Sanayi odaları düşen ihracat için ne diyor?

İhracat rakamlarındaki gerileme iş dünyasının da endişeleri artırdı. İş dünyası seçim sonrası hemen istikrar istiyor.

Sanayi odaları düşen ihracat için ne diyor?
Sanayi odaları düşen ihracat için ne diyor?
GİRİŞ 01.10.2015 15:30 GÜNCELLEME 01.10.2015 15:30

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, sürdürülebilir ihracat için en önemli şartlardan birisinin istikrar olduğunu belirtti.

Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep'te bu yılın eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalışla 513 milyon 563 bin dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti.

Geçen 9 aydaki seyrin daha olumlu bir tablo sergilediğini aktaran Konukoğlu, "Ocak-Eylül 2015 dönemi dikkati alındığında Gaziantep ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 gerileyerek 4 milyar 586 milyon 659 bin dolar olarak gerçekleşti. 2014'ün 9 aylık döneminde ise Gaziantep'ten 4 milyar 846 milyon 226 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı" ifadelerini kullandı.

İhracatta yaşanan kayıpta özellikle paritenin yanı sıra bayram tatilinin de etkili olduğuna işaret eden Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz üzere geçen yıl Kurban Bayramı, ekim ayının ilk haftasına denk gelmişti. Bu yıl eylül ayına rastlaması ve uzun bir bayram tatili olması rakamları olumsuz etkiledi. Bayram öncesinde ihracat artı yönde seyir izliyordu. Ancak önemli bölümü bayram tatili kaynaklı iş gücü kaybı, ihracattaki artış temposunu aşağı çekti. Bu kayıplar olmasa, daha fazla ihracat yapmış olacaktık."

Türkiye ihracatının ilk 9 aylık değişiminin eksi 10 olduğunu dile getiren Konukoğlu, ocak-eylül döneminde en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir içinde sadece Gaziantep'in ihracat kaybının yüzde 5,4 düzeyinde kaldığını, diğer bütün illerin yüzde 10'un üzerinde düşüş gösterdiğini söyledi.

Konukoğlu, dünya ekonomisinin de beklenenin altında büyüdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bizler ülke olarak 2023 hedeflerini yakalamak istiyorsak daha çok çalışmak, daha çok üretim ve ihracat yapmak zorundayız. Her şehir, her işletme ve sektör ihracattaki rolünü artırmalıdır. Sürdürülebilir ihracat için en önemli şartlardan birisi istikrardır. Biz iş adamları, önümüzü göremezsek hedeflerimize ulaşamayız. Bu nedenle ülkemizde seçimin ardından siyasi istikrarın yeniden sağlanması ve ekonomi politikalarına devam edilmesi en büyük beklentimizdir."

"Önce komşu ülkelerden başlayarak ihracatı ayağa kaldırmalıyız"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık da yeni yılın başından itibaren inişli çıkışlı bir grafik çizen ihracatın eylülde sert düşüş gösterdiğini belirtti.

Bayram tatilindeki iş gücü kaybı ve bayram sonundaki yavaşlamanın ihracatın düşüşünde etkili olduğunu kaydeden Bartık, dünya genelinde yaşanan durgunluğun da ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Düşüşün önüne geçmek için yeni pazarlara açılmak gerektiğini vurgulayan Bartık, şu değerlendirmede bulundu:

"Önce komşu ülkelerden başlayarak ihracatı ayağa kaldırmalıyız. Bunu geçmişte çok güzel bir şekilde yaptık, şimdi de başarabiliriz. Kapılarını dünyaya açan İran ve geçmişten beri en büyük pazarımız olan Irak başta olmak üzere çevre ülkelerin ihtiyaçlarını iyi tespit etmemiz gerekiyor. Komşulardan hareketle yeni pazarlarda etkin olabiliriz. Güçlü bir adımla harekete geçebiliriz. İnovatif ürünlerle hem elimizdeki pazarlara hem de yeni pazarlara ağırlık vererek düşüşün önüne geçebiliriz."

Bartık, hedeflere ulaşmak için siyasi istikrarın bir an önce sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

KAYNAK: AA