TUSKON tarih oldu

Başkanı Rızanur Meral’in firar ettiği TUSKON tarih olurken, listede KONUTDER, OTİAD, ASİAD, HÜRSİAD gibi dernekler de bulunuyor.

TUSKON tarih oldu
TUSKON tarih oldu
GİRİŞ 25.07.2016 10:33 GÜNCELLEME 25.07.2016 10:33

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) unsurlarının devletten temizlenmesi için büyük bir mücadele başlatıldı. Kamu kurumlarında FETÖ'yle bağlantılı olan kişiler tek tek ayıklanırken, Pensilvanya bağlantılı kurumlar da kapatılmaya başlandı. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan Olağanüstü Hal'in (OHAL) ilk kararnamesine göre, paralel çeteye ait olduğu gerekçesiyle kapatılan bin 125 dernek arasında 196 tane de iş örgütü bulunuyor.

MERAL FİRAR ETMİŞTİ

Kapatılan dernekler arasında en çok sanayici ve işadamları dernekleri dikkat çekiyor. Türkiye'nin dört bir tarafına yuvalanmış bu dernekler FETÖ'nün para kaynağı olan işadamı örgütü Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) bağlı. Haziran ayında başkanı Rızanur Meral'in firar ettiği dernek de dün itibarıyla kapandı.

KONUTDER VE OTİAD DA VAR

Listede TUSKON'a bağlı, Anadolu İş Adamları Federasyonu (ANFED), Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED), Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF), Doğu Anadolu Sanayici Ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF), Anadolu Sanayici Ve İşadamları Federasyonu (ANSİDEF), Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) ile onlara bağlı 188 derneğin dışında ilginç iş örgütleri de bulunuyor. Bunlar arasındainşaat sektörünün büyük derneklerinden İstanbul'daki KONUTDER, Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD), Merter Platformu ile Türkiye Çin Dostluk Vakfı gibi kuruluşlar da var.

İNTERNET SİTELERİ ÇALIŞMIYOR

Dün sabah Kanun Hükmündeki Kararname'nin yayımlanmasının ardından söz konusu derneklerin internet siteleri de kapandı. Kiminin internet sitesinde "Sitemiz yenileniyor" yazarken, kiminde de Türk bayrağı çıkıyor. İşadamı derneklerinin telefonlarına da ulaşılamıyor.

HAİNLERİ İÇİMİZDE BARINDIRMAYIZ

İnşaat sektörünün en önemli temsilcilerinin bağlı olduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) 23 üyesi bulunuyor. Ocakta FETÖ/PYD operasyonu kapsamında, dernek üyelerinden Kayserili Kınaş İnşaat'ın sahibi Hamdi Kınaş örgüte para sağladığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, bugüne kadar dernek olarak siyasetle ilgili hiçbir açıklama yapmadıklarını belirterek, şunları söyledi: "Biz bugüne kadar sadece sektörümüzün bürokratik süreçlerinde aktif olduk. Tamamen yanlış anlaşılma ve hata olduğunu düşünüyorum. Hafta sonu olduğu için herhangi bir müdahale yapamıyoruz. Ancak hafta başında gerekli temasları yaparak bu hatanın düzeleceğini düşünüyorum. Biz inşaat sektörünün lokomotif firmalarıyız. İçimizde Paralel Yapı'yla alakalı birkaç kişi olabilir. Ancak kimse çıkıp ben bu duruştayım demedi. Bilseydik, yönetim olarak bu yapıyla alakalı kişileri içimizde barındırmazdık."

TUSKON

*Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED): 20
*Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSIFED): 16
*Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASIDEF): 17
*Ege ve Bati Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (ESIDEF): 40
*Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSIAF): 36
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASIF): 21
*Marmara Is Hayati Dernekleri Federasyonu (MARIFED):

BOYDAK VAKFI KAPANDI

Yayımlanan listede iş dünyasının kurduğu vakıflar da yer alıyor. Bunlar arasında en tanıdık olanı da Kayseri'de bulunan Boydak Eğitim ve Kültür Vakfı. FETÖ'ye finans desteği sağladığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Boydak Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak halen tutuklu yargılanıyor. Kapısına kilit vurulan dernekler arasında Ankaralı Enerji ve Çevre Derneği'nin (ENDER) olması da dikkat çekti. Derneğin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Derneğimizin hiçbir şekilde siyasi gaye ve düşünce ile alakası yoktur" yazıldığı görüldü.

KAYNAK: SABAH