Koç: Ciromuzun yarısı enerjiden geliyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç topluluğunun cirosunun yarısının enerji işlerinden geldiğini söyledi.

Koç: Ciromuzun yarısı enerjiden geliyor
Koç: Ciromuzun yarısı enerjiden geliyor
GİRİŞ 20.01.2015 15:23 GÜNCELLEME 20.01.2015 15:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Koç, Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu, Enerji Uzmanları Derneği tarafından EPDK'nın ev sahipliğinde düzenlenen Enerji Piyasaları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik gelişmesiyle enerji ihtiyacının birebir büyüdüğünü ve enerji ihtiyacı karşılanmazsa büyümenin sekteye uğrayacağını söyledi. Koç, "Enerji tedariki, güvenliği ve fiyatları, ülkelerin rekabet güçlerine önemli ölçüde etki etmektedir. Bu açıdan enerji sektörü, ülkemiz sanayisinin küresel rekabet gücünü etkileyecek ana unsurlardan biridir" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük doğalgaz ve petrol üreticileri ile en büyük enerji tüketicilerinden Avrupa Birliğine (AB) komşu olduğunu hatırlatan Koç, "Petrol ve doğalgaz ulaştırma maliyetlerini düşünürsek, ülkemizin konumunun ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlayabiliriz" dedi.

Enerji sektörünün önündeki diğer kritik gündem maddesinin de iklim değişikliği olduğunu belirten Koç, gelecek yıl Paris'te düzenlenecek iklim değişikliği zirvesinde 2020 sonrası için küresel anlaşmaya varılacağını, bu anlaşmanın Türkiye'yi de yakından ilgilendireceğini söyledi.

Koç, bu çerçevede sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine vurgu yaparak, "Bu çerçevede ülkemizin başkanlığını devraldığı G-20'de enerji kaynaklarına erişim, enerji arz güvenliği ve iklim değişikliğinin ana gündem maddeleri olarak ele alınmasının gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

G-20'nin Türkiye'nin enerjinin güvenli biçimde iletilmesinde bölgesinde ne kadar kritik konumda olduğunun anlatılması için önemli bir platform olacağını belirten Koç, "Enerji sektörünün ülkemizin sürdürülebilir büyümesi için ne kadar hayati olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bu alana yapılacak yerli ve yabancı yatırımların önemli bir katma değer yaratacağına da yürekten inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Mustafa Koç, şöyle devam etti:

"Koç topluluğu olarak, Türkiye'nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızı her fırsatta dile getiriyoruz. Ülkemizin geleceğine yönelik hedeflere ulaşılmasında sorumluluk alıyoruz. Kurucumuz Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa, ben de varım felsefesiyle her zaman uzun dönemli hedeflere odaklanıyoruz. Bu bakış açısıyla, yaklaşık 10 yıl önce enerji sektöründe daha büyük oyuncu olmak üzere yola çıktık. Yeni atılımlar yaparak, topluluğumuz içinde enerji şirketlerinin payını önemli ölçüde artırdık. Öyle ki Koç topluluğu cirosunun yarısı enerji işlerimizden geliyor. Rafineri, LPG ve akaryakıt dağıtımı, elektrik iletimi ve madencilik olarak enerji sektörünün hemen hemen tüm alanlarında faaliyet gösteriyoruz."

TÜPRAŞ'ın Koç Holding tarafından satın alınmasından bu yana toplam 5,2 milyar dolar enerji yatırımı gerçekleştirdiklerini belirten Koç, bu yatırımların en büyüğünün 11 Aralık 2014'te açılan fueloil dönüşüm tesisi projesi olduğunu ifade etti.

Koç, enerji sektörü yatırımcılarının ancak piyasa kurallarının belli, şeffaf, eşit olduğu, uzun vadede piyasa yapısında büyük değişikliklerin yaşanmayacağı iş ortamında başarılı olacaklarını söyledi. "Bu kapsamda, EPDK, düzenleyici görevini başarılı şekilde yerine getiriyor" diyen Koç, son 10 senede enerji piyasasının Türkiye'de geldiği yeri takdir ettiklerini dile getirdi.

Mustafa Koç, liberal piyasa yapısının yalnızca kağıt üzerinde değil, uygulamada da gerçekleştirilmesini istediklerini belirterek, spekülatif oyuncuların ve haksız rekabetin olmadığı, devletin oyuncu yerine düzenleyici rol üstlendiği bir ortamın yatırımcıları teşvik edeceğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • bg turk 9 yıl önce Şikayet Et
    taaabi canim , oto (teneke ) imalatindan neredeyse zarada kapatiyorlardir , o yuzden Turkiye ye baska ulkeden otomobil sokmak yasak deil mi ? yasaklar la SSBC nin nereyi vardigini gorduk , iyi mal uret ki hem reklamini salamligi ile yapsin hem alanda satanda memnun olsun
    Cevapla