MÜSİAD 166'ncı ofisini Gürcistan'da açtı

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği yurt dışındaki 166'ncı ofisini Gürcistan'ın Batum kentinde açtı.

MÜSİAD 166'ncı ofisini Gürcistan'da açtı
MÜSİAD 166'ncı ofisini Gürcistan'da açtı
GİRİŞ 02.10.2015 12:29 GÜNCELLEME 02.10.2015 12:29

Açılış törenine, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD İkinci Dönem Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, MÜSİAD Gürcistan Başkanı Mustafa Okutan, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Avtandil Beridze, milletvekili Ali Mamadov, MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı Alper Esen, MÜSİAD Avrasya Direktörümüz Şeref Aygün, Yurtiçi ve dışından MÜSİAD Şube Başkanları ile davetliler katıldı. 

MÜSİAD Gürcistan açılışında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD'daki 25 yıllık kariyerinde yurt dışındaki 72 ülkede 166'ncı noktayı açmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Gürcistan ile ticari hayatın merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, Sarp Sınır Kapısı'nı hizmete açmasıyla başladığına değinen Olpak, ”Gürcistan ile ikili ticari ilişkilerimize bakıldığında, geçen yılın rakamlarıyla 1,4 milyar dolarlık ihracatımız var. Gürcistan'dan ithalatımız ise 300 milyon dolardan aşağı düşmüş durumda. Bizim lehimize ilerliyor ama komşu açısından bakıldığında en iyi ticaretin komşularla yapılacağını düşünecek olursak, rakamın geldiği yerden mutluyuz ve pazarın daha fazla gelişebileceğini biliyoruz” dedi. 

Açılışın ardından, MÜSİAD Gürcistan Şubesinin düzenlemiş olduğu Gala Programına geçildi. Gala programında MÜSİAD Gürcistan Şubesi Başkanı Mustafa Okutan selamlama konuşması yaptı. Konuşmasında Okutan, “Gürcistan’da hizmet verecek olmak beni çok heyecanlandırıyor. Uzun yıllardır, Gürcistan’la iş yapmaktayız. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın Sarp Sınır Kapısı’nı açmasıyla başlayan ticari ilişkilerimiz gün geçtikçe katlanacaktır” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, gala programında yapmış olduğu konuşmasında iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yaptı. MÜSİAD aracılığıyla, iki ülke arasında ki ekonomik ve sosyal ilişkilerin daha da artacağını söyleyen Başkonsolos Temizkan, MÜSİAD’ın bölgedeki varlığının önemine değindi. 

Kendi sevdamızın peşinde koştuk! 

MÜSİAD Gürcistan Ofisi açılışı Gala Programında konuşma yapan Nail Olpak, bugünün MÜSİAD için anlamlı bir gün olduğunu söyledi. Türkiye’nin sınır komşusu olan Gürcistan ile daha fazla iş yapma imkanını elde edeceklerini söyleyen Olpak, “MÜSİAD ailesinin yeni temsilcisi MÜSİAD Gürcistan; Trabzon, Erzurum, Pekin yahut Almanya ve Cidde ile diğer şube ve temsilciliklerimizle aynı networkta yer alacak. Bu bağ, bizler için olduğu kadar, Gürcistanlı iş insanları için de anlamlıdır” dedi.

MÜSİAD’ın 25 yıl önce yola çıktığına değinen Olpak, Gürcü Şair Rusteveli’nin sözlerine atıfta bulunarak, “Heyecanımızı ve coşkumuzla, kendi sevdamızın peşinde koştuk. Bu sevda; Emir, Alim, Tacir üçlemesiyle hayat bulan bir sevdaydı. Bunu özetleyen mottomuz ise ‘Yüksek ahlak, Yüksek teknoloji‘dir” diye konuştu.

MÜSİAD’ın, 11.000’i aşan üyemizle ve 46.000 üye işletmemizle, yurt içinde 86, yurtdışında 72 farklı ülkede 166 irtibat noktasıyla, güçlü bir ‘Sivil Toplum Kuruluşu’ olduğunu vurgulayan Olpak, işadamlarının projelerini, sorunlarını, beklenti ve kanaatlerini ilgili her platforma taşıyarak, bunların çözümüne gayret ettiklerini ifade etti. 
Olpak, “30 Temmuz’da Pekin’de Çin temsilciliğimizin resmi açılışını yaptık. Bugün buradayız, Ekim sonunda Lyon-Fransa açılışımız var. Yurtdışında, Moskova ve Bakü, Türkiye'de Ordu, Tokat, Çankırı, Karaman, Seydişehir ve Kırklareli açılışlarımız bizi bekliyor” şeklinde konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak Konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Her gün, yurt içi ve yurt dışında etkinliğimiz yapılıyor. Dün, Maltalı İş adamlarıyla beraberdik. 6-8 Ekim tarihleri arasında Katar/Doha’da yapacağımız önemli bir organizasyonumuzla ilgili de bilgi vermek isterim. Geçen yıl Kasım ayında İstanbul’daki 15. Uluslararası Fuarımız içinde gerçekleştirdiğimiz High Tech Port by MÜSİAD'ı, Türk Özel Sektörüne ait yüksek teknoloji ürünlerinin sergileneceği özel bir proje olarak, Körfez Bölgesinin yıldızı Katar’da yapacağız.

Türkiye’den, Savunma, ICT ve Havacılık sektörlerinde, 67 firma ile katılımın gerçekleştirileceği etkinlik, Katar ve Türkiye arasında önemli bir dönüm noktası olacaktır. 
Hightech Port by MÜSİAD Katar etkinliği; 19. Uluslararası İş Forumunu da içinde barındıracak şekilde planlanmış, forumun bu seneki teması “İslam Ülkeleri Arasında Savunma Sanayi ve Yüksek Teknoloji İşbirlikleri” şeklinde oluşturulmuştur. İnanıyorum ki, bu önemli organizasyondan önemli çıktılarla döneceğiz.”

Türkiye’nin Gürcistan’a olan ihracatı, 10 yıl önce 200 milyon dolar iken, 2014’te 1,4 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’nin Gürcistan’dan ithalatı ise 10 yıl önce 300 milyon dolar iken, 2014 yılında 233 milyon $'a düşmüştür. Gürcistan ile olan ticaretimizde, en önemli ihracat kalemlerimiz otomotiv, maden, gıda ve demir-çelik ürünleri olurken, önde gelen ithalat kalemleri ise petrol ve türev ürünleri, otomotiv, ilaç, mineraller, gıda ve makine olmuştur. İnanıyorum ki, bu yeni süreçte daha ileri adımlar atılacak ve konuşulacak rakamlar şimdikinden daha farklı olacaktır.’’

Protokol konuşmalarının ardından MÜSİAD Gürcistan Şubesi Yönetim Kurulu üyelerine rozet takdim edildi. Hatıra fotoğrafı çekimi sormasında program son buldu. 

KAYNAK: HABER7