MÜSİAD’ın Romanya şubesi açıldı

MÜSİAD'ın Romanya şubesi Bükreş'te açıldı.

MÜSİAD’ın Romanya şubesi açıldı
MÜSİAD’ın Romanya şubesi açıldı
GİRİŞ 22.03.2016 15:55 GÜNCELLEME 22.03.2016 15:55

MÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Romanya şubesi Bükreş'te açıldı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Olpak, son 10 yıldır Türkiye-Romanya arasındaki ticari ilişkilerin önemli ölçüde geliştiğine değinerek, MÜSİAD’ın uluslararası arenada Türk iş dünyasını başarıyla temsil ettiğini ve Romanya’nın ardından yeni şubelerin de açılacağını bildirdi.

İnsanların tarih boyunca tehlikeyi önlemek için ördüğü duvarların birçok ülkede fırsatları engellediğini vurgulayan Olpak, “Berlin Duvarı 1989 yılında yıkılmıştı ancak Avrupa’nın sınırlarına ördüğü psikolojik duvarları da yıkabilmesi gerekir. Bu duvarlar yıkılırsa, Avrupa kaybetmeyecek aksine geleceği kazanacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Romanya’da daha çok potansiyel var”

Olpak, Türkiye ve Romanya arasındaki ticarete ilişkin olarak, "Son 10 yıldır, hatta 2008 yılındaki krizin etkilerine rağmen, iki ülkenin ticareti olumlu bir seyir gösteriyor. Türkiye’nin Romanya’ya ihracatı 2005 yılında 1,8 milyar dolar iken geçen yıl 2,8 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin Romanya’ya ithalatı ise 2005 yılında 2,3 milyar dolar iken bugün 2,6 milyar dolara yükseldi.” bilgilerini paylaştı.

Rakamların mevcut potansiyelin altında olduğunu belirten Olpak, “Bu nedenle, MÜSİAD Romanya'nın açılışında yaşadığımız heyecan, beklenmedik bir dayanışmanın coşkusunu değil, mevcut ilişkileri bir an önce yeniden güçlendirmenin telaşını temsil ediyor. Romanya’da faaliyet gösteren 10 binden fazla Türk firması var. Türk müteahhitlerimiz bugüne kadar 6 milyar dolarlık proje gerçekleştirdi. Romanya’da Türk yatırımlarının toplamı da 6,3 milyar dolara ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Olpak, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki sığınmacı sorununa çözüm aranan görüşmelere değinerek, "Keşke anlaşmada ana gerekçe sığınmacı sorunu olmasaydı. Çünkü Türkiye, şu anda AB’nin 5’inci en büyük ticaret ortağı. AB-Türkiye arasındaki ticari ilişkiler her geçen gün gelişiyor. Vize gibi uygulamalarla bu büyük potansiyelin artmasını zorlaştırmak anlamsızdır. Bu ortaklığın, adaletli bir şekilde sürebilmesi için Avrupalıların Türkiye’ye geldiği gibi Türklerin de Avrupa’ya rahatça gelebilmesi gerekir." dedi. 

“Haksız rekabeti kabul edemeyiz”

Konuşmasında Transatlantik Ticaret Ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) uygulamasının önemli bir konu olduğuna değinen Olpak, şunları kaydetti:
“Gümrük Birliğine dahil olduğumuz için, AB’nin 3'üncü ülkelerle yaptığı her anlaşmaya, doğrudan, ama tek yönlü katılıyoruz. AB ile anlaşma yapan ülkelerin malları bizim ülkemize gümrüksüz girebiliyor. Fakat biz, ayrıca bir anlaşma yapamazsak, ürünlerimiz o ülkelerde gümrüğe tabi tutuluyor. Bu, hakkaniyetli bir uygulama değildir. Bu nedenle, AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi çalışmalarını, iş dünyası olarak destekliyoruz. Aksi takdirde, bu haksız rekabeti kabul edemeyiz.” 

"Yeni şubeler çok yakında"

MÜSİAD’ın Türkiye'de 86 noktada, dünya ise 65 ülkede 169 noktada şube ve irtibat ofisleriyle, 11 bini aşan üye sayısı ve 50 bin işletmeyle Türkiye’nin en yaygın sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu söyleyen Olpak, “Geçtiğimiz günlerde Nijerya ve Fildişi Sahili şubelerimizi açtık. Bu yıl Romanya’nın ardından, Belçika, Karlsruhe, Strasbourg, Londra, Tokyo, Sydney, Johannesburg, Astana ve Bakü’de yeni şubelerimizi açacağız.” bilgisini verdi.