Çöpten bile ticari istihbarat topluyor

Ticari İstihbarat Uzmanı Yaman Koç, küresel rekabette "sürdürülebilir bir stratejik üstünlük" için ticari istihbaratın önemini vurguladı.

Çöpten bile ticari istihbarat topluyor
Çöpten bile ticari istihbarat topluyor
GİRİŞ 17.05.2015 17:26 GÜNCELLEME 17.05.2015 17:26

Ticari İstihbarat Uzmanı Yaman Koç, küresel rekabette "sürdürülebilir bir stratejik üstünlük" için ticari istihbaratın önemini vurgulayarak, "Bunun için çöpten bile istihbarat toplanabilir" dedi.

Alman istihbaratı BND'nin, Amerikan istihbarat örgütü NSA için Avrupa'daki önemli şirketler hakkında bilgi topladığına ilişkin bilginin kamuoyuna yansıması, ticari istihbaratı gündeme taşıdı.

Koç, yaptığı değerlendirmede, dünyadaki rekabet ortamında, Türk firmalarının yeni yeni farkındalık aşamasına geldiklerini anlattı. Rekabet ortamında ihracatçıların düşük fiyat ve vadeli satışlarla stratejik bir üstünlük yaratmaya çalıştıklarını belirten Koç, birbirlerini de rakip gördüklerini kaydetti.

Söz konusu yaklaşımların ihracatta "vadeli açık hesap" gibi yeni ödeme şekillerini de gündeme getirdiğine dikkati çeken Koç, "Birbirimiz ile rekabet düşük fiyat ve risk getiriyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri ticari istihbarat konusundaki eksiklik olarak tanımlanabilir. Hiper rekabet ortamındaki dünyada aracı ülke firmaları ile çok daha rahat ve karlı rekabet edebilecekken Türk firmaların birbirlerini ile rekabeti ciddi bir olumsuzluk yaratıyor ve riskleri artırıyor. Bu koşullarda ticari istihbarat stratejik üstünlük yaratmanın en önemli araçlarından biridir" diye konuştu.

Türk firmalarının rekabetçiliklerini geliştirmek için en etkili yolun stratejik istihbarat oluşturmak ve iletişim tekniklerini geliştirmek olduğunu anlatan Koç, şöyle devam etti:

"Ticari istihbarat stratejik üstünlük yaratmanın en etkili aracıdır ancak ihracatçı firmalarımız taktiklerle üstünlük yaratmaya çalışıyorlar. Bu da geçici üstünlükler ve riskler getiriyor. Bunun için ticari bilgi ve istihbarat sistemlerini kurmaları ve kullanmaları gerekiyor. Hedef Pazar konsepti istihbarat ile stratejinin ilk çakıştığı noktadır. Hedef için bilgi toplamak 'istihbarat' demektir yani istihbarat hedef odaklı bilgidir. Stratejinin ilk ve temel prensibi de 'hedef' ve 'hedefte ısrar' olarak tanımlanabilir. Hedef pazarın seçiminde 'hedef odaklı bilgi' işin en önemli noktasıdır. Bizi hedefe bu bilgi götürür.

Ticari istihbaratın kaynakları açık ve yasal kaynaklardır. Her türlü bilgi istihbarata dönüştürülebilir. Bazen bir gazete haberinden istihbarat üretilir bazen rakip firmanın web sitesinden. Önemli olan tüm detaylara ticari istihbarat üretebilmek için yaklaşmak ve yorumlamaktır. İnternet ticari istihbaratın önemli kaynaklarından birisidir ama tek kaynak değildir. Bilgi kirliliğine saplanmadan kullanılacak güvenli ticari bilgi kaynaklarının ortaya çıkarılması bunun ilk adımlarından biridir."

Çöpten bile istihbarat toplanıyor

Koç, çöpten bile istihbarat toplanabileceğini ifade ederek "Yaşadığımız bir olay oldu, İngiltere'de kuru meyve ithalatçısı firmanın bilgilerini toplarken son olarak da 'firmanın sokak resimlerine bakalım' dedik ve toptancı/ithalatçının firmanın çöplüğünde gördüğümüz bir paket kağıdı üzerindeki firma adını araştırarak rakibimize ulaştık ve üstelik bu Kolombiyalı firmanın bir veri tabanından İngiltere'ye sattığı konşimento bilgilerine ulaşarak satış miktar ve değerine ulaştık. Süreci veri tabanından da başlayarak çözebilirdik çöpten başlayarak da. Hedef odaklı bilgi detayda saklı bütünlüktür" ifadelerini kullandı.

Çin 15 bin ticari istihbarat elemanı yetiştirdi

Ticari istihbarat konsepti, 1990'lı yıllarda önce ABD'den başlayarak batıya ve sonradan da doğuya yayıldı. Sistem ticari bilgi sistemindeki gelişmelerle birlikte daha dinamik bir yapıya kavuştu. ABD ve batıda söz konusu sistemler üzerine akademik ve pratik düzeyde çalışmalar yapıldı.

Ticari istihbarat yine doksanlı yılların sonlarına doğru Çin'e ve Japonya'ya girdi. Çin'de devletin de katkılarıyla 15 binden fazla ticari istihbarat elemanı yetiştirildi.

KAYNAK: AA