikrar ortamının devamı yönünde görüş bildirmiştir. Çift başlılığın kalkmasının önemini kavramış, koalisyon dönemlerinden kalan yaraların tekrar açılmaması için sürece son noktayı koymuştur. Bugün Türkiye için bir değişim günüdür." ifadelerini kullandı.TİM Başkanı Büyükekşi, halkın kendisi ve geleceği için en doğru kararı verdiği yorumunda bulunarak, şunları kaydetti:

"Kararın tüm halkımız için hayırlara vesile olması en büyük temennimizdir. Halkımız, güven ve istikrar ortamının devamı yönünde görüş bildirmiştir. Çift başlılığın kalkmasının önemini kavramış, koalisyon dönemlerinden kalan yaraların tekrar açılmaması için sürece son noktayı koymuştur. Bugün Türkiye için bir değişim günüdür. İnşallah, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte karşılaştığımız bürokratik engeller azalacak, karar alma mekanizması hızlı bir şekilde gerçekleşecek ve uygulamada yaşanan sorunlar azalacak. Aynı zamanda bakanlıklarımız arasında koordinasyon artacak ve kamu verimliliği üst seviyelere yükselecek. Yine aynı şekilde, yeni sisteminin sağladığı istikrar ve güven ile yatırımlar hızlanacak. Böylece hem üretim, hem istihdam hem de ihracatımız artacak. İhracatımızda 'Atılım Yılı' ilan ettiğimiz 2017, aynı zamanda Türkiye'nin de atılım yılı olacak. 2023 hedeflerimize daha emin adımlarla yürüyeceğiz."

DEİK BAŞKANI ÖMER CİHAD VARDAN:

Vardan, "Belirsizliğin ortadan kalkacağı yeni dönemde ekonominin ana gündem olacağını ve reformların hızlanacağını öngörüyoruz" dedi.Yurt genelinde bir demokrasi şöleni olarak gerçekleşen bu halk oylaması ile milli iradenin tecelli ettiğini belirten Vardan şunları söyledi: "Referandum sonucunun ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz. Daha önce birçok defalar olduğu gibi, halkımız, bu oylamada da kendi iradesini en iyi şekilde yansıtacak nitelikte yüzde 87'e yakın büyük bir katılımla sandığa giderek tercihi yapmıştır. Böylesi yüksek katılımla gerçekleşen halk oylamasında kesin olmayan neticelere göre seçmenlerimizin çoğunluğu ülkemizin ileriye dönük yönetim şeklinin 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' olması yönünde tercihini ortaya koymuştur. Bu tercihte, geçmişte ülke yönetiminde yaşanan çift başlılık dahil, hükumet kuramama, ülkeyi koalisyonlara mahkum etme, hızlı karar alamama, bürokratik işleyişteki aksamalar gibi tüm yönetimsel sorunlar etkin olmuştur. Şimdi bundan sonra düşüncemiz, ülkemizin bütün bu sorunlardan arınmış olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında ve liderliğinde öncelikle 2023 ve akabinde 2053 ve 2071 hedeflerine yönelik altyapıyı oluşturarak ileriye emin adımlarla yürüyeceği ve ülkemizin dünya arenasında hak ettiği yeri almak üzere çalışacağı yönündedir. Bizler de iş dünyası olarak hepimiz bu misyonun bir parçası hüviyetinde dün olduğu gibi bundan sonra da, ülke hizmetine katkı sağlamaya çalışacağız. Tekrar, referandum sonucunun ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyoruz"..

İSO BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN:

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da sonuçların hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Türkiye anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu büyük bir olgunluk, huzur ve demokratik toplumlara örnek teşkil edecek yüksek bir katılımla gerçekleştirmiştir. Anayasa değişikliği milletimiz tarafından kabul görmüştür. Referandum sonucu milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun. Ortaya çıkan sonucun milletimizin birlik ve beraberliği esas alınarak tüm sorumlular tarafından doğru bir şekilde analiz edilip değerlendirileceğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemin ekonominin ana gündem maddesi olduğu, seçim atmosferinin yaşanmayacağı, ülkemizi yarınlara taşıyacak yapısal reformların gerçekleştirileceği bir dönem olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

CNR HOLDİNG BAŞKANI CEYDA EREM:

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ise referandumu "refaha atılan ilk adım" olarak nitelendirerek, "Yeni ve büyük Türkiye’nin temelleri 'evet'le bugünden atılmış oldu. Türkiye'nin ihtiyacı temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra ekonomik özgülüklerin de önünü açacak, sosyal refahı artırmayı hedefleyen bir anayasa değişikliğinin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Dileğimiz, demokrasilerde millet iradesinin ifade edildiği kabul edilen sonucun olgunlukla kabul edilmesidir. Sandıktan 'evet' çıkmış olması ülke ekonomisinde hatırı sayılır bir iyileşme sağlayacak." değerlendirmesini yaptı.

İTO BAŞKANI İBRAHİM ÇAĞLAR:

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu sonuçları için, "Ekonomide yeni çıpa halkımızın 'evet'i olacak. Bu 'evet'e üretimde, istihdamda, ihracatta yeni rekorlar yakışır. Bekleyen reformlar için marşa basma fırsatı kapıda" dedi.

Çağlar, şunları söyledi:

"Bugün hem yerli hem uluslararası yatırımcı rahat nefes aldı. Yatırımcı artık politik tartışma ve yeni belirsizlik kaynağı istemiyor. Yatırımcı Türkiye'nin uzun süredir beklenen reformlara odaklanmasını istiyor. Halkın iradesine dayalı ekonominin ilk harcı, 'evet'le başlayacak reformlar olsun."

ASKON BAŞKANI MUSTAFA KOCA:

Değişimin her zaman zor olduğunun bir gerçeklik olduğunu belirten ASKON Başkanı Mustafa Koca, yeni sistemin milletimize fayda getireceği tartışmasız bir gerçekliktir dedi.

ASKON Başkanı Koca konuya ilişkin şu ifadelerde bulundu;

Zor bir dönemin sıkıntılı bir sürecinde milletin önüne gelen hükümet sistemi,değişiklik teklifi millet tarafından değerlendirilmiş ve sonuçlandırılmıştır.

Çok daha yüksek bir destek beklentisi olduğu aşikardır. Ancak gerçekleşme daha tedbirli olmuştur.

Millet yine diyalog, iletişim ve empatiyi önemsediğini ifade etmiştir.

Değişimin her zaman zor olduğu bir gerçektir. Şimdide zor olmaktadır. Ancak sayısal olarak konunun teknik kısmı çözülmüştür. Ülkemize milletimize hayırlı olsun. Hiç şüphesiz siyasal anlamı konusunda düşünülmeye, yeni politikalar üretmeye gerek olduğunu göstermektedir.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin detaylarını ve avantajlarını 2019 seçimine kadar millete çok iyi kavratmaya devam etmek gerekecektir.

Ama yeni sistemin milletimize fayda vereceği tartışmasız bir gerçektir.

Hayırlı uğurlu olsun.

MÜSİAD BAŞKANI NAİL OLPAK:

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi sağlayan Anayasa Referandumunun sonucuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Daha güçlü bir Türkiye için milletin üzerine düşeni yaptığını ve sandıkta kararını açıkladığını belirten Olpak; "Milletimiz vatandaşlık görevini yaparak sandığa gitti ve ülkesi için en doğru olduğuna inandığı şekilde oyunu kullandı. Sandıktan hangi karar çıkarsa çıksın, bunun milletimizin kararı olacağını vurgulamıştık. Dolayısıyla; yenen veya yenilen, kazanan veya kaybeden yok. Bu kararın tek kazananı milletimizdir. Milletimiz geleceğine sahip çıktı ve istikrar ve güven için sistem değişikliğine "Evet" dedi. Milletin kararına saygı duyuyor ve teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Artık milletçe kenetlenerek geleceğe odaklanma zamanı"

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de açıklamasında "Milletimiz kararını vererek, yeni bir dönemi başlatmıştır. Yeni dönemler, yeni heyecanlar demektir. Artık kısır tartışmaları bırakıp, milletçe kenetlenerek geleceğe odaklanma zamanıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, güçlü istikrara 'evet' dedi"

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral ise Türkiye'nin güçlü istikrara 'evet' dediğini belirterek,"Ülkemiz referandum sayesinde çok önemli bir sınavı geride bırakmıştır. Zafer, ülkemizin, birlik ve beraberliğimizin zaferidir. Bugün geldiğimiz aşamada Türkiye güçlü ekonomik istikrara oy vermiştir." görüşünü paylaştı.

TÜGİK BAŞKANI ERKAN GÜRAL:

TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, referandum sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, referandumda sadece anayasa değişikliğinin değil, Türkiye’nin dünyadaki geleceğinin oylandığının altını çizerek, sonuçları “Türkiye, güçlü istikrara ‘evet’ dedi” şeklinde yorumladı.

Güral’ın açıklamasında şunları kaydetti:

“Ülkemiz referandum sayesinde çok önemli bir sınavı geride bırakmıştır. Zafer, ülkemizin, birlik ve beraberliğimizin zaferidir. Bugün geldiğimiz aşamada Türkiye güçlü ekonomik istikrara oy vermiştir. Gün, kutuplaşmalara son verip, el ele verme ve birlik olma günüdür. Referandum nedeniyle kritik bir dönemden geçen Türkiye, yeni dönemde ekonomik, sosyal ve siyasi atılımların yaşanacağı bir döneme girecektir. Türkiye’nin dünya ölçeğinde zirve yapacağı günlerin çok yakında olduğuna inanıyorum.”

YASED BAŞKANI AHMET ERDEM

Türkiye 18 maddelik bir Anayasa değişikliği önerisini, demokrasinin bir gereği olarak, 16 Nisan’daki referandumda halkoyuna sundu. Sandıktan çıkan kararın ülkemiz için olumlu sonuçlar getirmesini temenni ediyoruz.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği – YASED olarak temel beklentimiz; önümüzdeki dönemde demokratik hukuk devletinin tüm kurumlarıyla daha da güçlendirilmesi, ülkemizin, bugüne kadar olduğu gibi küresel değerlere bağlı şekilde, gelişmiş dünyayla entegrasyonunu arttırarak kalkınma sürecini devam ettirmesi ve yatırım ortamını iyileştirecek reformların kesintiye uğramadan sürdürülmesidir.

Türkiye, yatırımcılara cazip fırsatlar sunan yüksek büyüme potansiyeline sahip bir ekonomidir ve referandum sonrasında önceliğin yeniden ekonomiye verilmesi, ülkemizin kalkınması sürecinde uluslararası doğrudan yatırım akışının devamı açısından büyük önem taşımaktadır.

YASED olarak, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlama hedefimiz doğrultusunda; Türkiye ekonomisine yönelik yatırımcı ilgisinin artması, mevcut yatırımların verimliliğinin yükselmesi ve böylece ülkemizdeki refah artışının desteklenmesi amacıyla hükümetimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Kul 7 yıl önce Şikayet Et
    TÜSİAD yok
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    diriliş başladı türkiye uyandı 600 senedir yattığınız yeter artık uyanınız. islama sarıl
    Cevapla
  • Bahadır 7 yıl önce Şikayet Et
    Herkes açıklama yapıyor la olm bu hayır oylarını kim verdiii...züğürt ağa filmine döndü ortalık:))
    Cevapla