İş dünyasının 1 Kasım umudu

YSK'nın 1 Kasım kararını iş dünyası olumlu buldu.

İş dünyasının 1 Kasım umudu
İş dünyasının 1 Kasım umudu
GİRİŞ 27.08.2015 11:31 GÜNCELLEME 27.08.2015 11:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Erken seçim ile birlikte belirsizliğin giderileceğine dikkati çeken ekonomi çevreleri, tekrardan nefes alınabilecek bir ortamın oluşacağından umutlu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim tarihini 1 Kasım olarak açıklaması, iş dünyası ve sivil toplum temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Ekonomik istikrarın devamı için mevcut belirsizlik ortamının giderilmesi gerektiği konusunda hemfikir olan ekonomi çevreleri; üretim, büyüme ve yatırıma odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. Erken seçim kararının ekonomik dengelere olumlu yansıyacağını belirten iş dünyası, Yeni Şafak'a açıklamalarda bulundu.

PİYASALARI CANLANDIRACAK

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, 1 Kasım'da yapılacak erken seçimin, iş dünyasına umut verdiğini ve ekonomiyi canlandıracağını söyledi. Öztürk, "7 haziran seçim sonuçları tek başına iktidarı mümkün kılmadığı için koalisyon kurulması adına siyasi partilerle tüm görüşmeler yapılmasına rağmen bir sonuç çıkmadı; bu nedenle erken seçim kararı alınmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Koalisyon kurulma yolu tıkanıklığa dönüşmüş ise sistemi zorlamanın anlamı olmayacağı için sorunu çözmek adına halka gidilmelidir. Erken seçim ile birlikte ekonomik alanda belirsizliğin giderilebileceğini, tekrardan bir nefes alınabilecek bir ortamın doğabileceğini düşünüyorum" dedi.

EKONOMİ İSTİKRARI SEVER

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da, belirsizliğin giderilmesi adına istikrarın kurulması gerektiğini belirterek, "Ekonomi ve iş dünyası istikrarı sever. Gideceğin yönü bilmek her şeyin başındadır. Biz koalisyon yada erken seçim konusunda karar verilmesini istiyorduk ve bu karar verildi. Halk en son sözü söyleyecek" açıklamasında bulundu. Terör olaylarından en büyük zararı Gaziantep'in gördüğüne de değinen Bartık, "Önemli bir turist potansiyeline sahip olan şehrimizde terör saldırıları nedeniyle turist sayısı düştü. Bölgemize yatırımcılar gelmiyor" dedi.

Kazanımlar kaybedilmemeli

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, son dönemdeki ekonomik kazanımlara dikkati çekerek, siyasi ve ekonomik istikrar vurgusu yaptı. Koca, "Bir an önce seçimlerin tekrarlanması acil bir hükümet kurulması ve sorunların ciddi bir şekilde ele alınarak tekrar istikrarın getirilmesi elzemdir" açıklamasını yaptı.

Olumlu yansıyacak

Tüm Sanayici ve İş adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan da, erken seçimin ekonomiye olumlu yansıyacağının altını çizdi. Doğan, "Asya borsası çılgın bir şekilde düşüşe geçti. Ülkeler, bu gelişmelerden dolayı birçok ekonomik tedbir alıyor. Erken seçimin yapılacak olmasıyla belirsizlik ortadan kalktı. Bu karar, biz iş dünyasını rahatlattı" ifadelerini kullandı. Doğan, ekonomideki gelişmelere yönelik tedbirlerin alınmasını istedi.

Reformlar için önemli

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin de, ekonomide yapısal reformların acil hale geldiğini kaydetti. Önümüzdeki 2 ayı aşkın sürenin de ekonomi açısından kritik olduğuna dikkati çeken Çetin, şöyle devam etti: "Hükümetin ve Merkez Bankası'nın makro ekonomik önlemler alabilmesi gerektiğini de unutmamalıyız. Özellikle döviz kurundaki kontrolsüz çıkışa müdahale edilmediği durumda spekülatif talep tetiklenmektedir. Bu nedenle ekonomi yönetiminin her an aktif olabilmesi son derece önemlidir."

Tek başına iktidar isteriz

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, seçimlerin olabilecek en kısa sürede yapılıyor olmasından memnun olduklarını dile getirerek, "Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Millet iradesinin nasıl tecelli edeceğini hep beraber göreceğiz. En büyük hakem millettir ve bu noktada asıl önemli olan da kaos senaryolarına teslim olmadan yolumuza devam etmektir. Her zaman ifade ettiğimiz gibi tek başına iktidar isteriz; görüldü ki koalisyonu beceremiyoruz. Bir an evvel seçimleri yapalım. Böylece de önümüzü görelim ve ekonomiye yoğunlaşalım" dedi.

Türkiye'nin yolu açılmalı

Terör ve seçim gündemine teslim olan 2015 yılını kayıp yıl olarak gördüklerini belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de, ülkenin belirsizliklerden ve terör belasından bir an önce kurtularak ana gündem olan ekonomiye dönmesi gerektiğini ifade etti. Bilgiç, "Etrafımızdaki ülkeler sıkıntılı. Terör belası da eklendiğinde ortaya kötü bir tablo çıkıyor. 2015 yılı seçim yılı olarak geçti. Bu yılı ben Türkiye'nin kayıp yılı olarak görüyorum. Kasım 2015 tarihinde yapılacak seçim inşallah Türkiye'nin önünü açacak bir seçim olur” şeklinde konuştu.
Hükümete ihtiyaç var
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, piyasaları canlandıracak tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini bildirdi. Özdebir, 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye'nin acilen hükümete ihtiyacı olduğunu vurgulayarak ekonomik istikrar için siyasi partilerin uzlaşma kültürünü benimsenmesinin önemine işaret etti.

YORUMLAR 1
  • İbrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    Akp tek basına iktidar olmalıdır baska yolu yokbu sefer akp diyecem mesele parti degil ulke meselesi
    Cevapla