"Dördüncü yer istasyonunu Türkiye'de kurulacak"

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Türksat ve Inmarsat arasındaki stratejik işbirliği ile Inmarsat ürünlerinin kamu kurumlarına satışının gerçekleştirileceğini belirtti

"Dördüncü yer istasyonunu Türkiye'de kurulacak"
"Dördüncü yer istasyonunu Türkiye'de kurulacak"
GİRİŞ 27.09.2016 17:48 GÜNCELLEME 27.09.2016 17:48

Bakan Arslan, "Bir ya da birden çok Türk üretici firmanın Inmarsat donanımlarını üretmesine de fırsat sağlanacak." dedi.

Bakan Arslan, Türksat ve Inmarsat Stratejik İşbirliği Tanıtım Toplantısı'nda, bu işbirliğinin çok önemli olduğunu ve bu coğrafyada bundan sonraki işbirliklerine örnek teşkil edeceğini ifade ederek, "Biz, bundan, insanlarımız adına daha fazla katma değer oluşturacağız." diye konuştu.

İşbirliğinin, stratejik hedefler doğrultusunda Türkiye'yi uydu ve uzay alanında daha da büyütecek yeni işbirlikleri ile ortaklıkların başlangıcı ve habercisi olacağını dile getiren Arslan, bunun kurumlara ve bireylere evrensel normlar çerçevesinde verilecek servislerin artırılması adına gayretlerin başlangıcı olduğunu söyledi.

Türksat'ın, uydu operatörlüğünün yanı sıra kablo operatörü ve kamunun bilişim çözüm merkezi olarak da faaliyet gösterdiğini anlatan Arslan, Türkiye’nin uzaydaki 4 haberleşme uydusundan en yaşlısı olan ve kullanım ömrü geçen yıl dolan Türksat 2A'nın 2019’a kadar salınımlı yörüngede kullanılmaya devam edeceğini kaydetti.

YENİ UYDU ÇALIŞMALARI

Yeni uydulara yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğine dikkati çeken Arslan, 31 derece doğu yörüngesinde işletilmek üzere Türksat 5A uydusunu 2018 yılı sonuna doğru, 42 derece doğu yörüngesinde uydu yedekliğini sağlamak ve mevcut kapasiteyi artırmak üzere Türksat 5B uydusunu ise 2019 yılının ilk yarısında uzaya fırlatmayı hedeflediklerini bildirdi.

Arslan, hükümetin stratejik alanlardaki ve katma değerli işlerdeki millileştirme projelerinin bir bir hayata geçtiğini belirterek, bu kapsamda yazılım ve tasarımı tamamen yerli olacak Türksat 6A uydusunun, 2020’de uzaya fırlatılacağını kaydetti.

Projenin toplam bütçesinin 546 milyon lira olduğunu dile getiren Arslan, Türksat 6A uydusu üzerinde, televizyon yayıncılığı gibi ticari faaliyetlerin yanında askeri haberleşme ekipmanının da yer alacağını anlattı.

Arslan, Türksat 6A ile Türkiye'nin kendi haberleşme uydusunu üreten 10 ülke arasına gireceğini bildirdi.

Türkiye Uzay Ajansının kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nın Meclis'e sevk edilecek aşamaya getirildiğini anlatan Arslan, Uzay Ajansının kurulmasıyla Türkiye’de uzay teknolojileri alanında çok daha hızlı yol alacak seviyeye gelineceğini bildirdi.

Çeşitli kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, ilgili bakanların da olduğu Uzay Stratejileri Yüksek Kurulu oluşturulacağını dile getiren Arslan, böylece Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut altyapısı ve yeteneklerinin hızla geliştirileceğini söyledi.

INMARSAT UYDULARININ YER İSTASYONLARININ  TÜRKİYE'DE KURULABİLMESİ 

Türksat'ın, kara, hava ve denizcilik sektörüne mobil uydu haberleşmesi konusunda hizmet sunan Inmarsat ile stratejik ortaklığa gittiğini ifade eden Arslan, Türksat ile Inmarsat arasında 8 Mart'ta imzalanan sözleşme kapsamında Türksat'ın bölgesel ölçekte sunduğu mevcut uydu haberleşme hizmetlerine ilave olarak mobil uydu haberleşmesi hizmetlerini de sunma imkanına kavuşacağını belirtti.

Arslan, iki şirket arasındaki anlaşmayla Inmarsat ürünlerinin kamu kurumlarına satışının gerçekleştirileceğini dile getirerek, "Bir ya da birden çok Türk üretici firmanın Inmarsat donanımlarını üretmesine de fırsat sağlanacak. Böyle bir fırsatın sağlanması önemli. Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarına, askeri kurumlara, havacılık otoritelerine Inmarsat'ın L Bant ile GX ürünlerinin tanıtımı ve satışı artık Türksat tarafından yapılabilecek." şeklinde konuştu.

İşbirliği kapsamında ileride fırlatılacak Inmarsat uydularının olası yer istasyonlarının Türkiye’de kurulabilecek olmasının önemsedikleri bir durum olduğunu belirten Arslan, "S Bant haberleşmesinin Türkiye’de yaygınlaştırılması maksadıyla çalışmalar yapılması, bu anlamda Inmarsat terminallerinin Türkiye’de üretilmesi için yapılacak çalışmalar yine bu işbirliğinin önemli ayaklarından biri. İki operatörün işbirliğinin bilgi ve deneyim paylaşımıyla iş yapmaya dayalı bir stratejik partnerlik olarak geliştirilmesi önemli hedeflerimizden." diye konuştu.

"ADIMLARIMIZI DAHA HIZLI VE DAHA BÜYÜK ATMALIYIZ"

Atılan adımlarla hem uluslararası düzeyde işbirlikleri geliştirildiğini hem de ülkenin uzay ve havacılıkla ilgili önemli deneyimler edindiğini belirten Arslan, bu alanlarda yerli ürünler üretebilme kabiliyetinin geliştiğini vurguladı. Arslan, "Artık alın teri değil, akıl terini de akıtabileceğimiz alanları oluşturmak zorundayız. Bu kapsamda uzay, havacılık ve haberleşme sektörü akıl terinin çok öne çıktığı önemli bir alan. Bizim de adımlarımızı daha hızlı ve büyük atmamız gerektiğinin altını çizmek isterim." dedi.

Arslan, uydu teknolojileri alanındaki dışa bağımlılığı asgariye indirmeyi, sahip olunan imkan ve kabiliyetleri artırmayı, ülke kaynaklarının verimli kullanmayı, bu alanda bilgiyi üretime ve katma değere dönüştürmeyi önemli gördüklerinin altını çizdi.

"INMARSAT'IN DÖRDÜNCÜ İSTASYONU TÜRKİYE'DE KURULACAK "

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen de Türksat’ın ana faaliyet alanlarının uydu, kablo ve bilişim hizmetleri olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin şu anda uzayda 4 uydusunun bulunduğunu söyledi. En önemli iki uydunun Türksat 4A ve 4B olduğunu anlatan Şen, milli hedeflere bağlı olarak kapsama alanlarının sürekli genişletilmesi gerektiğini, bu amaçla da Türksat 5A, 5B ve 6A uydularını 2020 yılına kadar uzaya göndermeyi hedeflediklerini kaydetti.

Inmarsat ile sadece ticari değil, teknoloji transferi de yapmayı amaçladıklarını bildiren Şen, merkezi İngiltere'de olan şirketin 1979'da kurulduğunu söyledi. Deniz, kara ve hava alanlarında mobil haberleşme hizmetleri sunan Inmarsat ile ilişkilerin 2013'te başladığını belirten Şen, Inmarsat'ın dünya üzerindeki dördüncü uydu hizmetlerinin verildiği yer istasyonunun Türkiye'de kurulacağını aktardı.

Şen, Inmarsat ile teknoloji transferinin yanı sıra uydudan da yararlanarak uçakla seyahatte genişbant internet sağlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.