İstifa eden işçiye tazminat müjdesi!

İşverenin zoruyla istifa dilekçesi imzalayan işçiye, yargıdan tazminat müjdesi geldi. Emsal karar, işçilerin yüzünü güldürdü.

İstifa eden işçiye tazminat müjdesi!
İstifa eden işçiye tazminat müjdesi!
GİRİŞ 14.05.2015 14:41 GÜNCELLEME 14.05.2015 14:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dava konusu olay, Osmaniye'de yaşandı. 3 yıl süreyle çalıştığı işyerinde istifa dilekçesi imzalayan işçi, kıdem tazminatını, ihbar tazminatını, fazla mesai parasını tahsil edemedi.

Kadirli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde alacak davası açan işçi, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini, baskı ile belge ve ibraname alındığını iddia etti. Davacı işçi, istifa dilekçesinin imzalattırılan evraklardan olduğunu, matbu evrak şeklinde düzenlendiğini, üzerinde de tarih bulunmadığını, tüm kanuni ve akdi hakların ödendiği beyan edilmişse de hangi alacak için ne kadar miktar ödeme yapıldığına dair evrak sunulmadığını, dava konusu alacaklar yönünden hiçbir ödeme yapılmadığını beyan etti. Davalı işveren ise işçinin kendi isteğiyle ayrıldığını ve bin 820 liralık ödeme yaptığını savundu. Mahkeme, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücretini reddetti.

FAZLA MESAİ DE ALACAK

İşçinin kararı temyiz etmesi üzerine, konu Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi'ne intikal etti. Yargıtay, yerel mahkemenin ihbar tazminatı ve fazla çalışma alacağını geri çevirmesinin yasaya aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, davanın tanıklarının ifadelerine yer veren Yargıtay, 3 yıl çalışıp tazminat hakkı kazanan kişinin kendi isteğiyle istifa etmesinin hayatın olağan akışına ters olduğuna dikkat çekti. İş sözleşmesindeki 60 saatlik çalışmanın kanuni sınırın üzerinde olduğuna da değinilen kararda, "Haftalık çalışma saati 45'tir. Mahkeme, bir bilirkişi incelemesi yaptırarak 45 saati aşan çalışma alacağını hesaplatmalı ve ona göre karar vermeli" denildi.

BOŞ KAĞIDA İMZA ATMAYIN

Bazı işverenler tazminat ödememek için işçilerine boş kağıt ya da üzerinde tarih olmayan istifa dilekçesi imzalatmaya çalışıyor. Yargıdan bu konuda işçi lehine karar çıktı ama uzmanlar yine de çalışanları "Bu kağıtları imzalamayın" diye uyarıyor. Uzmanlar ayrıca, alacaklar ödenmeden bu konuda kağıt imzalatma yoluna da gidildiğini belirterek, şu uyarıyı yapıyor: "Tüm alacaklarınız cebinize girmeden, almış gibi imza atmayın."

YORUMLAR 5
  • Mehmet Demir 8 yıl önce Şikayet Et
    İşsiz çok... Adamlar is olsunda gidelim diye ah çekiyor is bulacak ve boş kağıda imza atmayacak kişi yoktur. Başka seçeneği mi var. İş verende de Allah korkusu olmayınca böyle şeyler çok olur. ALLAH yardim Etsin işsiz kardeşlerine
    Cevapla
  • Taşeron işçi 8 yıl önce Şikayet Et
    Kanun çıkarılmalı herkes mahkemelerlemi uğraşacak taşeron işçiyim ve çalıştığım kurumda kendimi sığınmacı gibi hissediyorum hakaret belgelerini nerden bulacağız.
    Cevapla
  • Mevanfir 8 yıl önce Şikayet Et
    Devlet iyi niyetli. Hakkından fazla çalışan emektarlar da var ama tazminat, fazla mesai ücreti, hafta tatili ve genel tatil, ulusal bayram tatili ücretleri, ikramiye ve diğer sosyal yardımlar ile yıllık ücretli izin, üstüne sorumsuzluk.. Devlet bir de teşvik amaçlı işsizlik maaşı verince al sana çorba!
    Cevapla
  • emre can 8 yıl önce Şikayet Et
    İster istifa ister kendi rızası olsun tazminat alabilmelidir. Ben muhendisim 100 kiş çalıştırıyorum. Hicbir işçiye haksızlık etmem aslolan Allah korkusudur
    Cevapla
  • doğrucu davut 8 yıl önce Şikayet Et
    bir iş yerinde bu durumu yaşayıpta imza atmayacak kaç kişi avr ki, dalga mı geçiyyorsunuz ...
    Cevapla