Bakan açıkladı! Vergi tatili geliyor

Vergi Konseyi'nin 2003 yılında gündeme getirdiği 'vergi tatili' stratejik yatırımlar için devreye giriyor.

Bakan açıkladı! Vergi tatili geliyor
Bakan açıkladı! Vergi tatili geliyor
GİRİŞ 09.06.2016 10:01 GÜNCELLEME 09.06.2016 10:01

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Stratejik yatırımlar için firmaların arazi, liman, yol, 20 yıllık elektrik fiyatı, tüm vergilere 10-20 yıllık tatil gibi ne talepleri varsa karşılayacağız" dedi. Türkiye'nin bazı alanlarda kendi dev şirketini yaratmak için sektöre başkalarının girişiyle ilgili koruma önlemleri de alacaklarını dile getirerek, "Dünya kendi devlerini yaratmak için böyle yapmış, biz de demir-çelik, diğer cevherler, petro-kimya, elektrikli elektronik cihazlar rüzgâr santrali gibi alanlarda böyle yapacağız" diye konuştu. Bakan Zeybekci'nin açıklamaları iş dünyasında da olumlu algılandı.

DEVLERİN DİKKATİNİ ÇEKER

İşadamları stratejik yatırımların bu planlamayla çekilebileceğini belirtirken, "Türkiye'de dev ölçekli sanayi şirketlerine ihtiyaç var. Bu kararlar yatırımcıyı pozitif etkiler. Geçmiş dönemlerde açıklanan yatırım teşvikleri büyük şirketlerden yeterince ilgi görmemişti. Daha uzun vadelerde verilecek teşvikler dünya devlerinin dikkatini çeker. Artık devletler de yatırım çekmek için kendi aralarında yarışıyor. Dolayısıyla bu vergi tatili uygulaması hayata geçirilirse çok doğru bir adım olur" diyor.

DOLAR KURUNDA YÜZDE 10 KÖPÜK VAR

Bakan Zeybekci, kurun seviyesiyle ilgili olarak da "TL'nin, dolar endeksini oluşturan para birimlerinin üzerinde yaşadığı kayıp benim için köpüktür. Şu anda yüzde 10'dan biraz daha az olsa da köpük var" dedi. Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam etmesini beklediğini, 50'şer baz puan indirimlerin iyi bir oran olduğunu belirtti. Zeybekci, cuma günü açıklanacak birinci çeyrek büyüme verisiyle birlikte 2016 için farklı şeyler konuşulmaya başlanacağını söyledi. Bakan Zeybekci, "Gümrük Birliği revizyonunda teknik görüşmeler son çeyrekte başlayacak" dedi.

KÖRFEZ'DEN YATIRIMCI GELİR

Yavuz Eroğlu (PAGEV Başkanı) Türkiye, plastik mamul üretimindeyıllık 8.5 milyon ton üretim gücüyle dünyada 6'ncı sırada bulunuyor. Türkiye'de dev ölçekli sanayi şirketlerine ihtiyaç var. Bu kararlar yatırımcıyı pozitif etkiler. Özellikle Körfez'deki yatırımcılarTürkiye'deki plastik mamul pazarının büyüklüğüyle buraya yatırımagelmek isteyecektir.

TEŞVİKTE DİKKATLİ DAVRANILMASI GEREK

Namık Ekinci (Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı) Sektörümüzekarşı ABD ve Kanada tarafından vergi soruşturmaları açılıyor. Bu soruşturmaların bir kısmı devam ediyor. Bu sebeple sektöre verilmesi olası bir teşvik, ihracatımızın önünde büyük engeller oluşturur. Umarım bu unsurlar dikkate alınarak değerlendirmeyapılır.

ELEKTRONİK SEKTÖRÜNE OLAN İŞTAHI ARTIRIR

Murat Kolbaşı (Arzum Ev Aletleri Y.K. Başkanı) Elektronik cihazlarda marka sahipleri Kore ve ABD'li firmalar olmasına karşın,üretim Çin'de yapılıyor. Türkiye bu tür teşviklerle bu alanda yatırımcı çekebilir. Buraya gelen yatırımcı sadece ihracat değil, içpazara da satış fırsatını yakalayabilir. Bu karar, yatırımcının iştahınıartırır.

KARAR BİZİ HEYECANLANDIRIYOR

Ahmet Nazif Zorlu (Zorlu Holding Y.K. Başkanı) Devletin stratejik yatırımları bu tür kolaylıklar sağlayarak desteklemesi çok yerinde bir karar. Ekonomi yönetiminin de sanayicinin halinden anladığını düşünüyoruz. Üretim bir ülke için olmazsa olmaz bir unsurdur. Hükümetin vergi tatili gibi bu tür konuları gündeme getirmesi bile bizi heyecanlandırıyor. Uygulamaya geçerse, üretim ve istihdam artar. AB ülkelerinde bile bu tür uygulamalar mevcut.

UZUN VADEDE TEŞVİK İŞE YARAR

Murat Akyüz (İKMİB Başkanı) Petrokimya, ülkemizin ihtiyacı olan temel kimyasalların ve hammaddelerinin üretimi için en önemli stratejik yatırım kollarından biridir. Geçmiş dönemlerde açıklanan teşvikler bu tür yatırımların büyüklüğü dolayısıyla yeterince ilgi görmemişti. Daha uzun vadeli teşvikler dünya devlerinin dikkatini çeker. Vergi tatilinin yanı sıra arazi, liman, yol ve elektrikte 20 yıllık taahhüt de yatırımcı açısından oldukça ilgi çekici.

VERGİ TATİLİ NEDİR?

Yatırım gelirlerinin belirli bir süre vergi dışı bırakılmasıdır. Böylece, geçici bir süre de olsa yatırımların yergi yükünü azaltarak yeni yatırımları özendirici bir etki doğurur.