Özdemir: Kesintiler yazılımdan kaynaklı

Limak’ın patronu Nihat Özdemir 31 Mart’ta Türkiye’yi karanlığa boğan kesintinin yazılımdan kaynaklanabileceğine işaret etti.

Özdemir: Kesintiler yazılımdan kaynaklı
Özdemir: Kesintiler yazılımdan kaynaklı
GİRİŞ 03.04.2015 12:23 GÜNCELLEME 03.04.2015 12:23

Enerji sektörünün büyük oyuncularından Boğaziçi Elektrik olmak üzere dağıtım şirketleri ve elektrik üretim santralları olan Limak’ın patronu Nihat Özdemir, 31 Mart günü elektrikler kesildikten sonra özel sektör santrallarında yaşananları anlattı.

Son 2 gündür kesinti ile ilgili haberlerimizin ardından dün bize telefonla ulaşan Özdemir, o karanlık günde Türkiye’nin dört bir yanında özel sektör santrallarının toplamda 3 bin megavatlık bir güçle sisteme girmek için beklediğini söyledi.

SORUN YAZILIM MI?

Santralların sisteme girmek için defalarca uğraştığını ancak bir türlü başaramadığını kaydeden Özdemir, “Sistem santralları sürekli attı. Ben Alkumru Hidroelektrik santalı ve Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santralı üzerinden sürekli takipteydim. Fakat her denememiz başarısızlıkla sonuçlandı. Başka santrallarda da aynısı yaşandı. Devreye girmeye çalışıldığı anda sistemin dışladığı haberleri geliyordu” diye yaşadıklarını anlattı.

Kesintiye neden olduğu açıklanan sebeplerin sorunun ana kaynağı olmadığı yönündeki açıklamalara hak verdiğini belirten Özdemir, “Ben basitçe ifade edilirse Türkiye elektrik ağını denetleyen, takip eden ve sistemin dengelenmesini sağlayan yazılımlarda bir sorun olduğuna inanıyorum. Siber saldırı, kurulum hatası veya insan hatasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda bir yorum yapamam. Santralların sürekli dışarı atılmasının nedeninin yazılım olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı. Özdemir, 31 Mart günü sadece bir santralın defalarca denedikten sonra sisteme geri dönmede başarılı olduğunu, bu sayede Trakya’nın elektriğinin erken geri geldiğini ifade etti.